RockStation

És te mit hallgatsz, Skrillex-et? – Interjú Simon Bálinttal, az Ivan & The Parazol és a The Kolin dobosával

2012. március 20. - ThoMaS

Mikor kezdtél el dobolni, és miért pont ezt a hangszert választottad?

 

Ha jól emlékszem, 8-os voltam a gimiben amikor elkezdtem járni Német "Nemecsek" Tamáshoz, a Mini alapító dobosához. A legjobb döntés volt, azonnal megkaptam a Led Zeppelin, Deep Purple és Black Sabbath lemezeket, hogy tanuljam meg őket, szóval kellő műveltséget kaptam. Nem tudom, hogy miért választottam ezt, csak arra emlékszem, hogy 8 év zongorázás után elkezdtem rágni anyukám fülét, hogy én dobolni akarok, most azonnal. Amúgy szerintem azért, mert g*** menő.

 

Jelenleg az Ivan & The Parazol oszlopos tagja vagy. Mit kell tudni a zenekarról, hogyan írnád le a zenéteket?

 

A ’60-’70-es évek rockzenéjéből táplálkozunk és értelmezzük újra az akkori behatásokat, mai szemmel. Mi amúgy ezt garázs rocknak hívjuk, rengeteg mocsokkal és blues-hangokkal karöltve. Pár napja megnyertük a Hard Rock Café tehetségkutató magyar fordulóját, ahol Dopeman azt mondta rólunk, hogy mi vagyunk a rockzene gengszterei itthon:). A zsűriben rajta kívül még ott volt a Pély Barna, Endi a Hooligans-ből, Superman, Dankó Gabi és Lévai Balázs. Elég jó kis buli volt.

 

Jelenleg két videoklippel rendelkeztek. Mit gondolsz, van létjogosultsága a klippeknek napjainkban? Mennyire juttok el ezen a csatornán keresztül a közönséghez?

 

Szerintem egy mai fiatal zenekarnak a legjobb döntés összekaparni egy kis pénzt és legyártani egy klipet, mert két legyet üthet egy csapásra. Fel kell venni a nótát hozzá, le kell forgatni a videót, ezalatt rengeteg tapasztalatot lehet gyűjteni, plusz ugye az érzékszerveknél is, a két légy a szem és a fül. A kis zenekarok inkább csináljanak klipet, minthogy rengeteg pénzért felvegyenek egy pár számos EP-t. Mondjuk mi mégis csináltunk egy négyszámos kislemezt, de nekünk van egy kis solymári viskónk, ahol tudunk hanganyagot rögzíteni. A közönség is hálás, ha lát a zenekarról valami mozgóhangos képanyagot, meg azt lehet spamolni a Facebook-ra, meg Youtube-ra feltenni, tudod. Meg majd küldözgetni emailekben a programszervezőknek, hogy nekünk már klipünk is van. Szóval megéri szerintem.

 

Elég nagy a sürgés-forgás mostanság a zenekar körül. Nemrég játszottatok az MR2 Akusztik műsorában, ahol Frenreisz Károllyal (Metro, LGT, Skorpió), és Tanka Balázzsal (Turbo) adtatok elő egy számot.

 

Nagyon jól sikerült az akusztikunk, nagyon élveztük. Meg a megelőző rengeteg próba is közelebb hozta egymáshoz a csapatot. Érdekes volt, mert kb. 3 hetünk volt felkészülni, de végül nagyon büszkék vagyunk rá, szerintem menő volt. Hatalmas respekt, hogy a Frenreisz elvállalta a felkérésünket. Amikor kijött hozzánk a Vágóhídra próbálni, megállt az élet, megfagyott a levegő körülötte, akkora legenda. A rádióba is úgy sétált be, hogy még a vécésnéni is meghajolt előtte. Tanka Balázs pedig a mostani nagymenők egyike, nagyon szeretjük őt is meg a Turbo-t is. Nagyon jól tudtunk vele dolgozni, egy próba alatt összeraktuk a Becsületet. (https://www.youtube.com/watch?v=G5YZhihbV9A) Nagyprofi a csávó, látszik rajta a sokéves tapasztalat, hozzáállásban is, meg a hangján is. Meg tök jó, hogy az Akusztik után napi rotációba került a "Jól áll nekem az élet" című kis slágerecskénk.

 

December 26-án az A38 Hajón léptetek fel az Esti Kornéllal és a Kesh-sel karöltve, egy kettős lemezbemutató koncert keretén belül. Hogy sikerült a buli?

 

Nagyon jó volt, teltházközeli buli. Fel is vette a Hajó, és majd leadják a „Koncertek az A38 Hajón” sorozat részeként a tévében. Amúgy nagy tanulság volt, hogy a hosszú napok óta zabáló közönség azért nem bulizott úgy, mint szokott, de nem volt panaszunk rájuk így sem.

 

Mik a terveitek a jövőre nézve?

 

Most nyáron szétfesztiválozzuk magunkat, aztán szeretnénk végre csinálni egy nagylemezt. Már van jó pár visszaigazolt dátumunk, én már nagyon várom. Már idén nyáron is kacsintgatunk külföldre, valószínűleg egy szlovén fesztiválon fogunk játszani. Aztán jövőre már ki szeretnénk jutni több külföldi klubba meg fesztiválra. Egy londoni szervezőirodával is tárgyalásban vagyunk épp egy kinti fellépésről. Szóval izgi minden.

 

A MONSTAZ nevű, elektronikus zenét játszó formációban is közreműködsz.

 

A monstaz egy nagyon régi álmunk Kővágó Danival (gitár) és most jutottunk el oda, hogy el is kezdtük csinálni. Hangszerekkel előállított elektronikus zene röviden. Azért más ez, mint a laptopdj-zés, mert beleragadnak azok a mocskok, amiket a rock szubkulturából hozunk, plusz sokkal emberibb lesz az egész, nem egy hideg gépi valami.

 

Hadd tegyek fel egy „szakmai” kérdést is! Milyen cintányérokat, illetve dobokat nyúzol?

 

Egy 2009-es Yamaha Stage Custom-om van 22”-12”-16”-os testekkel és 14x5”-ös fa pergővel. A pergőn Remo Pinstripe van, a többi bőr mind Evans. A pergőre is próbáltam Evans-t de nem jött be annyira. Viszont a lábdobon az Emad szerintem a világ legjobb bőre. Hangolni se kell, csak felteszed és kész van. A tamokon EC2. Cintányérból Agean-okat használok, egy nagyon fiatalos és dinamikus kis gyár Törökországból, olcsón adnak világszínvonalú tányérokat. Amit kiemelnék, az a 20" Legend Ride, ami alapvetően jazzre van, de iszonyatosan jól szól rockzenében is. Plusz most vettem nemrég egy DW 5000 lábgépet, és azt kell, hogy mondjam, hogy hibátlan.

 

A legutóbbi X-Faktorban is láthatott a közönség a dobok mögött. Hogy érezted magad a műsorban?

 

Nagyon meglepődtem, hogy egy ilyen fiatal stáb ennyire profin végzi a munkáját. Mindig mindenki tudta, hogy kinek mikor hol kell lennie, legyen az ruhapróba, haj, smink, bármi. Nagyon jó élmény volt, jól éreztem magam. Az mondjuk vicces volt, hogy ezek a gyárban készült "sztárok" mennyire egyedül vannak ott bent, és mennyire nem tudnak mit kezdeni magukkal. Legalábbis én így láttam.

 

Nemrég az itthon és külföldön egyaránt népszerű, The Kolin zenekar dobosa is lettél. Mik az eddigi tapasztalatok, és milyen közös terveitek vannak?

 

Eddig két bulink volt, de ilyen rövid idő alatt is nagyon megszerettem őket. Halál profik és céltudatosan dolgoznak, nagyon jó tanulási folyamat ez nekem. A közös tervekről egyelőre csak annyit, hogy megyünk májusban egy kis észak-európai turnéra, meg itthon fesztiválozás, aztán meglátjuk, mi sül ki belőle. Meg azért Ivánék mellett kevesebb időm van erre.

 

Milyen zenéket hallgatsz, milyen bandák vannak rád hatással manapság?

 

Próbálok áptudét lenni és mindig meghallgatni az aktuális királyokat. A legeslegnagyobb kedvencem most a Black Keys. Iszonyat jó, amit csinálnak, nagyon kell ez a világnak. Hallgatok Vaccines-t meg Arctic Monkeys-t, meg még pár ilyen indie/garázs bandát. A Red Hot Chili is nagy kedvencem, az új album is tetszik, sokkal jobban, mint a Stadium Arcadium.  Az most mindent elmond szerintem a világról, hogy Szegeden a JATE-ban a HS7-nel játszottunk Ivannal és az öltözőben dumcsiztam a gitáros kisfiával egy picit, azt hiszem, 12 éves. Mondta, hogy nem ismeri a Led Zeppelint, de mi úgy nézünk ki hajügyileg mint a Beatles:) Na de nem ez a lényeg, hanem kérdeztem, hogy és te mit hallgatsz, Skrillex-et? Mondta, hogy Igen.

 

Fekete-fehér képek: Müller András (http://andrasmuller.com/)

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr474328986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum