RockStation

Még mindig a saját örömömet keresem - interjú Kátai Tamással a Thy Catafalque mindenesével

2011. augusztus 02. - sunthatneversets

 

A Kátai Tamás és Juhász János alkotta Thy Catafalque még 2009-ben adta ki Róka Hasa Rádió című lemezét, melyet a szakma egyöntetű ovációval fogadott. Az avantgarde, ambient, folk és rockzenei hatásokat magába olvasztó zenekar a napokban a francia Season Of Mist-hez szerződött. Erről, a múltról és egy picit a jövőről is beszélgettünk Kátai Tamással.
 
RS: Morbid Angel, Mayhem, Cynic, Kylesa, The Dillinger Escape Plan, Samael, és most már Thy Catafalque is. Nem egy kispályás csapat. Hogy jött össze ez a szerződés a Season Of Mist-tel?

Miután befejeztem az albumot, elküldtem ide-oda, és három kiadó is pozitívan reagált. Ezek között volt a Season Of Mist is, és mivel választanom kellett, mellettük döntöttem. Ennyi volt az egész, semmi ördöngösség nem történt, két nappal az e-mailem után már jött is a válasz.

RS: A Neath Waters májusban megjelent klipjéről nem gondoltam volna, hogy egy ilyen bejelentés előfutára lesz?

Akkor még én sem tudtam, bár az új lemez akkor már szinte teljesen kész volt, de amíg száz százalékig nem fejeztem be, nem foglalkoztam a kiadással. Az klip egyébként eredetileg egy OKTV-s pályamunka volt. Egyik barátom ismerőse keresett zenét a kisfilmjéhez, és mivel nagyon jól sikerült végül összehangolni, én is felhasználtam. Tökéletesen passzol a zene és a kép hangulata, nagyon örültem neki. A pályamunka amúgy bejutott a döntőbe, de nem nyert, mert a zsűri szerint manapság ilyen számítógépes zenét mindenki tud csinálni, ezért nem ezt kellett volna használni. Úgyhogy végülis miattam nem nyert ha-ha.

 

RS: A Róka Hasa Rádió szakmai sikereiből következik ez a szerződés? A rajongók hogy fogadták? Mivel nem koncerteztek, a rajongói fogadtatás egyáltalán, hogyan mérhető le?

Nem tudom, nem látok bele a kiadó stratégiájába. Az mindenesetre biztos, hogy a Róka hasa rádiót is elküldtem nekik két éve, és akkor is válaszoltak, hogy ismerik a zenekart és szeretik, amit csinálunk, tehát ez megvolt már korábban is. Lehet, hogy az azóta eltelt idő alatt megjelent reakciók is belejátszottak a döntésükbe, nem tudom. Csak a kritikák és az esetleges levelek, interjúk alapján látható, érezhető, hogy sokan szeretik, amit csinálunk, mivel ugye valóban nincs koncert. Igazából, persze amellett, hogy nagyon jól tud esni, soha nem szoktam arra gondolni, hogy ezt vagy azt kellene beletenni a zenébe mások kedvéért. Még mindig a saját örömömet keresem.



RS: Ha végig gondolod az eddigi zenei pályádat, akkor mennyi lemondással és szenvedéssel járt idáig eljutni? Változik-e valami ettől a szerződéstől?

Hát szerintem a menyasszonyomnak járt a legtöbb szenvedéssel, mivel ő évek óta élvezheti, ahogy bénán zörgök a gitárral, és ugyanazt eljátszom több százszor, mire fel is veszem. Minden sávot négyszer. Egy harminc négyzetméteres albérletben nincs hova menekülni. Én magam nem élem meg szenvedésnek, minden percét élvezem. Az igaz, hogy rengeteget, de tényleg rengeteget dolgozok egy-egy albummal, ez utóbbin mindent én írtam és játszottam fel, én kevertem, mastereltem, most épp a borítót rajzolom, de szeretem csinálni. Különben a fene se foglalkozna vele ennyit, nem vagyok megbolondulva két-három műszak nyomdázás után olyasmivel eltölteni a maradék időmet, amit nem élvezek. Azzal együtt, hogy munka ez is, meg kell csinálni tisztességesen, mert más nem csinálja meg helyettem. Csak ez jó.

Az, hogy változik-e valami, még nem tudni. Ez a helyzet nekem is új, kíváncsian várom, hogy fog működni. Persze, örülök neki, még szép!

RS: Hogy érzed magad Skóciában? Milyen célokkal utaztál ki és mennyi időre tervezel kint maradni?

Jól vagyok köszönöm szépen. Azért jöttünk ki a barátnőmmel, hogy dolgozzunk, ami sikerül is, és valamivel több értelme van, mint otthon. Emellett az az élmény, ami Skóciában szinte nap, mint nap ér, maga az ország, az hihetetlen. Gyönyörű, végtelenül gyönyörű ez a hely. Előbb-utóbb hazamegyünk majd a terv szerint, mert mindketten érezzük, hol van az otthonunk, de egyetlen pillanatra sem bántam meg, hogy elindultam világot látni.

RS: Ha jól tudom Juhász János nem utazott ki veled? Milyen munkamódszer alapján dolgoztok? A kint töltött idő mennyi hatással van a dalszerzői folyamatra? 

János ezúttal nem játszik az új albumon. Először is közvetlenül azután, miután felvettük a második lemezünk, a Microcosmos gitártémáit, elköltözött Budapestre, én pedig Makón maradtam. Ennek 10 éve. Utána elment Hollandiába, aztán én mentem Skóciába, aztán ő ment Norvégiába, majd vissza Makóra, most pedig megint Budapesten van. Úgy oldottuk meg a dolgokat, hogy amikor nagy nehezen mindketten otthon voltunk Makón, akkor felvettük a gitárokat, és én ezekből a témákból otthon összegyurmáztam egy-egy lemezt. Gyakorlatilag minden anyagunk így készült, még az első is. Stúdióban sohasem voltunk. Most ez nem működött, nem tudtuk összeszervezni, az online verzió szintén halott volt ilyen-olyan okok miatt, úgyhogy most én játszottam fel mindent. Legközelebb remélem sikerül megoldani a problémát, bízom benne.

RS: Egy effektíve „nagykiadós” szerződés jár mondjuk olyan kötelezettségekkel, hogy innentől koncerteznetek kell?

Erről eddig nem volt szó. Tudják, hogy nálunk ez nem játszik, nem tették egyelőre szóvá.

RS: Azt előrebocsátottad, hogy az ötödik lemezről nem mondhatsz el túl sok információt. Ami publikus azt megosztanád az olvasókkal?

Magyarul lesz és szerintem sötétebb és súlyosabb, mint a Róka volt. Majd kiderül.

Fotók: Dylan Kitchener (www.dylank.viewbook.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr593118098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deadasfak 2011.08.04. 13:54:07

Az utolsó kérdésre azt kellett volna válaszolni hogy "Ez lesz az eddigi legjobb lemezünk" :D
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum