RockStation

Hajna kimaradt...: Toto, Varga János Project @ Budapest, PeCsa Music Garden 2012.08.21.

2012. augusztus 23. - magnetic star

MCS_7346-2.jpg

Ahhoz képest, hogy négy esztendeje (az egyébként remekül sikerült Falling In Between album és az ahhoz kötődő, hazánkat is érintő Európa-turné után) teljesen szétesett a világ egyik első számú rádiórock-bandája, idővel csak összeállt újból egy ütőképes felállás, amelynek voltaképp nincs más dolga, mint járni a világot és játszani a legnagyobb sikerszámokat. Mivel pedig a Toto nem létezhet Porcaro-k nélkül, a kontinuitásról a billentyűs Steve gondoskodik mostanság.

Az egykori East gitáros vezette Varga János Project kisebb csúszással vette birtokába a színpadot. A társulat a ráeső közel negyvenöt percben nagy műgonddal összeállított instrumentális blokkot vezetett elő, amelyben szabadon és ötletesen keveredett a hagyományos rockzene dögössége, az art rock művészi, kísérletezős vonala, a jazz összetettsége és a világzene hangszerelése (Kézdy Luca személyében hegedűs is erősíti a formációt, míg Tsoukalas Hristos a darbuka névre hallgató ütőhangszert kezeli). A muzsika gyökerei, akárcsak a szellemisége, az 1970-es évekből erednek, amikor Varga János és a szintén hajdani East zenész Király István dobos pályája elkezdődött. Műsoruk alatt inkább csak szállingóztak még az emberek a „kertbe”, aki viszont időben érkezett, annak figyelmére maximálisan rászolgált a csapat. Szép játék, előzenekari pozícióba ideális választás!

MCS_7075-2.jpgAnnak a ténynek, miszerint a Toto az egyes tagok egyéb irányú elfoglaltságai mellett is rendszeresen koncertezik még, a legnagyobb jelentősége talán az, hogy a mai fiatal korosztálynak is bemutatja, amit az évtizedek óta lojális idősebb rajongók már jól tudnak: igenis létezik igényes, értékes slágerzene. A banda nótáit a leggagyibb kereskedelmi rádiókon is el lehet csípni olykor, de élőben, hús-vér zenészek által előadva szintén abszolút szórakoztatóak ezek a számok, Rosannától Pamelán át Carmenig, valahány női név a naptárban – az aznap névnapjukat ünneplő Hajnák sajnos kimaradtak a szórásból... ez van... –, sőt így (esetenként hosszabb hangszeres szólókkal kibővítve) merőben új oldalukról képesek megmutatkozni.

Ha már a szórakoztatásnál tartunk, abban Steve Lukather gitármágus vitte a prímet. Ismét tanári módon játszott, színpadi munkáját és a közönséggel való kommunikációját tekintve pedig egyenesen átvette a frontemberi szerepkört Joseph Williamstől, akinek ily módon csak némi közös éneklést és tapsolást kellett levezényelnie. Williamst, aki a 80-as évek végén állt a Toto frontján rövid ideig, jó ötletnek bizonyult visszacsábítani Bobby Kimball helyére, mert vele több élet költözött a deszkákra, és nem hiányoztak a lemezekről ismert magas hangok sem. Steve Porcaro ismételt csatasorba állításával két billentyűs is játszik a jelenlegi felállásban, közülük egyértelműen a turnézástól egyszer már visszavonult, de köztudottan pótolhatatlan David Paichre irányult a nagyobb figyelem. A Batman-történetekből ismert Pingvinre emlékeztető megjelenésű fickó, amikor épp nem a jellegzetes témáit klimpírozta vagy énekelt / vokálozott, maga is elő-előbújt hangszere mögül, hogy elcammogjon a publikum előtt, máskor meg bájosan trottyos helybenmozgással kísérte az ütemeket. A lüktető tempókért a Simon Phillips dobos és Nathan East bőgős (utóbbi a súlyos betegséggel küzdő Mike Poracro posztját tölti be) alkotta ritmusszekció felelt, és nem szabad megfeledkezni a háttérénekesekről, Mabvuto Carpenterről és Jenny Douglas-McRae-ről sem. A hölgy a főműsort záró Hold The Line-ban önálló szerepet is kapott, kettőse Williamsszel a buli külön színfoltja lett.

MCS_7110-2.jpg
„In the blink of an eye 1977-2012” – olvashattuk a háttérvásznon és ez magáról az estéről is mindennél többet mond el: valóban pillanatok alatt szállt el, akárcsak a zenekar számára ez a harmincöt év. Az Africat a ráadásra hagyó és a Home Of The Brave-vel záruló programból csupán az utolsó három sorlemez dalait hiányoltam, azok sem rosszabbak ám semmivel a régi slágereknél! Ám ezen egyéni szociális problémámtól eltekintve hibátlan koncert volt. Lukather mestert pedig várjuk vissza szólóban jövő év tavaszán!

Toto setlist:
Only the Children
Hydra
St. George and the Dragon
Rosanna
Lea
Could This Be Love
I Won't Hold You Back
We Can Make It Tonight
Pamela
Human Nature (Michael Jackson cover)
Manuela Run
How Many Times
Carmen
Stop Loving You
Hold the Line

Ráadás:
Africa
Home Of The Brave

FOTÓ: MOLEK CSABA

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr964726636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum