RockStation

Azok a boldog 70-es évek: The Trousers – Freakbeat (2013)

2013. május 20. - sunthatneversets

The Trousers_Freakbeat_front.jpgA The Tousers-be 2008-ban sikerült már belebotlanom a Planetary Process című lemezük kapcsán. Ezt 2010-ben követte 2010-ben a Soul Machine, amelyért még Fonogram díjra is jelölték őket. Azóta egy EP írható a Kőváry Zoltán vezette alakulat számlájára. Idén tavasszal pedig megjelent a négytagú alakulat harmadik nagylemeze a Freakbeat. A stílus továbbra is garázsrock, hála az égnek a jobb fajtából.

A freakbeat kifejezés – ahogy Kőváry Zoltán mondta - egy mára elfeledett műfaji jelző, amit az 1965 és 70 közti pszichedelikus garázsrock egyes agyas előadóira használtak anno. A lemez meglehetősen sokáig, másfél évig készült és eléggé eklektikus lett, a felvételek most is a budapesti Artist Factoryben készültek a hangmérnök Cs. Szabó Zoltán vezetésével.

Ezen a lemezen mutatkozik be a zenekarban Locke Péter gitáros és Iliás Ádám basszusgitáros is, de vendégszereplőkből is jutott bőven, elég ha csak a volt Hellacopters-főnök (ma Imperial State Electric) Nicke Andersson-t és az Ozone Mama-s Gábor Andrást említjük. A hatások között az énekes gitáros megemlítette a Black Keys, a Rival Sons, a Monster Magnet, és a Black Mountain nevét is, és ha nem is direktben, de hangulatában és a dalok súlyában valóban elég széles skálát vesz a Freakbeat, még akkor is, ha azoknak a bizonyos 70-es éveknek a szelleme erősen körbe is lengi az egész lemezt.

THe Trousers IMG_0063_2.jpg

A fentebb említett pszichedelia viszont nem nyomja el a dalok élvezhetőségét, hiszen több jó értelemben vett sláger dalt találhatunk a lemezen. Ilyen már a nyitó és klippes I Get Around, a Crackin’ Up Alone, de a Nicke Anderson-so dal, a Reel Deep Groove is ide sorolható. Az igazi gyömgyszemek azonban nem ezek, hanem a lassan építkező Not Afraid To Fall, az igazán súlyos Sister Sludge, vagy a  tényleg tömény  70-es éveket felidéző címadó. A lemezen megtalálható még a Kinks legendás All Day And All Of The Night-jának feldolgozása, amely még úgy is korrekt, hogy ehhez a dalhoz igazán sokat nem lehet hozzátenni.

Összességében a Freakbeat egy vérprofi munka, egy igazán jó garázsrock lemez, melyet ugyan vastagon átitat a 70-es évek szellemisége, mégis kellően mai, ami már önmagában nem kis szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr945305977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum