RockStation

Szeretném a homokórát megállítani...: Megazetor - Sandstorm In An Hourglass EP (2013)

2013. április 06. - Norbert K

Megazetor_Sandstorm_in_an_Hourglass_cover.jpgA Megazetor zenekar egész komoly sikereket ért el egy magyar underground metal zenekar lehetőségeihez képest. Megnyerték a 2008-as Borsodi Zenei Fesztiválok Tehetségkutatót, felléptek a a 2010-es Metalfest Open Air Hungaryn, most meg épp a balti államokban turnéznak. Eddig két EP jelent meg tőlük, 2004-ben az első (Drug You Daily Crave), 2008-ban a második (Dying Process). Idén bővült egy harmadik kiadvánnyal a lista, az új hanganyag címe Sandstorm in an Hourglass. Erről lesz szó néhány keresetlen gondolatban a továbbiakban.

Az előzőhöz hasonlóan szintén egy koncept-lemezzel van dolgunk. Ezúttal az idő témája, amit körbejárnak a dalok. Ténylegesen 5 új dallal találkozunk az albumon, ami mellett vannak bónuszként hozzáadott élő felvételek, illetve egy igazi különlegesség, a Blood and Thunder Mastodon nóta feldolgozása, szintén élőben. Két remixet is ráraktak a srácok, szóval van itt tényleg minden, amivel egy EP-t csak színesíteni lehet.

Megazetor_promo2013_01.jpg
Mindenféle olvasgatás nélkül csak úgy beraktam a lemezt a lejátszási sorba, és elég sokszor beugrott a Mastodon neve, aztán nem is értettem a dolgot, amikor ténylegesen eljutottam egy Mastodon dalig. Nem is akarok tovább ezen lovagolni, mert nincs új a nap alatt, ezt tudjuk, inkább a dolog pozitívumát emelném ki: az egész korongnak igazi profi hangzása, megszólalása, jellege van. Műfajként progresszív trash /death metalt jelölnek meg saját maguk zenéjéről. Meglehetősen hanyag módon én az ilyen jellegű muzsikákat csak „modern metálként” szoktam emlegetni. Törekednek a változatosságra, és szerencsére ezt nem csak a céltalanul egymás mellé pakolt riffekkel érik el. Az ének nekem nagyon bejött, a hörgése sem annyira dallamtalan, idegesítő mint sok zenekar esetében.


Igazából, ami a legjobban tetszik, az, hogy mindegyik dalból vissza tudtam idézni néhány dolgot már az első néhány hallgatás után is. Végül két szerzemény ért igazán célba nálam, a Healing Process és a Halfway There. Utóbbi a leghosszabb nóta is egyben, a maga 6 percével, bár ebből majdnem egy perc az outro, a lemez levezetése. Az elején nagyon fogós kis riffet hallhatunk, a legszebb Panterás időket idézve, komoly nyakfájdalmakat okozva fejrázás közben.

Megazetor_promo2013_02.jpg
A Healing Processben picit okosabban próbálnak építkezni, terckülönbséges gitárdallamokkal, az egésznek egyfajta törökös/keleties hangulatot adva. A szám végén hallhatón szóló meg nagyon állat lett.


Úgyhogy minőségében nincs ezzel gond. Persze, kicsit csalóka az egész, mert az új számok játékideje összesen nincs 20 perc.  Tudom, EP, de akkor is. Azzal egyetértek, hogy a mennyiség helyett inkább a minőséget válasszuk, de lehet azért bátrabban írni a számokat és feltenni az albumra, az igazi próbatétel majd az lesz, hogy ha növelni kell a mennyiséget, tartják-e a színvonalat.
Az album „name your price” opcióval letölthető a zenekar oldaláról.
http://megazetor.bandcamp.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr85204551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum