RockStation

Svéd folklór: Opeth, Von Hertzen Brothers @ Budapest, Club 202, 2012.02.28.

2012. március 01. - KoaX

Van egy koncert listám azokról a bandákról, akiket feltétlenül látnom kell. Szerepel rajta az Opeth is, így ezt a bulit látni kellett.

 

Az élőzenekart, hála egy kis logisztikai hibának, a ruhatárhoz való sorban állás közben hallgattam, de a Von Hertzen Brothers így is valami rettentően jó hangulatot alapozott meg. Láthatóan a közönségnek is tetszett a műsoruk. Bízom benne, hogy lesz még alkalmam látni a srácokat.

Az Opeth tényleg annyira tökéletes, mint ahogy azt mesélik az emberek? Ebben az esetben roppant egyszerű a válasz. Még annál is jobbak! Ennél precízebb bandával még nem találkoztam. Az este folyamán új lemezükről, a Hertiage-ről négy számot játszottak (The Devil's Orchard, "I Feel the Dark, Slither, Folklore).

Sokaknak volt a félelme, hogy az új dalok nem lesznek olyan ütősek élőben, de ahogy körbe néztem, nem azt láttam, hogy borjúk bambulnak előre, sőt mindenki eszeveszetten tombolt.

Meglepetten álltam azonban mégis, mivel Mikael Åkerfeldt valami kegyetlen sovány. Ahogy mesélte is frissen volt borotválva, lehet csak emiatt, de rettentően vékonynak tűnt. Természetesen egy Opeth este nem múlhat el egy kis stand-upolás nélkül. Megtudtuk, hogy merre találjuk Svédországot, hogy a „Gulás” mennyire finom, és hogy milyen is az igazi svéd népzene. A közönség is vette a lapot, és mentek a beszélgetések a színpadon állókkal. Komoly kompromisszumra jutottunk, hogy a srácok jobbak, mint a Rolling Stones :-)

Természetesen a nagy klasszikusok sem maradhattak el. Face Of Melinda, Heir Apparent, Credence, The Drapery Falls, To Rid the Disease.  A vége előtt nem sokkal jött az est fénypontja. A Grand Conjuration-nél tökéletesebb szám számomra nincs. Egyszerűen tökéletes harmóniák jellemzik, amitől eszemet vesztem. Mikael még mindig hihetetlen módon vált a durva hörgésről a lágy énekre, mintha ez olyan hétköznapi dolog lenne.A ráadásban pedig megkaptuk az elmaradhatatlan Deliverance-t.

A hangzásról megoszló véleményeket hallottam a koncert után, de ahol mi álltunk elől, ott nagyon hasított az egész. Ahogy Martin "Axe" Axenrot duplázott, az majd leszakította a fejemet. A gitárok gyönyörűen szóltak és mellettük az énektémák is masszívan álltak a talpukon. Végre a basszusgitárt is tisztán hallottam, aminek nagyon örültem.

Remélem a következő Opeth koncertre nem kell újabb nyolc évet várni. Ajánlom mindenkinek, aki csak tudja nyáron csípje el el őket az osztrák Novarockon. Ezt tényleg át kell élni. Addig meg egyen mindenki jó sok „gulás-t”.

Setlist:

Through Pain to Heaven (Popol Vuh song)
The Devil's Orchard
I Feel the Dark
Face of Melinda
Slither
Credence
To Rid the Disease
Folklore
Heir Apparent
The Grand Conjuration
The Drapery Falls
_______________
Deliverance

Fotók: Réti Zsolt. További képek ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr954227439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum