RockStation

TOP 10 kedvenc metál nóta 2011-ből

2012. január 15. - sunthatneversets

A múlt héten kiveséztük a tavalyi év 10 legjobb videóját, ezen a héten pedig összeszedtük, hogy nekünk, milyen dalok tetszettek a legjobban 2011-ben. Mivel sokfajta zenét szeretünk, ezért az ízlésünk is sokféle, azon pedig ugyan lehet vitatkozni, hogy jó vagy rossz, de itt van 10 + 1 metálnóta 2011-ből, amelyek szerintünk mindenképpen említésre méltóak.     

10. MORBID ANGEL - Profundis - Mea Culpa

Nem érdekel ki mennyire utálja, és mennyire hanyagolják koncerten az új Morbid Angel albumot, szerintem az egyik legjobb dolog ami 2011-ben történt. Főleg ez a nóta ami perfekt módon keveri a régi morbidos dolgokat az indusztriál vonallal.


 

9. ALMAH - Hypnotized

Az Angra-énekes Edu vezetette brazil csapat, az Almah nem készítette el a '11-es év legjobb albumát Motion címmel, de a nyitódal tekintetében valamibe nagyon beletrafáltak. A körülményes intro után és dacára egy nagyon ütős, korszerű metal-számot kapunk, tele kellemes ritmus-váltással. A bridge-részt már egyszeri hallgatás után is bizony nagyon nehéz kiűzni a fejből. Hogy ennek ellenére vajon miért nem szerepel a legnagyobb klasszikusok listáján az Almah - nos arra a lemez további része ad választ.


8. CAVE IN - Sing My Loves

A Cave In White Silence lemeze akár a 2011-es felhozatal egyik gyöngyszeme is lehetett volna számomra, ha nem egy végtelenül lecsupaszított, már-már hallgathatatlan noise album született volna belőle. Ami miatt mégsem az év csalódása a Fehér Csönd, az egyetlen számnak, a Sing My Lovesnak köszönhető, ez viszont kegyetlenül egyben van! Az év leghangulatosabb post-elemekkel tűzdelt remekműve.



 

7. ICED EARTH - Dystopia

Nem kis várakozás előzte meg az Iced Earth zenekar jubileumi, tizedik albumát, amelynek új énekessel vágtak neki Stu Block személyében. Nos, a vélemények a lemezt illetőleg enyhén szólva megoszlanak, de abban valószínűleg sokan egyet értenek, hogy a nyitó-, és egyben címadó dal nagy súllyal nehezedik a mérleg "pro" feliratú serpenyőjére. (Túl) hosszan elnyújtott dob-centrikus bevezetés után korrekt verzék hátán érkezünk az egyidejűleg zseniális és mulatságos, de gyönyörűen vokálozott bridgehez, mely Priest szellemiségben fogant, hogy mindezt Schaffer apóék szétcsapassák nekünk egy okos refrénnel.



 

6. KORN - Narcissistic Cannibal

Kezeljük tényként, hogy az elmúlt években a Korn egyre lejjebb csúszott azon a bizonyos lejtőn. Két éve vissza akartak kanyarodni a kezdetekhez, de nagyon nem volt egy színvonalon a Remember Who You Are a befutást jelentő lemezekkel. 2011-ben váltottak és az elektronikus zenékkel kezdett el cimborálni a bakersfieldi csapat, meg jó pár híres, inkább a dubstep vonalán mozgó arccal. Így született meg a The Path Of Totality, amely egészen szerethető, ez a dal pedig egyenesen kedvenc, a refrén pedig tényleg a régi szép időket idézi.

 

5. MACHINE HEAD - Locust

A Robb Flynn vezette Machine Head hosszú idő után jelentkezett idén újra lemezzel. Az Unto The Locust kvázi címadó száma jól prezentálja, hogy egy kicsit váltani szerettek volna és zenéjükbe próbáltak változatosságot, harmóniát csempészni. Ez itt tökéletesen sikerült.

 

4. THY CATAFALQUE - Kel Keleti Szél

Bárki bármit mond Kátai Tamás zseni. A Thy Catafalque idei lemeze a Rengeteg pedig egy mestermunka. Innen több dalt is kiválaszthattunk volna, de a Kel Keleti Szél címűre voksoltam, azért, hogy bemutatásra kerüljön, hogy lehet olyan folkzenei alapú metált játszani, ami nemhogy nem tűnik gagyinak, de igazi gyöngyszem.

 

3. MASTODON - Black Tongue

A Masodon tavalyi lemeze folytatja azt a fejezetet, amely "zenekarok, akikben sohasem csalódtam" címet kapott. A Mastodon mindig érdekes, mindig jó. A Black Tongue pedig olyan sötét és nyomasztó, mindent letaglózó, amennyire egy dal csak lehet.

 

2. THE HAUNTED - Disappear

A The Haunted sohasem volt igazán a látókörömben, az Unseen lemezük viszont nagyon beütött! Ez talán annak is köszönhető, hogy tavaly ismét csak Tool-albumtalan évet zártunk, de a The Haunted némiképp pótlást biztosított nekünk. A Disappear az első csekkolást követően egymásután legalább háromszori újrahallgatást követelt ki magának tőlem, mi ez, ha nem egy dallamragadást előidéző sláger?


 

1. ANTHRAX - I'm Alive

És, és, és. A legrövidebb idő alatt legtöbbször énekest cserélő banda Guiness-rekordját megdöntő Anthrax is lemezzel jelentkezett 2011-ben a mikrofonnál ismét Joey Belladonna-val. Joey-t nem szeretjük annyira, mint John Bush-t, de a Worship Music állat jó lemez lett. A lemez legjobb dala pedig ez a legszebb metál sablonokat felvonultató egyszerre óóóó-zós és földbedöngölős tétel.

 

 

+ 1 bónusz, SEMARGL - Tak, Kurwa

Nagyon várom az ukrán SEMARGL 2012-es Satanic Pop Metal albumát, mert ahogy az előfutárként megjelent Tak Kurwa single is jelzi, a csapat folytatja a megkezdett metálkáromló útját, azaz a black metal és a slágeres elektró keverését. YES BITCH!


 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr153542023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum