RockStation

TOP 10 legjobb dobos - a magyar dobosok szerint

2013. október 12. - sebiszabi

top10_drummer.jpg

Rendhagyó módon az e heti TOP 10-es összeállításunknál a kollégáink nagy részét békén hagytuk. Ennek két oka is volt. Egyrészt, hogy rákészüljenek a következő heti listánkra, másrészről pedig egy olyan témát választottunk, amihez hitelesebb, ha a hazai keményzenei élet ismertebb figuráitól kérünk tippeket. Így készült el mai listánk, ami a legjobb rock és metal dobosokat listázza, legalábbis a magyar dobosok szerint. Azért a végére plusz egyként mi is hozzábiggyesztettük a saját jelöltünket, ha már senki nem jelölte. Hajtás után a válaszadók ABC sorrend szerinti listája. 

Budai Béla (Leander Rising)

top10_budai_bela.jpg
Tomas Haake (Meshuggah) - Az úr egyszerre technikás de végtelenül laza, kreatív de mégis tud döngölni... Abszolút pozitívan értendően BORZASZTÓ dobosról van szó, aggyal fel nem fogható, amit az agya képes üzenni a végtagjainak. A Meshuggah nekem amúgy is egy csoda, amit művelnek az a világon első osztályú és egyedül álló.

Érsek Gábor (Insane)

top10_ersek_gabor.jpg
Mike Bordin (Faith No More) - Számomra az egyik legmeghatározóbb dobos Mike Bordin a Faith No More-ból. Jó mélyre kellene ásni, hogy miért pont ő, de ha az emlékeim nem csalnak, akkor talán ő azért lett a kedvenc dobosom, mert 1997-ben még 15 évesen, az akkori legjobb barátommal kilógtunk a Szigetre, hogy megnézzük a Faith No More-t. Ott teljesen lenyűgözött Mike Bordin dobjátéka, és még jobban megszerettem a bandát. Majd 3 évvel később ismét óriási szerencsém volt, mert Németországban a Rock Im Park fesztiválon ismét láthattam őt, akkor épp a Korn-ban segített ki. Félelmetesen jó és pontos dobos, és ő mindig csak annyit játszik, amit kell, nincsenek indokolatlan tekerések, nála a dobolás nem egy sport, hanem életérzés.

Fejes Tamás (Tankcsapda)

top10_fejes_tamas.jpg
Borlai Gergő (Tzumo Electric Dreams, Charlie, Presser Gábor, European Mantra, stb.) Borlai Gergő a világ egyik legjobb dobosa, véleményem szerint ő az, aki például minden stílusban 100 százalékot nyújt, legyen az a jazz zene vagy akár metal.

Jancsovics Máté (Kistehén zenekar, a 2010-es Roland V-drums verseny első helyezettje)

top10_jancsovics_mate.jpg
Mike Portnoy (ex Dream Theater, Winery Dogs) - Nem szeretek kedvenceket kijelölni, pláne legjobbat, mert nem lehet megmondani. Rám a kezdetekben Mike Portnoy volt nagy hatással, az ő lemezeit hallgattam legtöbbet és az ő oktató videóiból lestem el sok mindent.

Jankai Valentin (Blind Myself)

top10_jankai_valentin.jpg
Gavin Harrison (Porcupine Tree) – Nagyon-nagyon nehéz kérdés, mert nem lehet mindenben mindenki a legjobb. Összességében talán Gavin Harrisont (Porcupine Tree) jelölném erre a címre. Benne találom meg a legtöbb emberséget, tiszteletet és alázatot a játékában, a hozzáállásban. Ez ösztönöz, hogy fejlődjek és hogy a dobok mögött ne csak doboljak, hanem zenéljek is. Egyéni technikája és játéka borzasztó fogós és kiforrott, így onnan is van mit tanulni. Ez a néhány szempont szerintem a legfontosabb, nemcsak a dobolás esetében.

Makai László (Apey and the Pea, ex-Superbutt, ex-The Last Charge)

top10_makai_laszlo.jpg
Vinnie Paul (Hellyeah, ex-Pantera) - 1994-ben mikor megláttam az egyik haveromon egy Pantera Far Beyond Driven pulóvert, akkor tombolt nálam a Sepultura láz és azt gondoltam, hogy nem lesz tőle jobb zenekar. Gondoltam rákeresek egy lemezre a hajdúszoboszlói könyvtárban, ami egyben cd és kazettakölcsönző is volt egyben, hogy megnézzem, mit tud ez a Pantera. Már amikor a borítót megláttam is kirázott a hideg annyira brutális volt. Hazavittem a cd-t, betettem...... Onnantól kezdve, ahogy meghallottam az első számot, aminek a címe "Strength Beyond Sstrength" az első refrénnél nem hittem hogy ilyen van, majdnem magam alá fostam, hogy hogyan tud egy banda így szólni, és hogy tudnak így játszani. Persze akkor még nem volt internet és utána jártam kik ezek az arcok.

A dobosát úgy hívják, hogy Vinnie Paul aki az óta is a példaképem-kedvencem, és amíg dobol az is marad. Nem a gyorsasága a lényeges, hanem a téma meg az ötlet, és ahogy játszik. Nincs olyan nagy szerelése, mint más dobosoknak, nincs 80 tam meg tányérerdő, amely mögül ki sem látszik. Rettenetesen ízléses a játéka és olyan ötletei vannak, amiről ha csak a dobot hallom 1000 dobos közül felismerem. Elképesztő zeneiség és tehetség szorult ebbe az emberbe, és ahogy jöttek a lemezek folyamatosan megújult ezért is, imádom. Nem csak egy sablon, hanem minden lemezen más dobolás, és ahogy megüti az maga az őserő! Na, ezért ő a példaképem!

Pándi Balázs

top10_pandi_balazs.jpg
Weasel Walter - Játékban és hozzáállásban is az egyik legnagyobb hatásom. Mérő elé játszott termonukleáris tornádó, ami a fejeddel együtt tépi le a háztetőt. Teljes kompromisszum-mentesség, egy dobhártyát átszakító, hallójáratba tövig belebaszott véres középsőujj. Ezek mellett kétlábon járó zenei lexikon, akinek ajánlásával megismerhettem olyan előadókat mint például Cecil Taylor, Albert Ayler, Borbetomagus, Blasphemophager, Iannis Xenakis.

Rékasi Attila (Subscribe)

top10_rekasi_attila.jpg
Abe Cunningham (Deftones) - Rengeteg kedvenc dobosom van,de ha egyet kéne mondanom, akkor Abe Cunningham-et emelném ki a Deftones-ból! Zenei pályám hajnalán hatalmas befolyással volt rám a személye és a zenekar is! Egyedi témái, súlyos groove-jai, lendületes és feszes játéka, irdatlan lábdob sound-ja abszolút alapját képezi a Deftones sötés és beton kemény hangzásvilágának, amit élőben is sikerült egypárszor megcsodálnom az évek során!Abszolút kedvenc!

Szakács Józsi (Cadaveres)

top10_szakacs_jozsi.jpg

Lars Ulrich (Metallica) - Azèrt a legjobb dobos számomra mert kiszámíthatatlan, hogy mikor mit hangsúlyoz ki.

Veress Marci (Pokolgép, Poison Of Marvel)

top10_veress_marton.jpg
Matt Greiner (August Burns Red): Úgy gondoltam, hogy a legnagyobb klasszikusok helyett (John Bonham,Portnoy,stb.) inkább egy olyan zenészt emelnék most ki, aki nem olyan rég került be a dobos köztudatba és az kezdetek helyett inkább utóbbi időben volt meghatározó számomra. Matt játékstílusa rendkívül egyedi, az összes lemezen trükkös, kreatív megfejtéseket használ. Az utóbbi 3-4 évben sok időt töltöttem játékának tanulmányozásával és rengeteget tanultam belőle. Muszáj megemlítenem itt még Adam Gray (Texas In July) ,Matt Halpern (Periphery) és Billy Rymer (Dillinger Escape Plan) nevét is.

(+1) RockStation

RS02_08_A1.png

Mario Duplantier (Gojira): Habár a magyar dobosok közül nem jelölte senki a francia zsenit, nem engedhetjük meg, hogy lemaradjon a listáról. Élőben látni azt, amit a lemezeken hall az ember, még inkább megerősít bennünket abban, hogy istenadta tehetséggel van dolgunk és nyugodtan jelentjük ki, hogy korunk egyik legnagyobb ütősegyéniségét van szerencsénk látni. Fogunk még beszélni öregkorunkban róla, hogy 'emlékszel még arra a francia dobosgyerekre...' 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr15563106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agyatlanka · http://agyatlan.blog.hu 2013.10.12. 13:14:47

Danny Carey
Brann Dailor
Chad Smith
Meytall Cohen

jardajagr · http://kozepeuropaisport.blog.hu 2013.10.12. 21:12:15

Valamikor 8 évvel ezelőtt Josh Homme azt mondta egy interviewban, hogy csak olyan dobosok vannak, akik el tudjátzani, amit Dave Grohl. Olyan, aki jobban tud járszani, nos olyan nincs. Joey Castillo, aki akkor épen a Queens of the Stone Age dobosa volt pedig hangosan helyeselt.

Cat_the_cat · http://rockonlelkek.hu/ 2013.10.12. 21:16:59

Nem akarok izélni, de izé... Dave Grohl?

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.10.12. 21:39:50

Akiket ismerek (hallottam), azok közül:

Borlay Gergő
Félelmetes ritmusképei vannak és bitang jól függetlenít. AZ egyik legsokoldalúbb dobos jelenleg

Lars Ulrich
Játéka etalon. Technikailag is kiváló, de muzikalitása példás. Van abban valami, amit az őt említő dobos mond: hangsúlyozásban igen kreatív.

szabozo 2013.10.12. 21:42:50

Jeffrey Porcaro?
Igaz 21 éve sajnos meghalt, de minden idők egyik legjobb dobosa-szerintem.

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2013.10.12. 23:46:11

Roppant szomorú vagyok, hogy Bostaph-t senki sem mondta.

Theremin 2013.10.13. 00:24:57

Hádebakker a Neil Peart???

Debezzeg Jojo Mayert se sokan írták vagy Terry Bozziot

Huncutkukac (törölt) 2013.10.13. 00:40:30

John Bonham - gyengébbek kedvéért: Led Zeppelin - meg mehet a picsába mi?
Bill Ward - Black Sabbath - szintén sehol ugye?

Mármint a hiteles lista szerint - nem pedig holmi ruppótlan suttyók véleménye alapján...

elégedetlen néptömeg 2013.10.13. 02:40:10

Dave Lombardo
John Bonham
Bill Ward
Simon Wright
Cozy Powell....stb...

ymel 2013.10.13. 03:29:51

The Aristocrats-t nem szereti itt senki? Minnemann sem egy rossz dobos, s más hangszereken is játszik, dalt is szerez.

pareidolia 2013.10.13. 07:24:52

Ulrich egy "legjobb dobos listán"? Komolytalan. A dobos kolléga összetéveszti a "jó" és a "nekem-épp-ő-volt-nagy-példakép" fogalmát. Mert ha az utóbbi a kérdés (a legihletőbb dobosok), akkor igen, Ulrich akár lehet listás. Vagy akár Portnoy.

Az legalább tényleg való, hogy Borlai igen jó dobos. De sehol egy Colaiuta vagy Weckl?

Bélabácsi 2013.10.13. 07:35:48

Megmosolyogtató, mennyire csak a szem előtt lévő választék és apopulárisabb műfajok jut a hazai dobosok eszébe. Ezzel szemben:

www.rollingstone.com/music/pictures/rolling-stone-readers-pick-best-drummers-of-all-time-20110208

Tehát mondjuk Borlai egy marha jó jazz-dobos, igaz, de Buddy Rich-hez azért mégsem mérhető. Lars Ulrich vs. John Bonham szerintem ugyanez a képlet.

És még csendesen két nevet hozzátennék én is:
Jack DeJohnette
Billy Cobham

SarahConnor 2013.10.13. 14:23:35

Solti János. SOLTI JÁNOS!!!!!!!! Vagy ti nem voltatok ott Alsóőrsön?

RaV3N 2013.10.13. 16:41:15

@pareidolia: Ulrich főleg komolytalan egy deathcore dobostól.
De mi a gond Portnoy-al? Imádom a témáit.

Minnemann tényleg hiányzik, viszont örülök, hogy senki nem említette Mangini-t.
Bobby Jarzombek?

rosszindulatúdaganat 2013.10.13. 18:03:46

szerintem csak Magyarországon lehet találni egyeseknél jobb dobost szép számmal. Csak kevesen ismerik őket. Itt van például ő www.youtube.com/watch?v=6WdMSnWhppk

annmbp 2013.10.13. 18:46:37

RIngo lemaradt, basszátok meg!

petelka 2013.10.14. 12:05:22

LARS ULRICH??? ne mááár... Se alázatban, se technikailag, se zeneileg sehogysem. Nem vagyok dobos, de nézni szeretem őket.
Ullrich-ot rossz nézni. Nincs két ugyanolyan erősségű ütése, és nem azért mert ő így alkot, hanem mert puding, sőt valószínűleg utál dobolni...dehát ez a munkája, ezért csinálja.

a többiekkel semmi bajom.

petelka 2013.10.14. 12:11:23

jah, és RICHARD HOAK (brutal truth) !!!!!!!! az egyik legjobb, ugyanakkor legviccesebb, legérthetelenebb evör.

www.youtube.com/watch?v=iKvs369yO5Q

ZorPrime 2014.09.06. 13:55:00

Sajnálom, hogy Lombardo mestert egyik dobos kolléga sem említette. :(

tóth Gábor 2023.10.20. 05:17:11

Láttam a napokban a facebookon egy fiatal srácot, a zenekar amiben dobol rockabilly stílust képvisel. Nagyon nagy jövő áll előtte.
A nevében is benne van a nagy kifejezés.?
Big Dick Dannynak hívják a zenekarban.
Iszonyatosan jól pörgeti. Szerintem még hallani fogunk majd róla a jövőben.

tóth Gábor 2023.10.20. 05:20:49

@tóth Gábor: ja, és a zenekarnak a neve Rockin Rockcats.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum