RockStation

„Most abban a helyzetben vagyok, hogy még egy kicsit keményebben nyomhatom” – interjú Jeff Scott Sotoval

2013. április 30. - magnetic star

IMG_8107.jpg

A dallamos rock legfelsőbb ligájában játszó Jeff Scott Soto idei budapesti koncertjéről már beszámoltuk (nem kis lelkesedéssel!..), az alábbiakban pedig következzen a buli előtt készített villáminterjú, amelyben az énekes szóló-dolgai mellett szó esik az egyéb elfoglaltságairól, projektjeiről is – többek között kitértünk arra, hogy a klasszikus Talisman nótákat ezentúl mindig csak egyveleg formájában hallhatjuk-e a koncerteken...

Hogy megy a „Damage Control” album turnéja?
Jeff: Kibaszott csodálatosan! Remekül érezzük magunkat, a zenekar felállása ütősebb, mint valaha... Minden nagyszerű, nincs okom panaszra! Ugyanezzel a tagsággal jártam itt legutóbb, sőt négy éve játszik együtt ez a felállás. Egyedül bőgős-poszton történt változás, mert az állandó basszusgitárosomnak éppen más kötelezettsége van, úgyhogy egy jó cimborámat hívtam, akivel a Trans-Siberian Orchestrában is játszunk. Ő pedig gyilkos módon nyomja!

Hogyhogy nem előbb indultál turnéra a lemezzel?
Jeff: A Queen Extravaganza turnén dolgoztunk tavaly Roger Talyorral (Queen dobos), ami nagyjából egybeesett a „Damage Control” megjelenésével, így akkor nem turnézhattam önállóan. Még azt is hittem, hogy a Queen Extravaganza hosszabb időre fog lekötni. Ez volt az elsődleges, utána fesztiválokon játszottam, majd Brazíliába utaztam, hogy ott kezdjem meg a „Damage Control” turnét. Aztán a Trans-Siberian Orchestrával voltak fellépéseim, most pedig ismét itt vagyok, hogy végre Európában is bemutassam a lemezt. És persze itt van még az új W.E.T., és a kettő között is letudtam jó néhány session munkát.

IMG_8106.jpgMiért a „Damage Control” címet választottad a lemeznek?
Jeff: Mindig azzal szoktam viccelődni, hogy a „Beautiful Mess” nem produkált éppen fényes eladásokat, és ezzel az új anyaggal hárítom el a károkat...

Nekem személy szerint a „Beautiful Mess” finomabb irányával se volt gondom...
Jeff: Sok rajongómnak viszont volt. Azt hitték, kiveszett belőlem a rockos vonal. A „Beautiful Mess” turnén rengeteg rajongóm azt várta, hogy legalább a bulikon súlyosabbra veszem a figurát és őszintén szólva azok a számok nem igazán váltak be zeneileg. Én élvezettel játszottam ezeket, ahogy a bandám is, de a közönség nem nagyon vette a lapot. El is határoztam, hogy a „Damage Control”-lal visszatérek a rockos dolgokhoz, és az élő programot szintén súlyosabbra veszem. Szerintem elég kiegyensúlyozott lett az album. Nem pusztán hard rock vagy dallamos rock lemezt készítettem, hanem a rocknak minden olyan elemét besűrítettem az anyagba, ami én vagyok. Azt hiszem, ezt is akarta mindenki.

Számomra ez a különleges abban, amit csinálsz! Ha úgy tartja kedved, kiadsz egy funkysabb / poposabb lemezt, legutóbb viszont újra a rock került előtérbe...
Jeff: Szándékosan alakítom így a szólópályámat, nem akarok kiszámíthatóvá válni. Rengetegen tudják, mennyire széles skálán mozog a személyes ízlésem, de az adott zenekarral nem igazán kalandozhatok ezer irányban. Valamennyire igazodnom kell a bandához. A W.E.T.-tel nem játszhatok funkys témákat, mert nem szólnának jól. A saját csapatommal viszont azt csinálhatok, amit akarok. Ha jól fogadják, örülök, ha meg nem, hát nem. Azt azonban nem akarom, hogy az emberek nosztalgia-előadónak tekintsenek, hogy mást se várjanak tőlem egy turnén, mint Yngwie, meg Axel Rudi Pell dalokat, vagyis olyasmit, ami a múltamhoz tartozik. Azt akarom, hogy szólóművészként vegyenek komolyan. Ez az egyik oka annak, hogy ragaszkodom a szólóturnékhoz és hogy szólólemezeket készítek. Az én karrierem is elindult valahonnan. A legnehezebb az volt, amíg eljutottam oda, hogy megálljak a saját lábamon. Dolgoztam Yngwie-vel, csináltam lemezt Kunival, aztán Axel Rudi Pellel is, az emberek pedig azt gondolták, én csak arra vagyok jó, hogy gitárosoknak énekeljek. Nem látták bennem a zenekari tagot vagy a szólóművészt. Eltelt némi idő, mire ez a sztereotípia eloszlott. Úgy gondolom, túl vagyok már ezen, de a régi munkáimra azokkal az arcokkal ma is büszkén tekintek vissza.

IMG_8098.jpgMost még talán korai arról beszélni, mire számíthatunk tőled a következő szólóanyagodon. A fentiek fényében aligha várható, hogy ismét soft rockkal próbálkozol majd...
Jeff: Épp ellenkezőleg! Annyira élvezem a „Damage Control” súlyosabb nótáit, hogy még súlyosabb lemezt akarok készíteni, hogy jól kiakasszam vele az embereket! A tökösebb dalok élőben is működnek és pontosan erre alapozok. A „Beautiful Mess” turnén a funkys dalok alatt a közönség csak állt, a súlyosabb számokra viszont feléledt. A mostani turnén több a dögös nóta, nagyobb is az élet, sőt a legsúlyosabb dalokra ébrednek csak fel igazán az emberek. Azt hiszem, a következő lemeznél rendesen rá is gyúrok majd erre... Itt tartok most az életben. Úgy gondolom, most abban a helyzetben vagyok, hogy még egy kicsit keményebben nyomhatom. A következő albumon pontosan ezt is akarom tenni. Aztán lehet, hogy ráunok erre és valami mást szeretnék majd kipróbálni. De hát, mint mondtam, ettől olyan a szólópályám, amilyen. Minden belefér. Már gyűjtögetem az ötleteket és a dalokat a következő albumhoz. Reményeim szerint a nyáron neki is látok a felvételeknek, mert idén csak akkor tudok majd egy rövidebb szünetet tartani. A megjelenés talán a jövő év elején lesz esedékes, de nem akarom elárasztani a piacot, hiszen most a W.E.T. is aktív, új DVD-re készülünk és nem szeretném, ha a szólólemezem túl rövid időn belül jönne ki utána. Az úgy már túl sok lenne.

Lesz-e W.E.T. turné a második lemez után?
Jeff: Szó van róla. Szórványos fellépéseink lesznek itt-ott, de annyira elfoglalt vagyok – ahogy a többiek is –, hogy pillanatnyilag nem tudunk menetrendet összeállítani. Az én naptáram az év végéig már tele van. Talán jövőre megcsináljuk. Ugyanaz lesz a helyzet, mint a Damage Control”-lal, vagyis a lemez már egy évvel a turné előtt kijött, de ettől még elsülhet jól is a dolog.

Angliában a Firefesten viszont már biztosan ott lesztek...
Jeff: Igen, és jön a koncert DVD-nk is az év végéig. Ha a jövő év elejére összejön a turné, arra talán ez is hatással lesz.

Te magad is jelentettél már meg önálló DVD-t.
Jeff: Igen, van két élő szóló DVD-m, és a Talismannal is egy. Most majd a W.E.T.-et is hozzá lehet csapni a gyűjteményhez.

A 2003-as „The JSS Queen Concert” DVD hivatalos kiadvány?
Jeff: Nem, azt csak a honlapomon keresztül tettem beszerezhetővé. Ez volt a megállapodás lényege, amelyet a Queennel kötöttem. Vagyis nem adhattam ki lemezcégen vagy hagyományos terjesztő cégen keresztül. Amíg én magam terjesztem, addig részükről rendben van a dolog. Ha más csatornákon keresztül is megvásárolható lenne, kissé rázósabbra fordulna az ügy...

IMG_8100.jpg

Hogy áll a helyzet a Talismannal? Eldöntött kérdés, hogy már nem folytatjátok ezen a néven?
Jeff: Újabb lemezeket már nem készítünk, de szóba került, hogy jövőre esetleg újból összeállnánk. Én a magam részéről a legnagyobb örömmel turnéznék velük megint, mert olyan hagyatékunk van, amelyet továbbra is szívesen énekelnék. Életben tartanám a Talisman iránti nosztalgiát a srácokkal, de újabb albumokat ezen a néven már nem csinálnék.

És milyen hírekkel tudnál szolgálni a Trans-Siberian Orchestra háza tájáról?
Jeff: Már folyik a munka az új lemezen. Egy rock-operán dolgozunk. Állandóan szó van arról, hogy nemsokára visszatérnénk Európába. Remélem, erre a jövő elején sor is kerül majd.

Lehet-e már részleteket tudni az albumról? Ha jól rémlik, Jon Oliva és Paul O'Neill már régóta szeretett volna megzenésíteni egy, a Romanov cári dinasztiához kötődő történetet.
Jeff: Igen, pontosan ezen dolgozunk most.

http://jeffscottsoto.com

FOTÓK: TÖRÖK HAJNI

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr245251944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum