RockStation

A világhírnévig, és tovább!: Muse @ Budapest Sportaréna, 2012.11.20.

2012. november 21. - sunthatneversets

0muse2012_29.jpg

A devoni Muse, amely már korábban is túlteljesítette a friss, önmagát megújító rockzenére vágyók elvárásait 2010-ben olyan kritikákkal büszkélkedhetett, mint a New Musical Expresstől származó “az évezred legfontosabb hangjainak gyűjteménye”, vagy hogy “a Muse nélkül nem értelmezhető a brit kortárs zene” (Uncut), és amit a legbefolyásosabb popkultúra magazin, a Q állít : “a Muse a világ legnagyobb rockzenekarai közé tartozik”. Ilyen felhangok után érkezett a zenekar tegnap a The 2nd Law című új lemez turnéjával a Papp László Budapest Sportarénába.

0muse2012_02.jpgA Muse energikus és extravagáns élő fellépései által vált ismertté, valamint egyedi zenei stílusáról, amelyben ötvözik a progresszív és az alternatív rockot a heavy metállal, a klasszikus zenével és az elektronikus hangzással. Hat stúdióalbumuk jelent meg eddig, az új szeptemberben The 2nd Law címmel..

Tegnap este a magyar közönség a két évvel ezelőtti kirobbanó sikerű Sziget fellépés után végre újra önálló koncerttel láthatta a bandát a Budapest SportAréna színpadán. 2007-ben már jártak az Arénában, akkor mindössze 4.000 ember volt kíváncsi rájuk. Azóta azonban eltelt 5 év a Muse pedig módszeresen lépegetett előre, ma már egyáltalán nem kérdés, hogy tízezres arénákat töltenek meg, ahogy ez tegnap este Budapesten is tapasztalható volt.

0muse2012_15.jpg
A Muse a 2003-ban kiadott Absolution-ig egy kemény rockzenekar volt, a változás a rá 3 évre kiadott Black Holes and Revelations-szel kezdődött. Szélesebbre tárták a zenei világukat és ez több rajongót hozott nekik, mint amennyit elvitt. A The Resistance - mellyel sokak szerint megalkották a tökéletes albumot - és a nemrég kiadott The 2nd Law is tovább erősítette ezt a zenei vonulatot, így a Muse a tehetséges zenekar státuszától egyenesen a világhírnévig repült.

0muse2012_25.jpgMivel a Muse trió formációban koncertezik (na jó + 1 fő sampleres), a gigantikus színpadhoz képest picit el is törpültek tegnap este, de a látvánnyal együtt így is megtöltötték a teret. Kőprofi produkció, piramis alakot formázó ledfal, amely fel-le mozgatható. A jövő zenéje és műsora. Gépi, baromira látványos, színes, de már nem az ember áll a középpontban, hanem a technika és a technokrata ember.

0muse2012_01.jpg

Az első három lemezről is hangzottak el ugyan dalok, de a lényeg mégiscsak az új albumon illetve az előtte kiadott kettőn volt. A műsor és a hozzá kreált látvány tökéletes összhangban működött, így aki tegnap ott volt az Arénában kizárt, hogy csalódottan távozott volna.

Setlist:
The 2nd Law: Unsustainable
Supremacy
Interlude
Hysteria
Panic Station
Resistance
Supermassive Black Hole
Animals
Monty Jam
Explorers
Sunburn
Time Is Running Out
Liquid State
Madness
Follow Me
Undisclosed Desires
Plug In Baby
New Born

Ráadás 1:
The 2nd Law: Isolated System
Uprising
Survival

Ráadás 2
Starlight
Knights of Cydonia (Man With A Harmonica intro)

0muse2012_31.jpg

FOTÓK: RÉTI ZSOLT

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr754917648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.11.21. 19:39:55

Döbbenetesen jó volt a koncert, tényleg nagyon szívesen hallgatta volna még az ember!
A setlist tényleges, vagy hivatalos? Nekem valahogy úgy rémlik, hogy nem a Resistance volt, hanem az Uprising... De lehet, hogy rosszul emlékszem.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum