RockStation

Hiánypótlás 1.: Symfonia - In Paradisum

2011. december 18. - viliricsi

Ilyenkor évvége felé az ember, ugye összegez; többek közt felméri, mit hagyott ki az elmúlni készülő évben, és hogy lehet-e azt pótolni a hátra lévő minimális időben? Én a magam részéről biztosan már megint sok mindent ellinkeskedtem, „rockstationileg” két megírandó kritika jut eszembe, melyek hiányában, úgy hiszem, nem lehet a ’11-es zenei évet nyugodt lelkiismerettel lezárni. Az egyik ilyen Timo Tollki maestro új bandájának első albuma...

Hát persze, erről írni kell, hadd legyen a Stratovarius hajdani kiválóságának egy búcsúkritikája nálunk is. Hiszen Tollki mondott egy olyat, hogy toll be, azaz abba kívánja hagyni a zeneírást, ezzel együtt a zenélést örökre, plusz még tíz évig. Indoklás: nem volt elég nagy az érdeklődés a Symfonia-lemez iránt.

Tovább

Gary Holt (Exodus) besegített a Sepultura klasszikus dalába

Mint azt a Thrasfest Classics 2011 Tour pozsonyi állomásáról készült beszámolónkban elmondtuk, sokkal jobban szólna a Sepultura élőben két gitárossal, főleg, ha a másik gityóst Gary Holtnak hívják. Nézzük meg milyen az, amikor az Exodus gitárosa besegít a brazil csapat Refuse/Resist című klasszikus dalába.

 

Februárban új Eluveitie lemez

A svájci folkmetálos Eluveitie új albuma Helvetios címmel február 10-én lát napvilágot a Nuclear Blast Records gondozásában.

Az albumra a következődalok kerültek:

01. Prologue
02. Helvetios
03. Luxtos
04. Home
05. Santonian Shores
06. Scorched Earth
07. Meet The Enemy
08. Neverland
09. A Rose For Epona
10. Havoc
11. The Uprising
12. Hope
13. The Siege
14. Alesia
15. Tullianum
16. Uxellodunon
17. Epilogue

 

2012-ben nem lesz Metalfest Magyarországon

Amit az elmúlt hetekben már sejteni lehetett sajnos mára valóság lett, 2012-ben nem kerül megrendezésre Magyarországon a Metalfest.

Azt bizonyára sokan láttátok, hogy gőzerővel folyik a 2012-es MetalFestek szervezése és jövőre még bővül is azon országok sora, ahol megrendezésre kerül a fesztivál. Ami Magyarországot illeti, a MetalFesttel kapcsolatos infóhiánynak megvan a szomorú oka. Rendkívül hosszas egyeztetések után sajnálattal kell bejelentenünk, hogy 2012-ben megszakad a magyar MetalFest sorozat. Még annak ellenére is, hogy a 2011-es fesztivállal kapcsolatban jószerivel csakis pozitív visszajelzéseket kaptunk, mind a fellépők, mind a rendezvény látogatói részéről. A júniusi fesztiválzárás óta azon dolgoztunk, hogy egy vonzó fellépőlistával és elfogadható áron 2012-ben is megvalósíthassuk a fesztivált, úgy, hogy az képes legyen megállni a lábán a nyilvánvalóan tovább súlyosbodott feltételek közepette.

2010-ben és 2011-ben a Hammer Concerts és a Rock The Nation rengeteg energiát, időt és pénzt fektetett a MetalFest hazai megszervezésébe, annak érdekében, hogy Magyarországon is megvalósuljon egy nemzetközi fellépőkre építő, évente megrendezésre kerülő metal fesztivál. A magyar MetalFest megbízható partnere volt a nemzetközi ügynökségeknek, a hazai beszállítóknak és szponzoroknak, ám a rendezvény a jelen viszonyok közepette sajnos nem bizonyult életképesnek.

Mi is úgy látjuk, hogy a mai gazdasági helyzetben a magyar fesztivállátogatók lehetőségei roppant szűkösek. 2011-ben például a cseh MetalFest - közel azonos programmal - jóval több látogatót vonzott, alaposan megfejelve még a 2010-es eredményeket is. Míg az anyagi terhek - a zenekari gázsik, a technikai költségek - nagyjából azonosak mindkét helyen, a gazdasági körülmények, ide értve az adóterheket is, nálunk lényegesen kedvezőtlenebbek, mint bárhol a környező országokban.

Köszönjük az első két MetalFest minden látogatójának a támogatást, és reméljük, hogy a későbbiekben még találkozunk! Addig is javasoljuk, hogy támogassátok jelenlétetekkel a hazai fesztiválokat, a Rockmaratont, a Hegyalját, a Szigetet, a Fezent, amelyek színpadaira 2012-ben is igyekszünk minél több remek nemzetközi bandát eljuttatni. Az osztrák és a horvát MetalFesten pedig örömmel látott vendég minden magyar MetalFest-barát!"

a MetalFest szervezői

Visszatérő vendégek: Amorphis a Club 202-ben

A finn Amorphis zenekar immáron visszajáró vendégnek tekinthető Magyarországon. Ezúttal legutóbbi, The Beginning of Times című koncept-albumukat mutatják be a hazai közönségnek - természetesen a legnagyobb klasszikusokat sem mellőzve. A jövő évi koncertszezon tökéletes nyitányaként 2012. január 8-án a norvég Leprous és a finn The Man-Eating Tree társaságában játszanak a budapesti Club 202-ben.

Tovább

Thrashfest Classics 2011 @ Pozsony, Majestic Music Club, 2011.12.11.

2010-2011-ben minden a "The Big 4" turnéval volt tele, a magazinoktól, az internetes oldalakon át, a mozikig. Mindenhol leírták, hogy a thrash négy legnagyobb zenekara, milyen alapműveket adott ki és mekkora hatással voltak a zenei világra valamint a rajongók millióira. Ez mind igaz is, de közben ott van a thrash második vonala, amelyben nem kevésbé fontos és legendás zenekarok vannak: Exodus, Overkill, Testament, Death Angel, Forbidden. Európában a Sodom, Kreator, Destruction "szentháromság", valamint a kanadai Annihilator és a brazil Sepultura, de még folytathatnám...

Csupán az itt felsorolt néhány zenekar legalább egy tucat olyan lemezt adott ki, amely alapműnek, de legalábbis klasszikusnak tekinthető! Ráadásul ezek a zenekarok, ha sokat is változtak a pályafutásuk során, ha a működésüket fel is függesztették egy időre, sosem fordítottak hátat a thrashnek, amivel annak idején elindultak és nem csináltak magukból bohócot, mint néhányan, és  nem volt olyan szerencséjük mint a "Négyeknek".

"Back to the Eighties, back to the roots! Májusban híre ment, hogy novemberben Thrashfest Classics elnevezésű Európa-turné indul, amelyen részt vesz az Exodus, a Destruction és a Heathen, de a headliner kilétét még nem lehetett tudni, egészen augusztus végéig. Végül kiderült, hogy a Sepultura lesz a főzenekar valamint az ausztrál Mortal Sin is csatlakozik a turnéhoz. És mitől Classics a Thrashfest 2011?

Tovább

Februárban jön az új Corrosion Of Conformity

Február 28-án jelenik meg a három tagú Corrosion Of Conformity új albuma, amely szimplán csak az együttes nevét viseli. Az úl lemeze a Candlelight Records gondozáásban lát napvilágot. A stúdiómunkálatok Dave Grohl Studio 606 elnevezésű zeneműhelyében zajlottak, míg a lemez producere, a csapattal régóta együtt dolgozó John Custer volt.

A lemezre a következő dalok kerülnek:

01. Psychic Vampire
02. River Of Stone
03. Leeches
04. El Lamento De Las Cabras
05. Your Tomorrow
06. The Doom
07. The Moneychangers
08. Come Not Here
09. What We Become
10. Rat City
11. Time Of Trials
12. Canyon Man (deluxe/vinyl)
13. The Same Way (deluxe/vinyl)

Faltól falig hardcore-metál az újév első napján a Dürerben

Nem is indulhatna jobban az év, mint egy olyan mosh-pozitív eseménnyel, ahol a metalos hardcore szerelmesei maradéktalan örömmel vethetik bele magukat abba a faltól falig terjedő mozgásba, amit napjaink színterének három kiemelkedő alakja, a Harm’s Way, a Dead End Path és a Brutality Will Prevail fog garantálni a hazai színtér leginkább prominens képviselője, a The Last Charge mellett.

Tovább

Amikor a menyasszony Metallica-t dobol

Annette Ortiz-Diaz és Dennis Diaz tavaly áprilisban kötöttek házasságot. A férj egy Metallica tribute együttesben is játszik, míg a feleség is aktív rockzenész, több csapatban is megfordult dobosként és basszusgitárosként egyaránt. Így talán nem meghökkentő, mégis kicsit furcsa, amikor az esküvőn az ünnepeltek elnyomják a Metallica Master Of Puppets című klasszikusát.

Az igazi slusszpoén azonban nem ez, hanem az, hogy a videónak köszönhetően a Metallica, san franciscoi Filmore-ban tartott 4. szülinapi koncertjén a Blackened című másik klasszikust eljátszhatták a világhírű bandával közösen.

DVD-n a Subscribe dupla teltházas MüPa-koncertje

A júniusi, dupla teltházas MüPa-koncertjét jelentette meg DVD-n a Subscribe a napokban. Az Áthangolva című kiadvány két lemezt tartalmaz: az egyiken hanganyag, a másikon pedig videófelvétel található. A Fonogram-díjas zenekar billentyűse és két énekese december 18-án, vasárnap a Budapest Jazz Clubban áll színpadra, ahol Subscribe Light néven a DVD-s felvétel hangulatából ad ízelítőt.

Tovább

Márciusban Budapesten lép fel a Deathstars

A közelgő karácsony miatt ki kellett hagynod a Rammstein koncertjét, netán kevesellted a hazánkba már szinte hazajáró előzenekar, a Deathstars játékidejét? Márciusban lehetőséged nyílik a pótlásra, ugyanis Stockholm elsőszámú – és a szó szoros értelmében vett – iparcikke egész estés főzenekari klubkoncerttel tér vissza Budapestre március idusán a Skalar Music Hungary jóvoltából. Részletek később!

DEATHSTARS (SWE) + VENDÉGEK
Jegyárak: 3.900 Ft (elővételben) / 4.900 Ft (a koncert napján)
Jegyelővétel: DECEMBER 16-TÓL!

A thrash dübörög tovább!

Nincs megállás, a Moby Dick jubileumi koncertje utáni hétvégén, Schmiedl Tamás a Bloody Roots zenekarával kezdi meg évvégi turnéját.
 
"Barcson először járunk, ahol a IX. Metal Karácsonyon játszunk a Detonic, Eye Beyond Sight, Doom Angel zenekarok társaságában! Kiskunfélegyházán tavaly ősszel egy igen felfokozott hangulatú koncertet adtunk, így nagyon várjuk a Rocktáras koncertet, ahol egy egész estét betöltő monstre program lesz! A Bloody Roots mellett további négy kiváló zenekar döngeti meg a falakat, az Eye Beyond Sight, Don Gatto, Cojones és a Lazulalánc tagjaiból alakult Social Rampage!"

A turné további állomásai:

Tovább

Visszafordíthatatlan - A Flúg új kislemeze december 23-tól elérhető!

Két év után jelentkezik új hanganyaggal a Flúg. A Visszafordíthatatlan névre keresztelt kislemez  december 23-án este 19 órakor kerül majd  ki a zenekar Facebook profiljára. A lemez,  melyet a SuperSize Recording stúdióban rögzítettek, három dalt tartalmaz, egy angol, egy magyar illetve egy radio edit verziót. A zenekar ezzel a lemezzel  szeretne kedveskedni régi és új rajongóinak  karácsonyra.

Tovább

Elementáris, faék egyszerűségű rockzene: Karma To Burn, Fiktív, Eejit Midget @ Kék Yuk, 2011.12.10.

 

Tudtam, tudtuk, hogy remek buli lesz az amerikai Karma To Burn koncertje, de azért, amikor szombat este hétkor három nagyon szerencsétlenül nézegető némettel ácsorogtunk a bezárt Kék Yuk előtt, egy picit megingott a hitem. Szerencsére leengedtek addig a Vörös Yukba, ahol voltak olyan kedvesek és adtak egy viceházmestert (miután elmagyaráztam, mi az). Remekül telt az idő, kopasz arcok lézengtek, mindenki köszönt nekem, gondoltam, ekkora celeb vagyok, később kiderült, hogy „zártkörű rendezvény” zajlik. Amikor az első zártkörű zenekar elkezdett behangolni, a mellettem álldogáló két méteres skin arcnak pedig megcsörrent a telefonja, és a csengőhangja a Tavaszi szél vizet áraszt volt, jobbnak láttam mégiscsak menekülőre fogni.

Tovább

És végül győzött a Dal!: – Nightwish: Imaginaerum (lemezkritika)

Vannak siker-történetek, amelyeket nem értek. Ilyen például nemzetközi deszkák tekintetében a Nightwishé. Őket sem lehetne eredetiség vádjával bíróság elé citálni, mivel a szimfonikus metal alapjait már a nyolcvanas években elhelyezték bizonyos zenekarok, melyekre tudatosan építkezett a Therion, a Within Temptation, és a későn futottak mezőnyéhez csatlakozó, ezen írás tárgyát képező finn csapat. Utóbbiaknak viszont nem csak a füle jutott, sőt, mire már a stílusalapítóra a lőtéri kutya sem emlékezett, addig állítólagos rokonaink körül értelmezhetetlen őrület alakult ki. (Példának okáért az idén ősszel lezajlott Out of the dark fesztiválon az öt közül három résztvevő együttes lazán hozta a Nightwish-szintet.) Számomra e tébolyda kapuja akkor csapódott be nagy dirrel-durral, amikor kiderült, hogy az eggyel utánam következő nemzedék képviselőinek nagy része meg van róla győződve, hogy az Over the Hills and far away (szerintem minden idők legjobb hard rock dala) echte Nightwish-nóta...Gary Mooret én már akkor elkezdtem sajnálni...

Tovább
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum