RockStation

TOP 10 betiltott rock-album borító

2011. július 23. - sunthatneversets

TOP 10 rovatunkban eddig csak zenékkel foglalkoztunk. De mi van a zenét rejtő csomagolással. A lemezborító sok mindent meghatároz. Elsősorban már a kedvet, hogy hogyan állj egy album meghallgatásához, már ha nem töltöd le valahonnan legálisan vagy ami rosszabb illegálisan. A művészi szabadság, az albumok borítóit sem kíméli, így aztán születnek munkák, melyek médiatörvény ide vagy oda, de a cenzúra, a jó ízlés, vagy egyszerűen csak a sznobság és prüdéria miatt a kukában végzik. A rock zene pedig igencsak jó táptalaja a művészi szabadságnak. Így aztán betiltott lemezborítót is találtunk rendesen. Ezekből szedtünk össze tízet.

10. Alice Cooper - Love It to Death (1971)



Az eredeti lemezborítón Alice Cooper jobb kezét szépen a nadrágjába csúsztatja. 1971-ben ez még kiverte a biztosítékot, így szépen retusáltak is rajta, igaz Alice egyik karja „elveszett” a manőverben.


9. The Black Crowes - Amorica (1994)



A Black Crowes harmadik albuma, Amorica címmel jött ki ezzel a borítóval. Amerikai zászlós bikini kikandikáló szeméremszőrzettel. Az album borítóját sok támadás érte,  ráadásul hajazott egy Hustler címlapra is. A kiadó meg is hátrált, így lett egy fekete alapon lévő háromszög alakú amerikai zászló.



8. The Beatles - Yesterday and Today (1966)



Hogy a Beatles mennyire rock azt nem tudjuk, de sokkolni ők is szerettek. A lemez eredeti borítóján úgy néznek ki, mint vigyorgó hentesek. A nyers marhalábszár és a megcsonkított babák kicsit meredeknek számítottak akkoriban egy nyilvános képen, így a Capitol Records újra is csomagolta a lemezt.  



7. Bon Jovi - Slippery When Wet (1986)



A Bon Jovi harmadik albuma, a Slippery When Wet olyan népszerű lett kiadásakor, hogy a csapatot a rock előadók első ligájába repítette, ahonnan azóta sem bírtak kiesni. Hogy az eredeti borító kinek bántotta a szemét azt nem tudjuk, minden esetre a bögyös csaj betiltásra került, helyette minden idők egyik legsemmitmondóbb borítójával jött ki az album. 



6. Great White - Hooked (1991)



A zenekar ötödik lemezének borítója pályázik a „hogyan csináljunk a nem engedélyezett borító helyett ugyanolyat, csak gagyibbat” kategória első helyére. Meztelen csibe egy vasmacskán helyett egy meztelen csibe egy vasmacskán, félig víz alatt. Marha kreatív.



5. Scorpions - Virgin Killer (1976)



Bár a Scorpionst előszeretettel sorolják a nyálbandák közé, de azért nekik két betiltott borított is sikerült elkövetni pályafutásuk során. Igaz erre 40 évük volt. A Lovedrive mellfogdosós borítója előtt már a 70-es évek közepén is meggyűlt a zenekar baja a cenzúrával, bár szerintünk a Virgin Killer borítóját ma is betiltanák.


 
4. U2 – Achtung Baby (1991)



A U2 megasikeres Achtung Baby című lemezének borítóját Anton Corbijn képei díszítik. A hátoldalán viszont a basszusgitárosról, Adam Clayton-ról készült akt (harmadik sor, balról első) az Egyesült Államokban nem ment át a szűrőn, így az intim testrészre egy fekete X, vagy egy négylevelű lóhere került.  



3. Dream Theater – Live Scenes From New York (2001)


 
2001-ben (bár szerintünk ma sem) lángba borult World Trade Centert egy lemezborítón nem igazán díjaztak. Lett is helyette egy sokkal konzervatívabb kivitel.


 
2. Pantera - Far Beyond Driven (1994)



A groove metal eme gyöngyszemére egy végbélnyílásba hatoló fúrót ábrázoló borítót álmodtak. Miután a cenzúrán az ötlet megbukott jött a klasszikus koponyafúrós borító. Ezt valahogy humánusabbnak ítélte a testület.



1. Guns ’N Roses – Appetite For Destruction (1987)



Robot erőszakolta nő. Mindez rajzolva. Sok(k). Le is cserélték a banda logójával ellátott borítóra, az eredeti pedig ment a belső oldalra. Nekem az eredetivel van meg, bakeliten. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr603088186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spectroli 2016.11.17. 23:23:35

Azért a Beatles bőven benne van a rock kategóriában.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum