RockStation

Azok a bizonyos körök: Russian Circles @ Dürer Kert, 2013-11-14

2013. november 16. - KoaX

0russiancircles2013_04.jpg

November tizennégy nem volt a legkönnyebb napok közt számon tartva a naptáramban. Konkrétan reggel kilenctől a kamera mögött kellett állnom, és egy eszeveszettül izgalmas eseményről közvetítenem. De nem is ez a lényeg, a lényeg itt az esti buli volt, ami egész nap tartotta bennem a lelket. Az a gondolat, hogy este pár utcával arrébb láthatom az instrumentális rock/metal egyik koronázatlan királyát a Russian Circles-t. Fáradtság ide vagy oda, nem számít, menni kell és megmutatni, hogy igenis kíváncsiak vagyunk rájuk. Milyen volt? Hajtás után kiderül.

0theills2013_14.jpgKapunyitásra értünk át a Dürerhez Özsébbel, és megdöbbentünk. Koncert előtt az emberek kígyózó sorban állnak! Miért? Elővételben nem jutott eszükbe, vagy nem tudtak jegyet venni, most meg azért kíváncsiak a Chicago-i brigádra. Egyértelmű, hogy nem várjuk meg, hogy mindenki vegyen jegyet, és véletlenül kint maradjunk, tehát gyors karszalagbeszerzésbe kezdtünk. Csuklómon az ékes dísz, para már nem lehet. A szlovák The Ills-t kintről hallgattuk, hogy még az élet nagy dolgait meg tudjuk vitatni, de azt kell mondjam, hogy a srácok meglepetést okoztak nekem. Amikor arra leszel figyelmes, hogy hopppá, várjunk már, ez a téma mennyire király. Érted? Nagyon jó kis instrumentális zenét tolnak ők is, csak egyetlen egy nagy hibájuk van. NINCS MERCH! Azonnal mentem a pulthoz, hogy bakelit gyűjteményemet gyarapítsam, de semmi, még póló se. Ez azért nagy hiba. Mindegy, most már tudjuk, hogy rájuk is érdemes lesz oda figyelni a jövőben.

0pozvakowski2013_04.jpgKis átszerelés után, már a csaknem katlanná változott kisterembe is bemegyünk. A Pozvakowski egy magyar brigád, akik előzetes belehallgatás után annyira nem nyertek meg, a koncerten meg totál lerombolták a maradék érdeklődésemet is. Az, hogy egy ekkora banda előtt játszol, egy mondhatni lassan legendás csapat előtt, és a gitárt képtelen vagy rendesen belőni, az azért felettébb kellemetlen tud lenni. Egyszerűen annyira sípolt, gerjedt, hogy nem értem az emberek, hogy bírtak a teremben maradni. Akik végig kitartottak tuti halláskárosodást szenvedtek. A kis csúszás után viszont eljött az amire annyira vártunk. A terem zsúfolásig megtelve, levegőt is már csak nehezen kapsz, pedig még csak most kezdődik a buli. Valaki megkocogtatja a vállad, annyit hallasz, hogy "sorry" és már a színpadon is van Dave, a dobos, és két percen belül kezdetét veszi az a bizonyos utazás.

0russiancircles2013_16.jpg

Ez nem az a buli volt, ahol számok közben önfeledten, teli torokból ordibálsz, ahol szétvered a másik fején az öklödet, és ahol még a két méteres kopasz debella állatot is felrúgod. Nem, nem... A feeling hasonló, mint az Opeth-nél csak nincs annyi agresszivitás, na meg ének. Feleslegesnek tartom, hogy szám címeket írjak. Így is minden korszakba bele kóstoltunk egy picit, és csak repültünk. Repültünk át az időn, a zene varázsszőnyegével. Magával ragadnak az első perctől fogva, és el sem engednek. Koncert végén csak annyit érzel, hogy miért? Akarok még! Brian Cook valami eszméletlen mennyire harapós basszushangzást tud elérni, és mennyire jól kezeli a jobbkezes hangszerét, amikor igazából balkezes (buli után elmesélte nekünk, hogy ahonnan jött, ott nem volt balkezes gitár, így nem volt más választása) Természetesen ezek a basszus témák sehol nem lennének egy masszív dobalap nélkül. Dave Turncrantz olyan szinten mestere a dinamikus játéknak, hogy azt tanítani kéne. Iszonyat kemény, hogy milyen könnyen, szinte az ujjából kirázva nyomat ilyen témákat. Külön imádom, amikor a kávákon játszik, meg egyszerűen tudja, hogy kell használni a hangszert. És persze itt van Mike Sullivan, aki rendíthetetlenül színezi a gitártémáival ezeket sziklaszilárd alapokat. Nyugodtan mondhatjuk rá, hogy a második Mikael Akerfeldt, mint kinézetben (a gyerek nincs több szerintem ötven kilónál, és ugyan olyan cuki kis bajsza van) de persze a témái sem elhanyagolhatóak, csak mondjuk nem annyira brutálisak. Imádtam ezt a koncertet, imádtam, ahogy Mike csendre intette az elől ordító srácokat, hogy ez most nem az a buli, itt csendnek kell lennie, és érezni kell az egész atmoszférát. Ilyen egy viszonylag meghitt, nagycsaládi buli. A srácok is élvezték, az száz százalék.

0russiancircles2013_08.jpg

Viszont kiemelnék megint egy-két vicces pillanatot. Vagyis számomra viccesek, vagy csak érthetetlenek? Nem is tudom eldönteni. Az első, mi a halál retkes f***nak mobilozik valaki, és tolja a képembe azt a vacak okos telefont? Úgy is egy kalap sz*r lesz a felvétel, mert nem erre lettek kitalálva a telefonok..... A második, amikor jönnek le a zenészek a színpadról, izzadtan, büdösen, nem akarnak a tömegben lenni, elkezdi őket, a ki mázolt kis "szuper" rajongó, hogy adjanak neki valamit, erre fel, amikor Mike oda akarja neki adni a pengetőt észre se veszi.... Ja, innen is köszi még egyszer ennek a lánynak, mert így én kaphattam meg a pengetőt. Tessék szépen megvárni, amíg vissza jönnek a zenészek kis pihiből, és higgyétek el, Ők lesznek a legboldogabbak, hogy aláírhatják neked a kis ereklyédet, amit vettél, vagy elkaptál, vagy csak hoztál otthonról. Ja, és majdnem elfelejtettem, hogy köszönet a Phoenix Music Hungary-nak a szervezésért! Szeretnénk, még sok-sok ilyen bulit!

0russiancircles2013_10.jpg

FOTÓK és VIDEÓ: RÉTI ZSOLT. TOVÁBBI KÉPEK ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr875635779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

juzbiusz 2013.11.16. 19:24:19

Nagyon jó koncert volt. Szerintem senki sem bánta meg aki ott volt. Az tényleg érthetetlen hogy a POzwakovski koncerten nem tudtak mit kezdeni a gitárral. Már a legelején sípolt mint az állat, nem értem miért kezdék el így a bulit. #észosztás#

zombiarpi 2013.11.17. 14:09:17

Hát öregem, aki ilyet lemer írni, hogy"...A Pozvakowski egy magyar brigád, akik előzetes belehallgatás után annyira nem nyertek meg..." az azonnal csomagoljon össze, és hagyjon fel minden olyan dologgal, aminek köze van az újságíráshoz és/vagy a zenéhez.

Egyrészt, ha nem tudsz magyarul, tényleg kísérletezz nyilvánosan, tanulj meg és utána írogathatsz. Másrészt, ha annyit tudsz összeszedni a Pozvakowskiról egy beszámolóban hogy "egy magyar brigád", akkor szégyelld magad, de nagyon.

Ja és hogy az egészből annyi maradt meg benned, hogy sípolt a gitár akkor tényleg menthetetlen vagy.

juzbiusz 2013.11.17. 19:59:31

Az nem a cikkíró hibája hogy elviselhetetlenül sípolt a gitár. Nem azért írta mert egy másodpercig nyekergett a gitár, hanem konkrétan mikor a gitáros srác nem pengetett egy hangot sem, fülsértő zaj lepte el az egész szórakozóhelyet. Azt sem igazán értem hogy miért kéne felhagynia mindennel azért mert nem jön be neki a Pozvakowski zenéje.

zombiarpi 2013.11.18. 08:37:54

Nem elsősorban a gitár sípolásáról van szó, és nem is arról, hogy szereti-e a pozva zenéjét vagy nem - ez tök mindegy.
Leginkább arra céloztam, hogy egy általános iskolás is különb cikket írna.
Ha meg nem ismeri a zenekarokat akkor a "google" nagy segítség tud lenni.

KoaX 2013.11.18. 10:29:27

@zombiarpi: Kedves zombiarpi.
Köszi a kritikát.
Ha elolvasod a cikket benne van, hogy utána néztem előzetesen. Pont az ILLS volt, ami nem tetszett előzetesen a Poza meg igen, koncerten viszont ez fordítva jött be.
Lennél olyan kedves, hogy belinkeled a Te beszámolódat? Érdekelne, minden kekeckedés nélkül.

zenevadasz · zenevadaszat.blog.hu 2013.11.18. 11:09:23

Zombiarpi, egyetértünk. Persze, a cikkíró nem volt még pozvakowski. koncerten korábban, lehet, nem ismeri annyira a zajos zenéket - és valószínű, teljesen más az ízlése (nekem az Opeth /Russian Circles hasonlat is fura volt kicsit, szerintem Makó/Jeruzsálem).
Mindenesetre fura, hogy egy igen zseniális, energiától duzzadó koncertből csak a sípolás maradt meg neki. Egyébként úgy érzem, ha itthon valaki kiemelkedik a másolatzenekar-státuszból, saját utakon jár, azt már egyeseknek kötelező jelleggel fikázni kell. Érdekes, hogy az Ills (igaz, nem hazai csapat) pl. megkapta, hogy hú, de jó témák vannak itt. Persze, nyilván vannak, de ettől még kb ugyanazt kapjuk, mint az összes Mogwai/Mono/Explosions/Russian Circles-t kopírozó post-zenekartól, csupa előre definiált panelhalmazt...
De a kedves kritikaíró a pozva esetében már nem vette észre, hogy ott mennyi jó téma van - pedig bőven lehetett hallani. A hangerő pedig nagyon jót tett nekik :)

zombiarpi 2013.11.18. 13:09:38

Kedves Koax!

Nagyon vicces, hogy azt írod, hogy a zenekarok nem bírják a kritikát (fb-pozva), ugyanakkor ha a te cikkedet karcolgatja valaki akkor jön a számonkérés, hogy hol a te beszámolód?
Nem írtam és nem is fogok beszámolót írni. Mert nem tudok/akarok/értek hozzá stb.

Olvasd el a cikkedet. A pozváról két információ van benne.
1.Pozvakowski egy magyar brigád
2. sípolt a gitár

Na már most egy valamennyire hozzáértő, bármennyire is nem tetszik neki a csapat (amivel nincs semmi gond) azért ilyet nem enged ki a kezei közül.

Ez a beszámoló???? Most tényleg???

Nyilván ugyanezt el lehet mondani az The Ills-ről is. Nekem le dobta az agyam az ékszíjat amikor azt írod, hogy a kintről hallgattad. Normális????

Az a minimum, hogy a koncertet végig hallgatom elejétől a végéig. Nem a második számnál megyek be, nem kívülről hallgatom, nem jövők el előbb. Érted már?

Igen, a RC beszámolóból látszik, hogy ott voltál és odafigyeltél. Inkább legközelebb ne írj semmit az előzenekarokról.

Amúgy tényleg igaza van a pozváéknak a pajtásban voltak ilyen cikkek :)

zenevadasz · zenevadaszat.blog.hu 2013.11.22. 08:38:46

Mintha törölve lett volna pár hozzászólás...

sebiszabi 2013.11.22. 11:28:55

@zenevadasz: Moderálásra lettek küldve egyes kommentek - de akadálya nincs, hogy megjelenjen.
Köszi szépen, hogy szóltál!

Üdv,
Sz
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum