RockStation

Egy darabka Svédország - Casketgarden: The Estrangement Process (2012)

2012. április 15. - Norbert K

Négy év hallgatás után jelentkezett új albummal a mosonmagyaróvári Casketgarden zenekar. A banda a svéd dallamos death metal eltántoríthatatlan képvselője. Leginkább az At The Gates és a Carcass nevei, amik rendre előkerülnek az új Casketgarden lemezeknél, mint nyilvánvaló hatások. A banda nem is csinált ebből soha titkot, az új lemezen is hozzák a megszokott skandináv darálást.

Máris nagyszerű alkotásba ütközünk az elején, a Black Hole Maelstrom néhány másodperces hegedű-intrója után rendesen leszakítja az arcunkat. Nekem van egy, rendkívül kispolgári problémám az ilyen jellegű zenével: hiába nem adnak el angolul, az ilyesmit szövegkönyv olvasása nélkül képtelen vagyok megérteni. Néztem is közben rendesen, sőt, szerencsére a zenekar adott is egy interjút, milyen is lett az album szerintük, itt is sok esetben kitértek a szövegekre. Összeségében rendben vannak.


A korong nyilvánvalóan legnagyobb slágere a They. Igazi, klasszikus, fogós riffek, a műfajhoz képest dallamos, már-már slágeres ének a refrénben Cseh István által, a verseben meg hörgés és darabolás. Okos váltások, megfelelő építkezés. Kiemelkedő szerzemények éreztem még a lassú, tiszta gitáros bontogatással induló, elég sötét hangulató The Eternal Tremblet, az album legrövidebb, egy nagy levegővétellel végigzúzott dalát, a beszédes Disgousting Soult, illetve eléggé bejött a thrash metalra hajazó The Minus Terminus is.


A többi dallal sincs semmi probléma egyébként. Szokásos, 3-4 perces hosszúságúak, maga az album 38 perces, 10 nótával. Nagy megfejtéseket nem tudok írni. Állatul szól az egész, világszínvonalú a hangzás és egyáltalán, az egész megszólalása. Érződik a profizmus, a rutin. Árnyoldala ennek, hogy, valljuk be, igazából semmi váratlan nem történik a The Enstrangement Processen. Hogy ez "baj" vagy nem, kell-e egyáltalán váratlan egy jól bejárt ösvény helyett,, mindenki döntse el maga. Aki szereti a műfajt, illetve a zenekar eddigi lemezeit, ezt is rongyosra hallgatja majd, aki meg nem, azt ez az alkotás sem fogja lázba hozni. Természetesen egy gratuláció mindenképpen illeti a srácokat, mert az tagadhatatlan, hogy abban, amit csinálnak, nagyon jók. Igazán profik, és érződik, hogy szívből jön az egész. Nálunk 5/4. Szerintetek?

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr304443253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum