RockStation

Történelem lecke fiúknak és lányoknak a Scorpions legújabb lemezén: Scorpions - Comeblack

2011. november 13. - viliricsi

Ezek a német „ízeltlábú” zenészek pont olyanok, mint az egyszeri alkoholista, aki imigyen szól a kocsmában: „már befejeztem, de még ezt azért megiszom, hiszen ez amúgy is csak sör”. Tudvalevő, hogy ők is elvileg nyugdíjba vonultak, de azért Rudolf Schenker gitáros csak közreműködött hathatósan a nem kevésbé híres tesó, Michael albumán, most meg itt ez a „csak” újrafelvételeket, feldolgozásokat tartalmazó cd, a Comeblack. Kíváncsian várjuk majd a kiadatlan felvételeket tartalmazó újabb lemezt, majd az azt követő reuniont új szerzemények kíséretében! :-)

De mivel utóbbi kettőről (még) semmi hír, maradjunk ennél a cover-anyagnál! Mely – úgy tűnik, nem babonásak a skorpiók – pont tizenhárom dalt tartalmaz; az általuk vélt tizenhárom legfontosabbat pályájuk tekintetében. Az eredeti verziókat minden esetben maximálisan tiszteletben tartották, de egyúttal új, 2011-es köntössel ruházták fel azokat. A cd első felében saját, régebbi dalaiknak estek neki ollóikkal. A kevéske meglepetés közül az első rögtön a kezdet kezdetén megtalál minket a Rhythm of love ’88-ban kiadott sláger újraértelmezése során. Ez a verzió – és úgy általában a többi is – jóval harapósabb lett, különös tekintettel arra, hogy Klaus Meine egymaga énekli a dalt, a hölgyike ezúttal kimaradt. A Still loving you korszellemnek (’84) megfelelő fémes mellékíze is lehorzsolódott, így igazi romantikus balladává változott az „öregfiúk” keze alatt.

Akik – úgy látszik – nem pályafutásuk legjobb, hanem „csupán” legfontosabb dalait gyűjtötték egybe, erre utal a guntanamoi kínvallató eszköznek is kíváló Wind of change szerepeltetése, ami a zenekar legsikeresebb, de egyben leggyöngébb dalocskája. (Ahogy lenni szokott...) Azután van még ezen a fertályon No one like you, majd látogatást teszünk az állatkertben (The Zoo), ahol felkap minket egy hurrikán (Rock you like a Hurricane). És a már említett két ballada előtt ott a Blackout is.

Majd rátérünk a feldolgozásokra. Örömteli, hogy az eléggé „fisi-fosi”, ezerszer feldolgozott Tainted loveba sikerült némileg életet lehelni. A mostani generációk ezt a dalocskát az „isteni” Marilyn Mansontól ismerhetik, de valójában a hatvanas években született Gloria Jones által. De nézzük, kik még azok, akik hatottak a skorpió-fiúkra! Például sok zenésztársuk nagy ideállja, a T-Rex (Children of the Revolution a kivesézett nóta címe).

Scorpions - Tainted Love

Koruknál fogva hatott persze rájuk a Beatles, tőlük az eléggé elfeledett Across the Universe című nótát választották, és igen jól „szkorpionszosították”. És ha Beatles, akkor kell lenni Rolling Stonesnak is, itt éppen a Ruby Tuesday „személyében”. Két feldolgozásról nem tettünk még említést: a Tin Soliderről, melyet eredetileg a Small Faces nevű csapat abszolvált, és végül ott az All day and all of the Night a The Kinkstől.

Összességében az új változatok mind a saját, mind a régi nóták tekintetében 2011-es rocker fül számára élvezhetőbbek lettek eredetijüknél, és a változtatások mértékében is sikerült megtalálniuk a megfelelő arányokat a nyugdíjba készülő „srácoknak”.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr213372495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum