RockStation

„...úgy is lehet vicces valaki, ha túl komoly” – interjú Leonard „Lenzig” Leallel, a Cephalic Carnage frontemberével

2012. november 02. - magnetic star

Cephalic_Carnage_Lenzig_Leal_02.jpgA Colorado államból származó Cephalic Carnage azzal vált híressé az extrém zenék hívei körében, hogy egészen különleges és egyedi módon, határok nélkül ötvözik a legkülönbözőbb irányzatokat a death / grind műfajjal – na meg a laza hozzáállásáról és a dalszövegek némelyikében, illetve a koncerteken is csillogtatott humoráról. Ha már itt tartunk, az alábbiakban olvasható (a nyári budapesti koncert előtti) beszélgetésnek sem kell minden szavát komolyan venni!..

Zágrábból érkeztetek hozzánk, és Horvátország volt (Izland mellett) az egyik olyan hely, ahol még nem jártatok. Ezzel pedig a végéhez közeledik ez az önálló európai turnétok.
Leonard: Igen, és jól fut a szekér. Fesztiválokon játszunk, futunk egy gyors európai kört, és jól érezzük magunkat. Minden este bulizunk, és új arcokkal ismerkedünk meg. Ennél többet nem is kívánhat az ember, amikor turnén van.

Innen pedig a cseh Obscene Extreme feszt felé veszitek az irányt. Játszottatok már ott?
Leonard: Az Obscene Extreme-en soha, de a Brutal Assault-on már játszottunk, és Prágában is voltunk sokszor, szóval szeretjük Csehországot. Idén több lesz a death metal, hiszen fellép a Suffocation, az Origin vagy az Exhumed, és tök jó, hogy ezekkel a bandákkal együtt játszhatunk. Viszont igyekszünk nem leszűkíteni azoknak a zenekaroknak a körét, amelyekkel együtt játszunk. A lényeg, hogy ne béna bandák legyenek.

Az USA-ban, ha jól tudom, lenyomtatok egy turnét az Anthrax-szel...
Leonard: Az volt minden idők legjobb egynapos turnéja! Csak egy koncertet nyomtunk velük, mégpedig Denverben. Volt egy szabad napjuk a Slayerrel közös turnéjukon, és lezavartunk velük egy remek közös bulit.

Nem úgy volt, hogy egy teljes turnét nyomtok az Anthrax-szel?
Leonard: Nem, ők a Slayerrel turnéztak. Azt mondták, ott lenne a helyünk azon a túrán, de ebben nem ők döntenek. És hát egy buli is jobb a semminél.

Idén lesz húsz éves a Cephalic Carnage. Csináltok-e valami különlegeset ebből az alkalomból? Lesz-e valami különleges kiadvány, pl. DVD, vagy speciális buli?
Leonard: Á, mi egyszerűen fel fogunk oszlani. Úgy tűnik, a zenekarok csak öregbítik a hírnevüket, ha leállnak, úgyhogy nekünk is ez lesz a helyes lépés. A legtöbb banda próbál valami különlegeset csinálni, mi meg szépen lehúzzuk a rolót. Ez volt a mi húsz évünk. Tettük, amit tettünk, láttuk, amit láttunk, és ennyivel le is zárjuk.

Cephalic Carnage band2.jpgÚgy hírlik, DVD-tek készül, vagy legalábbis van elég anyagotok hozzá.
Leonard: Ez a Relapse Recordson múlik. Mondhatjuk nekik, hogy szeretnénk ezt vagy azt, de ez kiadói döntés, nem a mi kezünkben van az irányítás.

Milyen volt a legutóbbi lemezetek, a Misled by Certainty fogadtatása?
Leonard: Ahhoz képest, hogy milyen válságos időket élünk, elég jó. Amerikára és az egész világra is kemény idők járnak most, de jól futott a lemez. Sokan szerették, számunkra pedig talán ezt volt a legnagyobb élvezet megírni és felvenni. Tényleg nagyszerűen éreztük magunkat közben, úgyhogy alig várjuk már, hogy megírjuk az újat, és folytassuk a Cephalic legendát.

Ha már itt tartunk: igaz, hogy már meg is írtatok néhány új dalt?
Leonard: Igaz. Van pár szám az előző lemez idejéből, amelyek nem kerültek fel az albumra, és új ötleteik is, amelyeken dolgozunk. A turnén ezekről is beszélgetünk. Van egy jó elképzelésünk arról, hogy merre is tartunk, és így könnyű a dolgunk. Ha már ez megvan, akkor a dalírás is valamivel könnyebben megy.

Akkor arról is van elképzelésetek, mikorra várhatjuk az új Cephalic Carnage lemezt, és hogy hogyan fog szólni?
Leonard: Úgy fog szólni, mint Björk, a Metallica, a Mastodon, az Iron Maiden, meg némi progresszív diszkó találkozása... Remélhetőleg jövő nyárra kint lesz. Ha őszig kijön, az nekünk jó. Akkor lenne négy hónapunk a megírására, két hónap a felvételére, aztán dolgozni kell majd a borítón, meg ilyesmin is. Szóval ez tűnik a leginkább reálisnak.

Kinek az elgondolását valósítottátok meg az Ohrwurm nóta klipjében?
Leonard: A producerünké az ötlet, mi csak a zenekar vagyunk. Az egészet Dániában csinálták meg és vették fel, mi ott sem voltunk. De legalább jóra sikeredett. Jó brutálisra. Mindenki finomkodik mi, meg extrémre akartuk venni a figurát.

Volt valami balhétok a klip miatt (letiltások ilyen-olyan oldalakról, stb.)?
Leonard: Nem volt. Senki sem jött oda hozzánk azzal, hogy micsoda perverz alakok vagyunk. Nem is hiszem, hogy ma már bármi ilyesmi ellentmondásos lenne. Gondolj csak bele, mi minden kerül ki egyes honlapokra. Ez csak egy oldala az emberi természetnek. Amilyenek vagyunk. Régen, az 1500-as vagy 1400-as években sokkal perverzebb és őrültebb dolgok mentek, mint ma.

Fel szokták még rakni a szókimondó szövegekre figyelmeztető matricát a lemezborítókra az Államokban?
Leonard: Elvétve, de nem jellemző. Erre ma már senki nem kapja fel a fejét. Több, mint húsz éve csinálják ezt kötelező jelleggel, úgyhogy ilyet, meg korhatár-besorolásokat ma már csak a különösen extrém videojátékokon lehet látni. Azok kicsivel durvábbak is, mint a zene. Esetleg rap lemezekre tesznek még fel figyelmeztetést a szókimondó szövegek miatt, mert azokon az átlagnál több trágárság hallható.

A video elején van egy igen találó idézet: „Szegény az, akinek az öröme mások engedélyén múlik”. Ez kitől származik?
Leonard: Erről Nicket, a bőgősünket kellene megkérdezned, mert annak a dalnak ő írta a szövegét.

Nick Schendzielos a Job For A Cowboyban is játszik. Nem nehéz a két banda dolgait összeegyeztetnie?
Leonard: Neki szerintem nem nehéz. Nekünk igen. De amíg ez teszi őt boldoggá, addig nem számít más.

Azért is kérdezem, mert idén jött ki az új lemezük, úgyhogy, gondolom, sokat turnézhatnak.
Leonard: Ez így van. Mi viszont most nem turnézunk sokat, mert a dobosunknak hamarosan gyermeke születik. Persze ettől még változatlanul nyomjuk tovább.

Amennyire emlékszem, a legutóbbi budapesti bulin még az alapítótag Zac Joe gitáros játszott veletek, de ő azóta kilépett. Miért?
Leonard: Azt mondta, utál minket, és már nem akar a zenekar tagja lenni. Éppen hazajöttünk Oroszországból, ő pedig mehetett, amerre látott. Jó barátok voltunk, de akkoriban nem jött ki senkivel, és ha valaki nem boldog egy zenekarban, akkor ne maradjon ott. Lépjen tovább, és tegye a saját dolgát. Neki most van egy saját bandája, és csak remélni tudom, hogy az boldoggá teszi.

Zeneileg egyszerre vagytok brutálisak és technikásak, ugyanakkor létezik egy speciális, rátok jellemző humorérzék is, amely jellegzetessé tesz benneteket.
Leonard: Egyszerűen csak szeretjük jól érezni magunkat. Ez ilyen egyszerű. Végül is ez az egész szórakoztatás, úgyhogy szórakoztatnunk kell másokat. Zenészként pedig meg kell őriznünk az önállóságunkat, és amennyi különböző death metal meg efféle banda van, úgy érezzük, ettől leszünk kiemelkedőek. Lehet, hogy mások számára csak egy vicc, ha valaki ettől lesz eredeti, de hát könnyű úgy szólni, mint egy másik banda. Könnyű úgy nekiállni dalt írni, hogy az úgy szóljon mint a Dying Fetus vagy egy másik csapat. Mi viszont Cephalic Carnage-ként akarunk szólni, akár jó ez, akár rossz. A kulcs az egészhez az, hogy van humorérzékünk, mert ha nincs benned elég humor ahhoz, hogy magadat is kinevesd, akkor neked annyi. Mi nem a Deicide vagyunk, nem arra törekszünk, hogy mi legyünk a legbrutálisabbak. Mi vicces arcok vagyunk, szeretünk szórakozni, és ez az, amit csinálunk.

Cephalic Carnage band1.jpg

Van dalotok a metalcore-ról, a deathcore-ról, sőt a black metalról.
Leonard: Igen. Ott a Black Metal Sabbath, a Dying Will Be the Death of Me, a Molting... Szeretünk odapörkölni azoknak az arcoknak, akik néha túlságosan komolyan veszik magukat. Megmutatjuk, hogy úgy is lehet vicces valaki, ha túl komoly.

Ha röviden kellene összefoglalnod a Cephalic Carnage üzenetét, hogyan tennéd?
Leonard: Érezd jól magad! Rázd a fejed, ahogy csak tudod, de arra is figyelj oda, hogy mások is vannak körülötted, ne bántsd őket! Szórakozz annyit az életben, amennyit csak tudsz, mert sosem tudhatod, meddig tart.

http://www.myspace.com/cephaliccarnage

Elhangzott a Tilos Rádió GOREZONE műsorában 2012.10.29-én.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr224883730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum