RockStation

TúlonTool: El Caco - Hatred, Love & Diagrams (2012)

2012. február 07. - sunthatneversets

Talán elektromos gitárt esznek reggelire ezek a norvégok, mindenesetre annyi jó bandájuk van, mint égen a csillag. Vagy csak a lehetőségük több, mint mondjuk nekünk itthon, mert nemzetközi színvonalú bandánk nekünk is van sok. Az El Caco elnevezésű  északi trió ezt megelőzően 2009-ben jelentkezett Heat című lemezével, ami egy baromi jó lemez rengeteg stoner elemmel és megannyi Tool utánérzéssel, viszont talán még az egészséges kereteken belül.

Az Øyvind Osa – ének, basszusgitár, Fredrik Wallumrød– dob, Anders Gjesti – gitár felállásban muzsikáló bandára fel is figyelt az Indie Records, tehát potenciál kétségtelenül lakozik bennük. A Hatred, Love & Diagrams már a hatodik albuma a bandának, tehát a kellő rutin is megvan.

 

A rutin ahhoz, hogy hogyan lehet az értékeket megőrizve egy picivel rádióbarátabb zenét elsütni, mondjuk az áttörés érdekében. A lényeg most sem változott stoner, blues, hard rock alapok, néhol (vagy talán többször is) Tool-t idéző belassulások, beborulások. A végeredmény egy magát nagyon is hallgattató, könnyed, mégis a maga módján súllyal rendelkező album. Øyvind Osa énekes-basszer hangja, most is tisztára olyan, mintha Andrew Stockdale lenne a Wolfmother-ből, sőt most még Placebo-s hatásokat is hoz.

A gitárok azonban búgnak, dörmögnek rendesen, talán két dal van ahol könnyedebb hard rockra emlékeztet az összkép. A háromnegyed órás albumon az öt-hat perc körüli dalok hozzák a borultabb hangulatot, míg a három-négy perces opuszok képviselik a direktebb, arcbamászóbb dolgokat. Az előbbi kategóriába tartozik a nyitó After I’m Gone, az elképesztően hatásosan építkező Equivalence, amit egy olyan Tool rokon téma zár le, hogy szem nem marad szárazon, vagy a végig zaklatott Sixty To Zero

A könnyebben emészthető dalokat pedig a klipes Hatred, a sodró Autopsy, a szinte egy az egyben Placebo-s Go Forward, vagy a zseniális groove-okkal megpakolt Skeleton képviseli.

Hogy a befutás El Cacoéknak sikerülni fog-e ezzel a lemezzel nem tudjuk, talán az a pici plusz hiányzik belőlük, de amit az előző albumon szeretni lehetett bennük az most is itt van. Azoknak akik pedig, akik egy ideje csak reménykednek egy Tool albumban, kifejezetten jól jöhet az elvonási tünetek kezelésére. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr994075122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum