RockStation

Tíz éve kapitány nélkül a Hansen-hajó legénysége: Iron Savior - The Landing

2011. november 23. - viliricsi

...mert hogy ezt az együttest is Kai Hansen (ex-Helloween) alapította, még ’96-ban, a Gamma Ray mellett adódó szabadidejében. Majd öt év után úgy döntött: ennyi elég is volt. Nem csoda, hiszen még általában egy zenész egy másik énjének kifejezésére alapít párhuzamos zenekart, addig Kai a szokásos márkavédjegyeit aggatta rá az Iron Saviorre. A harmadik, és egyben utolsó közös lemezük, a Dark Assault tette be nekem is a kaput öncélú, önmagába forduló speed metaljával.

Míg Hansen keze alatt a dinamikus kezdetek után minden unalomba fordul, addig volt társai (talán éppen ebből következőleg) jól jöttek ki a helyzetből. Ennek egyik bizonyítéka ez az e hó 18-án útjára bocsájtott album. Persze, ettől az Iron Savior „Kai Hansen volt együttese” marad, amíg világ a világ. A Hansen pedig ugyanolyan márkanév, mint az a bizonyos fajta citromos sör; valaki fanyalogva teszi vissza a polcra, van aki csak ilyet fogyaszt. Mindenesetre a gyártójának meg kell felelnie a hagyományoknak.

Ez történik itt is. Amikor barátaim kérdezték, mit hallgatok mostanában, és azt feleltem, egy power-speed bandát, ők a visszamaradottaknak kijáró, elnéző mosollyal nyugtázták mindezt. Pedig mostanában kiforrta magát még egy érv-rendszerem is. Egy kedves előadóm lemezeit ásogattam elő abból az alkalomból, hogy nem sokára Budapestre érkezik. Nem rég még hideget-meleget kapott dallamos hard rockja miatt, hogy egy ilyen tehetségű zenész miért „nyávog” csupán, ezeket a dalokat miért nem ajándékozza valamelyik pop-ikonnak? Győzött a sznobéria: ezúttal egy elszállós, a Jazzy rádió főműsoridejébe való valamit tartalmazó lemezt fog nekünk bemutatni.

A példával mindössze azt bizonyítanám: lehet azért egy úgynevezett „alantas”, idejét múlt műfajt is magas szinten prezentálni. Az Iron Savior ezt teszi. Mondhatnánk: a megoldás az egész csapatot úgy, ahogy van, szétkergetni, majd új zászló alatt megint összegyűjteni. De tegyük szívünkre kezünket: melyikünk kezdene bármit is a nulláról, ha nem muszáj? Piet Sielck énekes, gitáros, fő szerző, és egyetlen „életben maradt” alapító tag salamoni döntésként egy progresszív bandában, a Savage Circusban is nyűvi.

Az ilyen power-speed, néha glam anyagokat, mikor központi irodánkból elküldik, a kiadótól kapott promo-cuccot általában „ez neked való” félmondat, és mosoly jel egészíti ki. De még nekem is virtustáncot járt a gyomrom, mikor a setlistre rápillantván ilyesmit láttam, hogy „heavy metal never dies”, meg hogy „are you ready”. Utóbbi szövege ráadásul klasszikus dalok címeiből lett össze-eszkábálva (Heavy Metal Thunder, Highway to Hell, Born to be Wild, és még rengetegből). Szerencsére a dalok sokkal életrevalóbbak, mint a témáik, igaz, még így is ezen a nem annyira gyenge albumon „futottak még” feliratú mappába mentendők. Helyettük ott van a promos The Savior (kutya jó bridge résszel), a „költői” Starlight, a gyönyörű refrénnel bíró Moment in Time, vagy éppen a Hall of the Heroes.

Az album erejét jellemzi, hogy a műfaj íratlan szabályai szerinti ballada (Before the Pain) kibírja a tizedik (utolsó előtti) helyig, addig nem szükséges megtörni a lendületet. (Igaz, néha megközelítjük a tűréshatárt.) A zárószám pedig a lendületes, (a műfajhoz képest) vidám, legújabb kori Helloweenre emlékeztető No Guts, No Glory.

Én pedig zárásként mit írjak? Mondjuk azt, hogy azoknak, akik a power és speed metal műfajokat, melynek emlőin felnövekedtek, nem felejtették még el (tehát mind a három embernek), a The Landing kötelező hallgatmány! Realista kritikusként viszont – védőbeszédeim ellenére – fel kell rónom az újítási kedv hiányát. A Starlight példáúl a műfaj óriási slágere lehetne, talán lesz is, de mégis olyan, mintha valamelyik Keeper... (Helloween) lemezről lépett volna elénk. Néha egy-egy elektromos kütyü prüntyögése nem elég, hogy jelezze: 2011-ben vagyunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr913405088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum