Carry on, Therion!: Therion, Elyose, Antalgia @ Club 202, 2012.10.17.

2012. október 21. - viliricsi

0therion2012_4.jpg

Nemrég az egyik Club 202-es koncerten kaptam mindannyiunk nevében egy dicséretet a szervezőktől, mi szerint a rockstation-ösök az egyetlenek, akik elejétől a végéig megsasolják a programot, és csak úgy alkotnak véleményt. Nos, ezt a pozitív kritikai észrevételt szeretettel visszaküldöm a feladónak, mivel most éppen sikerült egy kicsit késnem. Az életérzés még ugyanaz, mint húsz éve, de időközben egy kisgyerek követeli, hogy apa is fürdessen.

Tovább

Az űr hidegje: Octahed – Circum Polaris (2012)

cover.jpgAz Octahed idén májusban jelentette meg bemutatkozó nagylemezét Circum Polaris címmel. A fővárosi zenekar másfél évig rögzítette, az amúgy ingyenesen letölthető felvételt. Azóta két tagcsere is bekövetkezett gitáros, illetve basszusgitáros poszton. Legnagyobb hatásként egyezményesen a Mastodont, a The Dillinger Escape Plant, a Botch-ot, a Merzbow-ot, a The Number Twelve Looks Like Yout és a Devil Sold His Soult jelölik meg fiúk, amit alá is írok azon zenekarok vonatkozásában, melyek munkássága előttem is ismert.

Az rögtön lejön, hogy a csapattól nem idegen a post-rock, és a sludge/stoner sem. A hangzást tekintve egy kicsit rideg, néhol koszos albumról beszélhetünk, ami több helyen olyan hangulattal bír, mintha kifejezetten az űrből jönne ez a muzsika (mondjuk a szövegek kompatibilisek is ezzel). Néhol beugrott a Voivod neve, mert ők is ugyanezt a hangzást preferálják, bár gondolom a srácok fiatal korából adódóan nem hallgatnak túl sok Voivodot, bár ki tudja.

Tovább

Led Zeppelint játszott az Enslaved a norvég tévében

enslaved_bandheader.jpg

Az NRK norvég tévécsatorna Trygdekontore (de szép szó) című műsorában fellépett a nemrég új lemezzel jelentkezett Enslaved, akik a Led Zeppelintől választottak egy dalt. A meglehetősen sajátos felfogásban eljátszott Immigrant Song című dal felvételét alább láthatjátok. Mi azért feltennék a kérdést, hogy magyar tévében ez magyar csapattal mikor fog előfordulni? Már nem az, hogy Led Zeppelint játszik, hanem az, hogy fellép.

Új albummal és koncerttel tér vissza a Rasmus!

rasmus01.jpg

Négy év után új albummal tér vissza a Rasmus! Áprilisban jelent meg a régen várt, a zenekar saját nevét viselő kiadvány, melyet most végre élőben is meghallgathatnak a hollótollakkal ékesített frizurájú Lauri Ylönen és zenekarának rajongói. A budapesti fellépésre november 13-án, a Club 202-ben kerül sor, ahol egy Wales-i csapat, a Dirty Youth is látható lesz ezen az estén.

Tovább

Architects a Dürerben!

Architects2012.jpg

Badarság lenne tagadni, hogy az elmúlt öt-hat évben a brit szigetország frissebb lelkületű zenekarai olyan hullámot generáltak az újkori, modern metalcore világán belül, amelynek köszönhetően a nemzetközi sajtó már külön hangzásként kezdett tekinteni az új angol bandákra. Legyen szó akár az érzelmesebb vonalról (Heart In Hand), netán a modern hardcore-ról (Your Demise), nincs már olyan terület, ahol ne hangozna jól a cockney akcentus. Ezért is örömteli számunkra, hogy október végén régi vágyunkat teljesíthetjük azzal, hogy immáron főzenekarként térhessen vissza az Architects.

Tovább

Nigromantia - Novemberben jön az első lemez

Nigromantiaband.jpg

2012. november 10-én jelenik meg a Nigromantia első albuma Inherited Burden címmel. Az albumot az osztrák Noisehead Records gondozza majd és videó is készül hozzá. A Point Of No Return című dalhoz készített videóklip decemberben lát majd napvilágot. Hajtás után mutatunk egy kis előzetest az új albumhoz.  

Tovább

Búcsú mindentől: Between the Buried And Me - The Parallax II: Future Sequence (2012)

buriedparallax2.jpgAz amerikai progresszív metálban utazó Between the Buried And Me (hogy többet nem írom le a nevüket, az tuti) október 9-én jelentkezett The Parallax II: Future Sequence-re keresztelt koncept albumukkal, mely a 2011-es The Parallax: Hypersleep Dialogues folytatása. A kétrészes album első felvonása mindössze 30 perc körüli, és bemelegítés volt ehhez a teljes hosszúságú (72 perc) lemezhez, de már ott is lehetett érezni, hogy itt valami nagyon új és nagyon érdekes dolog van készülőben, egyáltalán olyan zenei határterületeket feszegetnek, amit egyelőre nehéz kategorizálni.  Az új lemez sokkal változatosabb, sokszínűbb, de a megoldáshoz nem feltétlenül kerül közel a hallgató. A sztori talán helyére került, de a stílus még mindig kissé zavaros. Legalábbis elsőre.

Tovább

Így kell 10 évesen Black Sabbath-ot nyomni

saraozzy.jpg

Az alábbiakban egy videóklipet mutatunk majd ahol a kanadai illetőségű Motion Device nevű feldolgozásokat előadó banda a Black Sabbath legendás War Pigs című dalát játssza. Ebben eddig semmi érdekes nincs, ha csak az nem, hogy a zenekar szinte családi vállalkozásként működik, hiszen a 10 éves énekes Sara Menoudakis mellett testvérei, unokatestvére és egy családi barát játszik. Az Ozzy-s szerkóért plusz pont jár, a kereszt és a napszemüveg pedig epic!

The Flower Kings az A38-on!

flowerkings03.jpgÚj albummal és európai turnéval tér vissza a The Flower Kings. A 2008 után visszatérő együttes a jól ismert felállásában működik: Roine Stolt, Tomas Bodin, Jonas Reingold, Hasse Fröberg játszik a lemezen, kiegészülve egy tehetséges fiatal német dobossal, Felix Lehrmannal. Az európai turné október 23-án ér Budapestre: az A38 Hajón hallgathatjuk majd meg a zenekar műsorát.

A zenekar új albuma, a Banks Of Eden néhány éves szünetet követően jelent meg, hiszen utoljára 2007 őszén adtak ki lemezt, és 2008 óta más tevékenységet sem végzett a zenekar. Az új lemezt a zenekar néhány hónap alatt rögzítette a Varispeed stúdióban, méghozzá a modern digitális megoldásokat mellőző, analóg technológiával. Az egyes hangszerek hangját egyszerre, egyetlen teremben rögzítették, így a Banks Of Eden a régi idők klasszikus progresszív lemezeihez hasonló, életteli hangzással bíró kiadvány lett. "Szerettük volna felidézni a bakelit-korszak legnagyobb lemezeinek szívmelengető hangzását, amit a Queen, a Genesis, a Zeppelin vagy a Deep Purple kapcsán ismer mindenki” – mondta el ennek kapcsán Roine Stolt.

Phoenix Music - Juss be ingyen mindegyik jövő évi koncertjükre!

Phoenix játék.jpg

A Phoenix Music tegnap egy egészen egyedülálló játékot indított, ugyanis most Arany Stage Pass-t nyerhetsz tőlük. A nyeremény nem kevesebb, mint három darab ezekből, amellyel 2013-ban MINDEN rendezvényüket, legyen az bárhol, megtekintheted ingyen. A játék 2012. november 30-ig, illetve legkésőbb a 3.500 like eléréséig tart. Ha érdekel benneteket ez a lehetőség, márpedig kit ne érdekelne akkor IDE kattintva megtalálhatóak a részletek.

Egyenesen a pokolból - Interjú a Sepoq zenekarral

Sepoq1.jpg

A Sepoq egy, az ismeretlenség homályában veszteglő budapesti zenekar. A Kecskés "Lecter" Ádám gitáros, Sziráki "Szotyi" Zsolt basszer, Zollner Marcell énekes és László Gergely dobos összetételű banda az első olyan formáció kis hazánkban, akik feltalálták nekünk az electró-domm&roll-t. Mivel Zsírsátán Maga, aki az elektronikus kütyük, hangok, zajok felelőse volt, félig önszántából, félig a tagok nyomására, elhagyta a zenekart, így a megmaradt négyes most a klasszikus felállásban folytatja a megkezdett utat, amiről mesélnek is nekünk.

Mikor alakult a zenekar?
Ádám: 2006-ban kezdtük. Akkor a jelenlegi tagok közül csak Marci volt benne és Zsír, aki viszont nemrég vált ki.

Tovább

Thoughts Like Hammers - Új Enslaved-videó

Enslaved Band 2012.jpg

Bátran ki merjük jelenteni, hogy az év egyik legizgalmasabb és legjobb lemezét a norvég Enslaved tette le az asztalra RIITIIR címmel. A zenekar most az albumot nyitó Thoughts Like Hammers című majd 10 perces tételre készített videót, melyet az egyik kommentelő a valaha volt legkisebb költségvetésű videónak nevezett :-) A videó hajtás után!

Tovább

Our Existence Is Punishment - Új album még ebben az évben

OEIP-band 2011.JPG

Még az év végéig új albumot fog megjelentetni a Nadir egyes tagjaiból álló, Our Existence Is Punishment nevű alkalmi formáció. Az anyag nem fog letérni az előző, The Horrid Truth Still Untold anyag – leginkább industrial doom zeneként leírható – poszt-apokaliptikus irányától, sőt még inkább a kietlen, rideg hangulatra erősít rá. Terjesztésre ingyenes letöltés formájában kerül. A Nadir tagság egy része egyéb projektekben is részt vesz a közeljövőben, de a 2013-as év a jövőre húszéves fennállását ünneplő fő zenekaré lesz. A kerek évforduló azonban nem a múltidézés vagy létösszegzés, hanem egy vadonatúj, a tervek szerint bakelit formátumú, 6 vagy 7 számos 20 éves jubileumi kiadvány jegyében zajlik majd, sok koncerttel kísérve.

Megjelent az Elanor bemutatkozó EP-je

Elanorlogofeher.png

Megjelent a fiatal epic-folkmetal zenekar, az Elanor bemutatkozó EP-je, az Ad Victoriam. A 2009-ben alakult budapesti csapat hosszú iránykeresés, és több tagcsere után találta meg végül a saját hangját, amikor csatlakozott a hozzájuk Deák Ramóna - női ének - ezzel átlendítve a zenekart a szimfónikusabb vonal fele. Az Elanor csatlakozott az idén ősszel megrendezésre kerülő NiburTour lemezbemutató-turnéhoz, így a hivatalos lemezbemutató koncertjük november 17-én lesz a "Folk-Metal-Underground Extravaganza"-n, a budapesti Kék Yukban, olyan zenekarok társaságában, mint a Virrasztók, a Niburta, a törökországi Gürz, és még sokan mások. Az "Ad Victoriam" teljes egészében meghallgatható a zenekar youtube csatornáján!

Broadway és Atlantis a Dürerben!

Flyer broadway.jpgA Broadway, egy 2007-es alakulású amerikai post-hardcore zenekar, két nagylemezzel a hátuk mögött: Kingdoms, Gentlemen’s Brawl. 2009-ben, első albumuk megjelenésekor csatlakoztak az Uprising Records-hoz, majd új lemezük megjelenése kapcsán először egy amerikai, majd egy Európa turnét is leszerveztek maguknak, az angol Atlantis kíséretében. Ezen közös Európa turné részeként tekintheti meg a közönség a két remekbeszabott zenekart, akikhez a német Across The Ocean is csatlakozik 2012. 11. 17-én a Dürer Kert Nagytermében.

Tovább
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum