RockStation

Golyó a kib*ott fejedbe - 20 éves a Rage Against The Machine debütáló lemeze

2012. november 10. - sunthatneversets
RATM Album.jpgKevés együttesnek sikerül mindjárt az első lemezével tarolnia. A Rage Against The Machinenak sikerült. Debüt lemezük mindjárt rocktörténelem lett. A szakmai sikert ez, az anyagit az azt követő Evil Empire, The Battle Of Los Angeles kettős hozta meg végleg nekik. Mindkét lemezük vezette a Billboard listát. Ám azt gondolom, hogy az első minden szempontból veri a másik kettőt. A lemezt 20 éve ezen a napon adták ki, így pont alkalmas ez a nap az emlékezésre, ráadásul a jubileumra újra ki is adták.

A RATM zenéjében rap, funk, 70-es évekbeli rock és metál elemeket vegyít és bár albumait a Sony birodalomba tartozó kiadónál jelentette meg, az együttes szövegeiben kérlelhetetlenül támadta a kapitalizmust.
A Zack De La Rocha ének, Tom Morello gitár, Tim Commerford basszus, Brad Wilk dob felállású négyes 1992-ben kiadott lemeze akkor teljesen újszerű hangzáselemeket vonultatott fel. A fentebb idézett stílusok keveredése és Tom Morello gitáros egészen furcsa disszonáns szólói – nem tudom mennyit kísérletezett a hangzással – a Wilk, Commerford páros groovos ritmusjátéka alapvetően megadta ennek a zenének az ízét. Több számuk volt rockdiszkók kedvence, én is zúztam párra akkoriban.
A Bombtrack, Killing In The Name (úristen mekkora nóta - lásd videó lejjebb), Take The Power Back nyitóhármas fejet leszakít óriás riffjeivel. A kicsit őrült Settle For Nothing után a Bullet In The Head (a másik alapvetés) teszi megint ugyanezt.

A B side-ot nyitó Know Your Enemy groovos témáival kápráztat el. A Wake Up ugyan lenyúlja a Zep Kashmirjának riffjét, de utána akkora funky-metalba megy át, hogy az őrület. A Fistful Of Steel megint egy kicsit zizi darab, ahol Zack rappelése viszi a prímet. A Township Rebellion újból hasonló vizekre evez, aztán egy a Killingben már elsütött picit átalakított riffel egészül ki. A záró  Freedom megint ütős nóta, húzós groove-okkal. Abszolút koncertkedvenc kis Pearl Jam-es beütéssel a gitárban.
Az együttes frontembere, Zack De La Rocha 2000-ben összeveszett a másik három taggal, és kilépésével a Rage Against The Machine megszűnt, a többiek a Soundgarden volt énekesével, Chris Cornell-lel alapítottak új együttest. Ez lett az Audioslave, amely három album után szintén feloszlott.
RageAgainst.jpg
2007 áprilisa óta újra együtt van a RATM és azóta adtak is jó pár koncertet, sőt az ez évi nagyobb európai fesztiválokon fel is léptek. Aztán egy kisebb balhét sikerült is csinálniuk miután az énekes szerint George W. Bush-t emberiség elleni bűncselekményekért bíróság elé kellene citálni és golyó általi halálra kellene ítélni, de minimum fel kellene akasztani. A botrány, ha másra nem is arra biztosan jó volt, hogy a figyelmet ismét az együttesre irányítsa, de aztán lemezt azóta sem adtak ki, bár Tim Commerford basszusgitáros szerint még az is meglehet, hogy dolgoznak rajta.

Lemezek:
1992: Rage Against the Machine
1996: Evil Empire
1997: Rage Against the Machine DVD
1999: The Battle of Los Angeles
1999: The Battle of Mexico City DVD
2003: Live at the Grand Olympic Auditorium DVD

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr844883776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum