RockStation

Tiszta dili: D-A-D & Tirana Rockers @ Budapest, Club 202, 2012.02.20.

2012. február 23. - Frogfoot

Mit adtak nekünk a rómaiak...akarom mondani a dánok? Andersen, Lego, Tuborg, Carlsberg, K. Rasmussen, Lars Ulrich, Mercyful Fate/King Diamond, Volbeat, és ... és a D-A-D-t!

A pályafutásukat már korábban bemutattuk, így erről nem írok, de érdeklődtem egy dán lánynál, hátha mond róluk valami érdekességet. Ezt válaszolta: "Ó igen ismerem a zenekart, de inkább a szüleim hallgatják őket...". Itt egy pillanatra nagyon öregnek éreztem magam...(köszi Amanda!) és a C202-ben is inkább a középkorúak domináltak, mint a huszonévesek, de a zenekar egyáltalán nem öreges!

A D-A-D azon kevés zenekarok közé tartozik akiket első hallásra megszerettem és régi vágyam teljesült ezzel a koncerttel! Érthetetlen, hogy eddig egyetlen szervezőnek (utólag is köszi Concerto) sem jutott eszébe elhozni Magyarországra a zenekart, sem önállóan, sem fesztiválra, ki tudja miért? A nem túl biztató kezdet után azért összegyűlt a közönség és többen voltak, mint amit vártam.

Az estét az újjáalakult Tirana Rockers nyitotta. Ezt a méltatlanul alulértékelt csapatot Daczi Zsolt gitáros alapította 1993-ban és mindössze egyetlen lemezük jelent meg 1995-ben (Sex Dealer). A 90-es évek közepén ők voltak Magyarországon a dirty rock legjobbjai és most modernizált hangzással újra a színpadon vannak! A TR tökéletes választás volt előzenekarnak, de hiába az erős dalok és a kiváló zenészek színpadi teljesítménye, meglehetősen hűvösen fogadta őket a közönség, de ennek ellenére helytálltak. Ez fogadtatás csak a viszonylagos ismeretlenségüknek tudható be és nem a teljesítményüknek vagy a zenéjüknek. Korrekt játékidőt, hangosítást és világítást kaptak, nagyobb sikert érdemeltek volna! Aki szereti a r'n'r-t adjon nekik egy esélyt és hallgassa meg a lemezüket vagy menjen el egy bulijukra, nem fog csalódni!

A D-A-D az új lemez nyitószámával kezdték a koncertet, majd a Jihad következett, amit nagy ovációval fogadott a közönség és mindenki együtt énekelt Jesper Binzerel. Valószínűleg mindenki Stig Pedersen basszusgitárosra figyelt azonban, aki szó szerint végigtornázta az egész bulit: mindenhova felmászott ahová csak lehetséges, dobfelszerelés, hangfalak mindezt gitározás és vokálozás közben, természetesen sorban előkerültek a hihetetlen formájú, kéthúros basszusgitárok (ha jól számoltam legalább öt különböző basszusgitárt használt az este folyamán), amelyekkel elképesztő pózokat mutatott be.

Én közben azért a háttérben doboló Laust Sonnére is figyeltem, aki nem csak nagyszerűen dobolta végig az egész bulit, hanem vokálozott is, és a I Want What She's Got közönségénekeltetésénél főszerepet kapott. Az éjszaka előrehaladtával egyre kiválóbb teljesítményt nyújtott a csapat, jókedvűen zenéltek, Jesper amikor csak lehetett bevonta a közönséget is, és meglepve láttam, hogy sokszor Jacobra hagyta a gitározást és inkább az énekléssel, vagy a közönséggel foglalkozott.

A legnagyobb sikert a két legismertebb lemezük dalai aratták ('89 és '91), ezeknél nem kellett a közönséget éneklésre biztatni, mindenki fújta a dalokat kívülről, Jespernek csak vezényelnie kellett. Mindegy, hogy 400 vagy 40000 ember előtt lépnek fel, úgy tűnt nagyon jól érezték magukat a színpadon. A hangzás végig jó volt, az egyetlen negatív dolog, hogy keveset játszottak a '89-es és a '91-es lemezeikről, de két ráadásra is visszatértek a színpadra és a Laugh 'N' A 1/2 alatt már ezt is megbocsájtottam nekik.

Ez egy igazán jó koncert volt, az egyik legjobb amit r'n'r zenekartól valaha láttam. A D-A-D rászolgált a hírnevére, nem okoztak csalódást, és hogy mennyire szolgáltak rá a "bolondos (vagy dilis) zenekar" elnevezésre? Teljesen.

Setlist:
A New Age Moving In
Jihad
The End
Everything Glows
Point of View
Monster Philosophy
Reconstrucdead
Riding With Sue
Last Time In Neverland
Grow or Pay
We All Fall Down
I Want What She's Got
Evil Twin
Bad Craziness

Ráadás:
The Place of the Heart
Sleeping My Day Away

Ráadás 2:
Laugh 'N' A 1/2
It's After Dark

Fotók: Réti Zsolt

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr234167885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sephora 2012.02.24. 16:57:39

Köszönet a koncertbeszámolóért és a profi fotókért!
Még mindig a koncert hatása alatt vagyok... '91 óta imádom őket és már letettem arról, hogy valaha is élőben láthatom őket Magyarországon.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum