Jövő kedden Pain of Salvation az A38-on

2011. október 12. - sunthatneversets

Ez a kivételes képességű banda, a svéd PAIN OF SALVATION folytatja örökös útkereső zenei kalandozását a Road Salt című dupla-album projekttel, mely emocionálisan rendkívül intenzív,  s ezúttal a hetvenes évek klasszikusabb, ugyanakkor hihetetlenül színes rockzenéje felé hajlik. Világunkban, melyben a művészetet egyre merevebb szabályok s egyre konformistább koncepciók vezérlik, a PAIN OF SALVATION megteremtette a maga kis zugát a nemzetközi zenei színtéren. Intelligensen megkomponált és okosan összerendezett dalaikban funk, pop, metal, disco, blues, gót elemek vegyülnek arab és keleti zenei hatásokkal, s egyéb, némiképp extrém zenei stílusokkal, s ez mind egységes egésszé áll össze.  A PAIN OF SALVATION tudatosan igyekszik elkerülni minden művészi kompromisszumot, kizárólag minőségi munkára és elmélyült tartalmakra törekszik. „Ügyesség és komplex szemlélet kell ahhoz, hogy működjön a dolog, nem pedig funkcionalizmus vagy design,” mondja a  banda frontembere, Daniel Gildenlöw, - „szóval igyekszem eldugni a motort, a masina alapvetően azért van, hogy gondolatokat és érzéseket közvetítsen.” Pontosan ez az, amiért albumaikat olyan jól fogadják a kritikusok és a különféle táborokhoz – a nu metaltól a prog rockig, sőt a világzenéig - tartozó rajongók egyaránt.

Mióta 1984-ben megalakította első fontosabb bandáját, a Reality-t, az agytröszt és zenekarvezető Daniel Gildenlöw mindig a saját feje után ment a határokat át-áthágó, míves progresszív rock különféle irányzatainak világában. 1991-ben keresztelte át a zenekart PAIN OF SALVATION-re, s azóta 6 stúdióalbumot és egy unplugged felvételt jelentettek meg, köztük olyan klasszikusokat, mint a Scarsick (2007) és a BE (2004), valamint a Remedy Lane (2002). Ezek mind nagyhatású, sokrétegű konceptalbumok, súlyos szociális és politikai témákat érintenek, ám ugyanakkor nagyon intim, individualista szemléletet tükröznek.

A PAIN OF SALVATION 2009. novemberében megjelent Linoleum című EP-je a Road Salt dupla album projekt egyfajta bevezetője, mely előre vetíti, hogy hamarosan nagy dolgok történnek. A banda az EP kiadását követően egy Európán és Oroszországon átívelő turné főszereplője volt, Ausztráliában a Dream Theater vendégeként koncertezett, valamint részt vett az Eurovíziós Dalfesztivál nemzeti válogatóján, a Swedish Melodifestivalen-en, melyet milliók kísértek figyelemmel az országos  tv csatornán.  A PAIN OF SALVATION a versenyen az új album különös hangulatú címadó dalával, a ’Road Salt’-tal indult, s a dal minősége és előadásmódja mély nyomokat hagyott a közönségben, annak ellenére, hogy a banda karekterénél fogva erősen kilógott az esemény megszokott fellépői közül; mindez egyből a zenekarra irányította a média figyelmét. A banda vigaszágon jutott a második fordulóba, de végül a döntőbe nem került be. Mindazonáltal a ’Road Salt’ Svédország minden sarkában hatalmas elismerést kapott, és a nemzeti lista 12 helyére lépett (annak ellenére, hogy csak digitális formában jelent meg!), következésképpen megadta a kezdősebességet az új albumnak.

A Road Salt One nem csupán az album lenyűgöző címadó dalát és a már korábban említett EP-n is megjelent Linoleum című dalt tartalmazza (melyhez a banda egy energikus videoklipet is gyártott), de egyéb fontos nótákat is, mint pl. a magával ragadó nyitó szám, a No Way, a hátborzongató Sisters (melyből egy single is készül) vagy az átható erejű Where It Hurts  (egy újabb videóklip alapanyaga), s mindezektől a Road Salt One kiváló és nagy hatású hullámvasútként száguld a hallgatóval, magával ragadja az elkötelezett rajongókat, s ugyanakkor valószínűleg új követőket is bevonz kreatív és változatos zenei világával, gazdag szerkezetével és lírai mélységeivel.

Gildenlöw így folytatja: „a Road Salt One izzadó kavicsok, aszfalt-pillangók, járatlan utak és bátor döntések lemeze. Nem fog könyörögni azért, hogy szeresd, nem kér bocsánatot, nem segít abban, hogy átkelj a veszélyes vizeken. Ha nem kapod el a ritmusát, simán otthagy az útpadkán. Igen, lehet, hogy a  Road Salt One durva szerető, de ha van merszed hozzá, hogy teljes szíveddel kövesd, ha képes vagy arra, hogy alárendeld magad a hangjának, olyan dolgokat mutat, amiket látnod kell.”
A második részt, a hamarosan megjelenő Road Salt Two-t is mindenkinek látnia s hallania kell!

Pain of Salvation - 2011. október 18. 20.00h
A 38 Hajó

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr953111418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum