RockStation

"Szexi" arthouse és egy maréknyi tabletta - itt a Psycho Mutants új klipje!

2014. február 04. - Nemesúr


PM strobe.png

A pécsi pszichók idén február 25.-én teljes egészében megjelenő Baby Burn című 3. albumáról megérkezett az első, számukra pedig a 2. full hivatalos videójuk. "Szóval, izé." - ennél nem lehet nagyon többet mondani, ezt látni kell. 

PM rendezői tablót.png
Már a hangsúlyozott rendezői szentháromság is garancia valami bizarra: Zana Krisztián a magyarság sajátosan torokszorító oldalának egész szürreális szemléltetéséről és kellemesen deviáns divatfotóiról, Szőllősi Géza többek közt a Taxidermia designereként és a nyugati (pl. miami) művészvilágot is felkavaró groteszk alkotásairól, állattöméseiről, Bánki Ákos pedig színházi, vágói, kurátori, illusztrátori, festői, 
írói tevékenységeiről lehet közismert... Ők hárman (az utóbbi életrajzi könyvéből vett szavaival élve) "összegyűjtötték mindazt, amit az elmúlt 5-6 évben a művészet és kultúra ellenében elkövettek", és EZ lett az eredmény. Közepes acid trip egy kis európai garázsrock hangulattal, egy kínosan retro panelben, pár sokkoló bevágással, pszichedelikus körhintákkal, beborult Hófehérkékkel és végül Rizsa, a basszer képére hajazó farkasember-arcú--... na nem lövöm le a poént, nézzétek végig. Néztek egyet.

A központban egy androgün teljestest-ruhát viselő valaki vonaglik, feltehetőleg bekéjgázolva, a lendületes, fülbemászó dal tempójához igazodva pedig egyre durvábban jönnek a stroboszkópos flashek, régi, átfirkált filmbetétek, cikornyás arcú Michael Jackson és néha befigyel pár cickó is, persze szigorúan l'art pour l'art... Hagy egy beteg hangulatot maga után, a végén felbukkanó "fekete láng" pedig kirántja belőlünk, hogy "na, bammeg, ez tényleg beteg". Az orgona baromira feldobja a számot, egyszerre idézi a 70's évek garázsrock hullámának legszebb (és alig ismert) pillanatait, meg olyan tagokat, mint pl. Ursula 3000 vagy a Movie Star Junkies. Sajnos a merészebb torzításokat már nem merték tőlük átvenni - igazán kár, haraphatna nagyobbat is a dal, és hát Zoli Cash kiejtésén még 3 lemez után is lehetne csiszolni. Szerencsére ez nem von le a segglengettető, bogyólövető szám értékéből. A szöveg is rendben van, egyáltalán nem klisés, együttüvöltős, fesztiválokon volt szerencsém leizzadni már rá számtalanszor: megéri a pénzét. A zenészek eltorzított, kifestett, gépen mozgatott feje baromi mutáns, nagy ötletnek tartom, viszont a motívumok pörgő sora ismétlődik, kiüresedik a dal végére, a közbülső egy percben nem igazán tudott lekötni. Ezzel szemben a dal olyan jó értelemben vetten slágeres, hogy első hallgatása óta nem tudom kiverni a fejemből, ez a szuggesztív klip csak még jobban ráerősít! Ez, meg az újszerűség rántja fel nálam mégis a 3,5-ről 4 pontra a végét.

pm team.jpg

Kíváncsian várjuk a folytatást - és őszintén reméljük, hogy e 3 jeles alkotó behívásával példaként szolgálhatnak a halál szegényes hazai klipkészítők számára, akik jobban ráröppennek eztán a művészibb és részben animált klipekre, mert az ötlettelen "nagy átéléssel játszunk a gyárban" vagy az alternatív "nagy átéléssel játszunk a 'Hajó fénypultja előtt", esetleg a "nagy átéléssel játszunk az utcán/parkolóházban/garázsban" típusok ismétlődésétől úgy eltompultam az utóbbi években, hogy már az sem érdekel, ha be vagyok rúgva. Ilyet még nemigen láttam itthon, de nagyon látnék többet! Azért a következő kliphez valami sztoriközpontút tessék...

Február 15.-ig EZT a nótát és még 3 remek másikat letölthettek a Made In Pécs oldaláról!
http://madeinpecs.hu/2014/02/uj-psycho-mutants-album/ 

~

by Nemesúr
(/Nemes Márk)

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr585798226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum