RockStation

Nagyon erős programot sikerült eddig összehozni: Interjú Jakab Zoltánnal a Phoenix Music Hungary ügyvezetőjével

2013. március 06. - Ernő Hellacopter

0recoil2010_63.jpg

A Phoenix Music már tavaly ősszel is sok igencsak emlékezetes koncertre hozott előadókat Budapestre, de az idei tavaszi koncertkínálatuk is bivalyerősre és igencsak sűrűre sikerül. Ebből az apropóból kerestük meg Jakab Zolit, hogy adjon egy kis visszatekintést a múlt évre, az idei koncertekbe avasson egy kicsit be minket és ha már mikrofonvégre kaptuk, akkor megkérdeztük, hogy állnak most az általa menedzselt csapatok.  

Zoli, kezdjük egy rövid visszatekintővel az elmúlt évre, különösen annak második felére. Parkway Drive, Fear Factory/Devin Townsend, Converge; milyen érzésekkel gondolsz vissza a 2012-es esztendőre?  
J.Z.: Nagyon jó érzésekkel, szerintem nagyon jó koncerteket csináltunk, és szerintem a látogatottságuk is szép volt, ami engem bevallom, a piaci viszonyokat elnézve kicsit meglepett, de természetesen nagyon örültem neki. A Parkway Drive buli különösen közel áll a szívemhez, még ha zeneileg nem is feltétlen tartozik a kedvenceim közé, de szerintem egy nagyon keményen dolgozó zenekar, és iszonyat jófej srácok is alkotják. Az, hogy a buli átkerülhetett a PeCsába a nagy érdeklődés miatt, nagyon nagy tett a részükről. Ha van zenekar, aki megérdemli ezt a sikert, azok Ők, hiszen egy nagyon dolgos csapat, hatalmas alázattal. Egyébként idén nyáron hozzuk is őket vissza a Volt Fesztiválra.

A tagok semmit sem változtak ahhoz képest, amikor még teljesen ismeretlenül utazgattak Európában, szóval számomra hatalmas örömöt jelent, hogy pont ez a zenekar lett nálunk ennyire sikeres.
De volt egyéb nagyon jó koncert is tavaly, a Converge ugye mindig a szívem csücske volt,  nagyon nagy sikerű volt a Rise Against koncert, aztán nem is tudom  .. nagyon sok buli volt tavaly … a God Is An Astronaut pl. nagyon jó volt. Kétszer láttam őket, és mindkettő nagyon tetszett, de a második buli kicsit közelebb áll a szívemhez. Az Architects buli is nagyon-nagyon jó volt, bár zeneileg az sem az a zenekar, aki zeneileg annyira közel állna hozzám. Aztán nem is tudom, ja igen, az Outspoken kistermes bulija, és úgy általában a Dürer kistermes bulik nagyon jól sültek el. A kisteremnek mindig is megvan ez a varázsa, hogy ott ilyen fan favorit zenekarok vannak, ami bensőségesebb hangulatot teremt. A C.O.C., Kylesa, The Ghost Inside koncertek még 2011-ben mind emlékezetesek voltak.

A 2013-as év első felére már rengeteg, talán a korábbinál is több koncertetek van bejelentve. Sok koncertszervező panaszkodott mostanában, hogy a 27%-os Áfa és a magas euro árfolyam igencsak nehéz helyzetbe hozhatja a koncertszervezőket. Ennyire aggasztó a helyzet és ha igen van-e erre valamiféle gyógymód?
J.Z.: A helyzet aggasztó. Az egyetlen gyógymód, ha felvisszük a jegyárakat, de jelen gazdasági helyzetben nem tehetjük meg, úgyhogy nincs más hátra, mint hogy imádkozunk, hogy minden rendben lesz. Igazából sokat gondolkoztunk ezen, igyekeztünk válogatni is, de sok mindenre nemet mondtunk. De jött annyi minden most, hogy egyszerűen kénytelen voltunk szelektálni. Szerintem így is nagyon erős programot sikerült eddig összehozni.
 
Egy kicsit vegyük szemügyre a mostani kínálatot, de nézzük mondjuk a koncertszervező szemével, röviden, pár szóban a koncertjeitekről. Március 9.: Long Distance Calling, Sólstafir, Sahg bulival indul az év.
J.Z.: Igen, ez egy nagyon érdekes project, ez is egy szűkebb vetületű „közönségkedvence” buli lesz. A Long Distance Calling egyszer járt itt, még a Katatonia vendégeként, és ez egy relatíve frissebb német postrock banda, legalábbis hazai viszonylatban. A Sólstafir legutóbbi lemeze, a Svartir Sandar egy fantasztikus lemez, ezért is örültem neki, hogy ismét felbukkannak nálunk. A Fekete Zaj-os Varga Balázs barátunkkal együtt hozzuk a turnét, akinek ugye már nem ismeretlen a zenekar, hiszen szervezésében jártak itt nálunk. És nagyon kíváncsi vagyok a Gorgoroth oldalhajtásra is, a Sahg-ra, hogy mit nyújtanak élőben, de megmondom őszintén, én a Sólstafir miatt várom a bulit leginkább.

Március 18-án egy ingyenes koncert a Dürerben: I Am Heresy, Hierophant.
J.Z.: Ezt bevezettük már egy ideje, hogy negyedévente a Dürer Kerttel közösen ingyenes bulikat szervezünk, de volt már rá példa, hogy az Instantban sikerült vendégül látni különleges előadókat.  Ennek keretében idén is gondolunk a rajongókra, és ebben a formában köszönjük meg, hogy a nehéz körülmények ellenére is kitartanak a zene mellett és nem kevés pénzt költenek koncertjegyekre. Vannak olyan izgalmas előadók, mint az If These Trees Could Talk, Keith Caputo aki Téglás Zolival jött el, a The Black Dahlia Murder vagy most éppen az I Am Heresy/Hierophant kettős. Gyakorlatilag elhozunk egy-két külföldi zenekart, ingyenessé tesszük, így mindenki láthat olyan érdekes és izgalmas zenekarokat, akiknek a látogatottsága alacsonyabb lenne ha fizetőssé tennénk. Tisztában vagyunk vele, mennyit áldoznak a rajongók egész évben a koncertekre.

0bane2010_01.jpg

Még egy ingyenes koncert, ezúttal az a post-rock kedvelőinek és az Instantban. Jön a Dorena.
J.Z.: Igen, őket Bali Dávid kollégánk ajánlotta figyelmünkbe, ráadásul Dávidnak van egy jó kontaktja, egy svéd ügynökség, és ők jelezték, hogy lenne a Dorena turnéja és szívesen jönnének Budapestre. Ez egy nagyon-nagyon jó kis zenekar. Már említettem, hogy az Instanttal is vannak ilyen közreműködések, hiszen a város elérhető pontján vannak, és így könnyebben tudnak az érdeklődök új és izgalmas dolgokat  meglesni.

Aztán egy búcsúturné ér Budapestre április 13-án. Mit kell tudni a Bleeding Through Kék Yuk-as koncertjéről?
J.Z.: Na, hát annyit kell tudni, hogy jó nagy dátumkavarás volt, aztán a Kék Yuk kisegített minket. A Bleeding Through feloszlik, amit én személy szerint sajnálok, mert nagyon jó arcok és a metalcore 2000 körüli feltűnésének egyik jelentős zenekara, akik nem feltétlenül tartották a színvonalat, de a Portrait of a Goddess és a This Is Love, This Is Murderous nálam nagyon frekventált lemezek voltak akkoriban. Ez egy nagyon jó nosztalgia lesz. A másik két fellépő zenekarra is érdemes lesz odafigyelni.  A metalcore kicsit kikopott az érdeklődésből, de a Bleeding Trough-nak mindig volt egy magja, akik most is nagyon várják a bulit, jómagam is közéjük tartozom.

0zoli01.jpgEgy nappal később a Dürer kertben össznépi metál- és deathcore party lesz. Mit kell tudnunk róla?
J.Z.: Na hát ez az a buli, ahol a műfaj nem éppen a szívem csücske. (nevetés) Lesz az Emmure,  amit nagyon nehéz hova tenni. Én mindig úgy fogalmazom meg, mint akik éppen kiléptek a Jersey Shore című realityből, felnőttek Korn-on és Cannibal Corpse hangzással akarnak rap metált játszani. (röhögés) De valahogy mégis működik a dolog, bár ez tényleg tőlem távol áll, de élőben piszokul működik a dolog. Szakmai szemmel nézve egy kiváló zenekar. Aztán lesz a Chelsea Grin, ami ilyen szokásos kiabálós őrület, lesz Obey The Brave ami ilyen újvonalas, modernebb hardcore,  lesz egy friss Ausztrál zenekar a Buried In Verona, és van ez az Attila, ami egy party deathcore banda, szerintem kifejezetten jól működik élőben.

Ha már ennyire végletekig kivesézzük a zenekarokat, nem bírom megállni, hogy ne tegyem fel azt a közhelyesnek ható kérdést: honnan van energiád ilyen széles körben ellenőrzésed alatt tartani a zenei élet történéseit?
J.Z.: Nem akarom, hogy válaszom fellengzősen hasson, de nekem ez a szakmám. Nekem ezt figyelemmel kell követni. Az asztalosok is figyelik, hogy éppen milyenek az új satuk (röhögés), én pedig figyelem az új zenekarokat. Sok zeneőrült barátomtól is kapom a tippeket, és ha valakire sikerül kivetni a hálót, nem tétovázunk. És hát zeneőrült is vagyok természetesen, szeretek mindenbe belehallgatni. Lehet 10-12 mp-ig bírom, de mindent kipróbálok.

Április 27-én egy érdekesnek ígérkező este jön a Deafheavennel és a The Secret.
J.Z.: Nos igen, a The Secret nekem az egyik európai favoritom, egy igazi pokoljárás a zene  jó értelemben véve. Régen sokat játszottunk velük, amikor még nem volt ez a Converge féle örület a zenéjükben. A Deafheaven pedig a hipster nemzedék új blackmetál hőse. Rövid hajú gyerekek betűrt kockás ingbe játsszák az atmoszférikus blackmetált. Ez is egy érdekes buli lesz, azt hiszem van minden, ami szem szájnak ingere


Április 29-én visszatér hozzánk a Comeback Kid. Milyen aktualitása van a koncertnek?
J.Z.: 10 éves lesz az első lemezük a Turn It Around, és fogták az eredeti énekest, a Scott Wade-et, Andrew visszaváltott gitárra, erre a turnéra, és csak Turn It Around-os és Wake The Dead-es nótákat nyomnak kizárólag. Ennek azért sok mindenki örül, én is nagyon örülök, hiszen azért mégiscsak az első két lemez volt a klasszikus Comeback lemez.

0ujpest_haladas10_11_01.jpg

2010 októberében az Újpest - Haladás bajnoki meccsen. B-J: Soós Balázs (Phoenix Music), Mitts (Madball), Freddy Cricien (Madball), Armand Majidi (Sick Of It All), Jakab Zoltán (Phoenix Music)

Július 7-én egy igen szigorú banda érkezik a Dürer Kertbe. Kik Ők?
J.Z.: Ez a The Acacia Strain. Ez egy ilyen, nem szeretik ha deathcore-nak hívják őket, inkább groove metál/ metálcore-nak, de igazából ilyen deathcore-os banda. Ez a következő állomása az ingyenes buliknak. Rajongók felől volt megkeresés, hogy nem tudnánk-e őket elhozni, és hát pont beesett a turné, így nyélbe ütöttük a dolgot, remélem sokak nagy örömére.

Múltkor a Gorezone műsorában, ha jól emlékszem még bejelentettél pár koncertet, melyek is ezek?
J.Z.: Nem, ez egy trükkös kérdés (nevetés)!

Jó, akkor úgy kérdezem, hogy a fentieken kívül milyen egyéb tervekről számolhatsz be az érdeklődőknek.
J.Z.: Publikus egyelőre nincs, de van egy nagy álmom, egy norvég zenekar, akit mindenki nagyon szeret. Már másfél hónapja nyüstöljük egymást, nem tudni mi lesz a vége. Aztán amint mondtam, hogy a Volt fesztiválra hozzuk a Parkway Drive-ot, a Rockmaratonra hozzuk az After the Burial-t, valamint pont most jelentettük be a Shai Hulud-ot, ezek mellett még két koncert vár bejelentésre, az egyik már félig-meddig ki is derült.

Hogy a koncertszervezéstől egy kicsit eltávolodjunk. Mi a helyzet a Ascension 46 dolgaival? Új bandák is csatlakoztak hozzád, de voltak, akik tavaly feloszlottak.
J.Z.: Minden csodálatosan működik! A Marionette ID és a Sharon Tate eltávozott az élők sorából sajnálatos módon. A Marionette ID-nak március 1-jén volt a búcsúkoncertje. Nagyon szerettem velük dolgozni, mert nagyon alázatos emberek, és kiváló zenészek is egyben. Aztán…csatlakozott a kerekegyházi Stubborn, akik iszonyatosan ügyesek, azon kívül a Shell Beach-nek talátunk egy nagyon jó nevű külföldi kiadót, a Redfield-et, aminél egyébként a Sights and Sounds jött ki vagy a Lower Than Atlantis. A digitális diviziójuk adja ki a lemezt, ami eztán elérhető lesz az összes nagy online zeneáruház kínálatában, mint az iTunes vagy az Amazon. A The Southern Oracle háza tájáról két nagyon érdekes hírt jelentettünk be. Sok terv van. A Till We Drop is iszonyat jó EP-t írt, ott is vannak bőven nagy tervek. Nagyon sokat fejlődtek, beérett a rengeteg munka, amit beletettek a zenekarba. A Stubborn és a The Banished kettőse szintén lemezzel jelentkezik az ősszel, a The Last Charge pedig koncertezik orrvérzésig, most éppen Angliába mennek hó végén. Illetve annyit még elmondhatok, hogy már most befoglaltuk a Dürer Kertben mindkét termet, ahol a tavalyi nagysikerű showcase bulin felbuzdulva rendezünk ismét egy nagy partit! A nálunk lévő 6 zenekar mellet további 3-4 olyan zenekart hívunk meg, akikkel ugyan nem dolgozunk együtt, de szeretjük őket. A két teremben, váltakozó színpadokkal megy majd a buli, ahol feltehetően mindenki megtalálja majd a neki tetsző muzsikát.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr95118583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum