RockStation

Ilyen lenne a Metallica és a Motörhead szerelemgyereke?: Newsted – Metal EP (2013)

2013. január 14. - sunthatneversets

newsted_c.jpgJason Newsted a Metallica-ból való kilépését követően is baromi nagy tiszteletnek örvend a rajongók körében. Nem is értem, hogy egy ilyen viszonylagos nagy elismertséget az utóbbi több, mint 10 évben miért nem váltotta nagyobb karrierre, bár ha azt nézem, hogy közel másfél évtizedet eltöltött a Metallica-ban, akkor az igazi nagy dobás már megvolt neki.

Ettől függetlenül Jason mester, azon kívül, hogy  adott ki lemezt az Echobrainnel, és a Voivodban is megfordult (játszott is a Katorz, illetve Infini albumokon) mást nem igen csinált az elmúlt 12 évben.

Ezért is esett különösen jól, hogy a pihinek vége és tavaly november óta tudjuk, hogy saját neve alatt trió felállásban zenél, két viszonylag ismeretlen muzsikussal, Mendez Jr. dobossal és Jessie Farnsworth-szel, aki ha kell basszusgitárt ragad, ha kell pedig gitározik. Január 8-án pedig meg is jelent a csapat első EP-je (igaz csak digitálisan) négy dallal, Metal címmel.

Newsted video.jpgNos Jason azon a vonalon mozog, amihez megítélésünk szerint a legjobban ért, kicsit mocskos rakenrollban is gyökerező thrash muzsikát tol az arcunkba. A négy dalból van sodró lendületű, van lassabban lüktető és van egészen jó groove-os tétel is.

A Soldierhead-del nyitunk, elég ha azt mondom, hogy ilyen lenne a korai Metallica és a Motörhead szerelemgyereke. A Godsnake már egy lassabb tétel, őrlő gitárokkal, némi doomos beütéssel. A King Of The Underdogs amolyan groove-os, thrashes lüktető darab, talán ez az EP legjobb dala. A végére pedig kapunk egy nagyon pici délies ízzel megáldott hat és fél perces számot Skyscraper címmel.

És ennyi. Ez azonban nem csak a lemez hosszára vonatkozik - sőt arra nem is, hiszen 4 dalt 22 percben tolnak az arcunkba, - hanem arra, hogy a nagy katarzis elmarad. Ha őszinte akarok lenni, akkor egy jó közepes az, amit itt hallhatunk és ha nem Jason Newsted neve alatt jött volna ki lehet, hogy úgy menne el mellettünk, mint a pesti gyors. Azért remélem, ha kapunk teljes hangzóanyagot valamikor, akkor az azért ennél combosabb lesz.

Newsted.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr585015653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum