RockStation

Kulisszákon innen és túl – interjú Laura Pleasantsszel, a Kylesa gitáros-énekesével 2. rész

2014. február 20. - magnetic star

SAM_4121.JPG...és itt a második rész is! Az eddigiekben Laura, a zenész volt az előtérben, ezúttal viszont már inkább Laurán, a magánemberen van a hangsúly.

Mit szól a családod ahhoz, hogy egy ismert zenekarban játszol? Elfogadják?
Laura: Ma már igen, bár nem volt ez mindig így. De hát ez is része az életemnek és klassz dolog. Tetszik nekik.

Nehéz vagy boldog gyerekkorod volt?
Laura: Azt mondanám, nagyon is boldog és normális gyerekkorom volt. Az ikertestvérem fiú, ami talán nem olyan szokványos dolog. A szüleim elváltak, amikor fiatal voltam, de ettől eltekintve minden teljesen normálisan alakult.

Hogyan érkezett az életedbe a zene és a zenélés?
Laura: Mindig is vonzódtam a zenéhez, már egészen kicsi gyerekként is. Nem tudom biztosan, hogyan alakult ez ki, mert a szüleim nem voltak olyan nagy zenerajongók. Talán tizenhárom éves lehettem, amikor elhatároztam, hogy lesz egy gitárom. Meg akartam tanulni gitározni, csak éppen nem tudtam meggyőzni senkit, hogy vegyen nekem egyet – egészen úgy tizenöt éves koromig. Szóval tizenöt évesen kaptam egy gitárt, a mamám vette nekem. Aztán az ő jóvoltából vettem néhány leckét is, így tanultam játszani.

Megvan még otthon az a gitárod?
Laura: Igen. Egy akusztikus gitár amúgy.

Rengeteg a tetoválásod. Van köztük olyan, amely különösen sokat jelent számodra?
Laura: Igen, több olyan is van, amely sokat jelent számomra. Nem mind, de van néhány, amelyik igen. Az egyiket azután csináltattam, hogy a mamám meghalt: egy rózsa, egy somvirág, meg néhány pillangó. A rózsaszín volt a kedvenc színe és mindig volt somfánk az udvarban. Nagyon személyes.

Mi volt a legostobább dolog, amit tizenévesen csináltál?
Laura: Sok ostoba dolgot csináltam. A legnagyobb hülyeség talán az volt, amikor egy száguldó autó motorháztetején ültem.

És mi volt a legnagyobb hülyeség, amit részegen csináltál?
Laura: Hát, erre nem biztos, hogy vissza tudok emlékezni. Csináltam néhány orbitális baromságot az ital hatása alatt, de ezeket talán nem bolygatnám.

Ha visszamehetnél az időben és találkozhatnál a tizenéves önmagaddal, mit tanácsolnál neki mai fejjel?
Laura: Hűha! Talán azt, hogy... Fogós kérdés! Talán azt mondanám: „Ne pazarolj annyi időt a tanulásra! Gitározz és foglalkozz többet művészetekkel, de az osztályzataiddal vagy a számtanórákkal ne törődj! Nekem nem vált hasznomra.”

Savannah az állandó lakóhelyed? Ez a város az igazi otthonod? Szép, turistacsábító város? Mi az, amit szerinted mindenkinek látnia kell ott?
Laura: Igen, nagyjából állandóan ott élek. Nem onnan származom, de a 90-es évek vége óta ott élek kisebb-nagyobb megszakításokkal, ami elég hosszú idő. Egy ideig Észak-Karolinában laktam, de most megint Savannahban élek. Oslóban is eltöltöttem némi időt, mert a vőlegényem ott él. Szóval most ingázunk. A történelmi városrész gyönyörű, a legtöbb turistát szerintem az vonzza. Nagyon szép hely. Kis város és a tenger mellett fekszik, úgyhogy a part ott van egészen közel. Az USA-ban már régebbi városnak számít. Az időjárás csodás, imádom. Az életritmus elég lassú és nyugis. Jó arcok élnek ott, van köztük néhány jó barátom. Viszont igen unalmas az élet, nem sok mindent tudsz csinálni.

A CD-t vagy a bakelitet kedveled jobban?
Laura: A bakelitet.

Melyik volt az első, illetve az utolsó lemez, amelyet megvettél?
Laura: Nyolcadikos koromban lebányásztam a mamám lemezgyűjteményét a padlásunkról, aztán a nagymamámtól kaptam egy lemezjátszót is. Az első lemez, amelyet megvettem, egy Misfits anyag lehetett, talán a „Die, Die My Darling”. A legutóbbi pedig egy válogatáslemez volt a Soul Jazz Recordstól, a „Studio One Recordings”.

SAM_4120.JPGMi volt a legutóbbi koncert, amelyet a közönség soraiból láttál?
Laura: Savannahba sajnos nem sok zenekar és koncert jut el. Valami helyi banda lehetett. Bocs, nem ugrik be.

Melyik az az öt lemez, amely a legtöbbet jelenti számodra? Melyik öt lemezt vinnéd magaddal egy lakatlan szigetre?
Laura: Black Sabbath - „Black Sabbath”, Pink Floyd - „Meddle”, The Cure - „Mixed Up”, valami Motown lemez, mondjuk egy The Temptations album és Judas Priest - „Sad Wings Of Destiny”.

Szoktál otthon tévézni, ha a zenekarnak épp nincs semmi dolga (nem stúdióztok és nem turnéztok)? Van kedvenc filmed vagy sorozatod?
Laura: Igen, a Gengszterkorzót, meg a Trónok harcát nézem. Mostanában pedig a Totál szívásra kattantam rá.

Talán hallottad, hogy a Gengszterkorzónak az utolsó évada jön.
Laura: Szóval ennyi volt? Hát igen, gondolkodtam is rajta, hogy meddig lehet az ilyesmit folytatni. De jó kis sorozat. Owent szerettem, mert totál dögösen nézett ki, de kinyírták. És Nucky is nagy arc, ő a kedvencem. Imádom Steve Buscemit, óriási színész.

Ha egy jó vacsorával szeretnéd meglepni a kedvesedet, mit készítenél neki?
Laura: Talán egy baconos sajtburgert. Persze igazából valami egészségesebbel próbálkoznék, de szerintem ízlene neki. Norvégiában sok halat esznek az emberek, ami tök jó.

Ha valaki megtetszik, mit nézel meg rajta először?
Laura: Nem is tudom, a dolgoknak egyszerűen passzolniuk kell. Összességében a kinézetnek szerintem nincs akkora jelentősége.

Van ideális zenéd az intimebb pillanatokhoz?
Laura: Ha-ha! Azt hiszem, van. De ezt nem úgy kell elképzelni, hogy gyertyákat gyújtok, beteszek valami szexi zenét, aztán hajrá!.. Vannak persze olyan lemezek, amelyek jók erre, de vannak olyanok is, amelyeket muszáj kikapcsolni, mert nem hatnak. Ha elindítanék valami egyveleget az  iPhone-omon és egy Kylesa nóta jönne, szerintem muszáj lenne leállítanunk, mert túl bizarr.

SAM_4138.JPG

Hallgatod egyébként a saját lemezeiteket?
Laura: Ha igen, akkor azért teszem, hogy meggyőződjek arról, kiállta-e az anyag az idő próbáját, tetszik-e még és változott-e a véleményem róla. Bár ez egy és ugyanaz. Inkább olyan ez, amikor az ember a régi dolgait nézi. Jó néha tesztelni a régi anyagokat, hogy az ember kontrollálja magát, főleg ha a zenekara olyan régóta létezik, mint a miénk és ha annyi lemezt készített már, mint mi. Néha-néha meghallgatom a régebbi anyagainkat, hogy lássam, milyen messzire jutottunk és merre tartunk. Ez egy jó kiindulási pont.

Van-e otthon pár példányod a lemezeitekből és van-e olyan különleges hely, ahol ezeket tartod?
Laura: Igazából nincs semmim bekeretezve. A „Time Will Fuse Its Worth” lemezünk borítóját bekereteztettem, de aztán odaadtam a tesómnak. A falra nem tettem ki semmit néhány klassz kis poszteren kívül, a bakelitjeinket a polcon tartom a többi lemezzel együtt, a többi példányt meg a szekrényben. Amit elől tartok, az a lemezpolcon van.

Mit gondolsz, mi a legnagyobb erényed és gyengeséged?
Laura: Az erényem talán az elkötelezettségem, a gyengeségem pedig az, hogy nehezen összpontosítok és könnyen elveszítem a fonalat.

Mi a kedvenc káromkodásod?
Laura: Szerintem a “fuck” a legtutibb. A kedvenc káromkodásom? Egyértelműen a „fuck”. Vagy „shitdamnfuck”, így egy szóban.

Mit jelent számodra a boldogság?
Laura: Ezt más is kérdezte már tőlem és nehéz megválaszolnom. Passz. Annyira szubjektív dolog ez. „Happiness is a warm gun” (utalás az ismert Beatles dalra). Beérem annyival, hogy elégedett vagyok a személyes kapcsolataimmal és ez engem boldoggá is tesz, legyen szó a barátaimról, a családomról vagy a vőlegényemről. Azt mondom, a személyes kapcsolatok jelentik számomra a legtöbbet.

Hívő vagy?
Laura: Nem, nem vagyok vallásos.

Van elképzelésed, mi történik velünk, ha meghalunk?
Laura: Hogyne. Némi elvont elképzelésem legalábbis van arról, hogy mi történhet, de nem tudom. Nem hiszem, hogy létezne mennyország és nem hiszem, hogy én oda jutnék. Mint ahogy azt sem gondolom, hogy a pokol létezne. Ugyanakkor nem vagyok az a megrögzött ateista sem, úgyhogy nem tudom biztosan.

FOTÓK: DR. NARCISSE

http://www.kylesa.com/

In the spotlight and behind the scenes – interview with Laura Pleasants (guitar, vocals) of Kylesa pt. 2

SAM_4115.JPGHow does your family like the fact that you are in a well-known band? Is it accepted?
Laura: It is now. It wasn't always. But that's a part of me and that's cool. They like it.

What was your childhood like? Was it difficult or happy?
Laura: I had a very happy and normal childhood, I would say. I have a twin brother so that makes it a little more uncommon, I guess. My parents divorced when I was young but other than that everything was pretty normal.

How did music and musicianship come to your life?
Laura: I guess I was always interested in music, even as a very young child. I don't really know how and why 'cause my parents were never that much into music. When I was... thirteen maybe... I decided that I wanted a guitar. I wanted to learn how to play guitar but I couldn't convince anyone to buy me one until I was about fifteen. So I was fifteen when I got a guitar and my mom bought it for me. Then she got some lessons for me and I just learned from there.

Do you still have that guitar at home?
Laura: Yeah. It's an acoustic guitar.

You have a lot of tattoos. Is there any tattoo that really means something special to you?
Laura: Yeah, I have several that mean a lot. Not all of them mean a lot but some of them do. I got one after my mom died. It's a rose, a dogwood flower and some butterflies. This was her favorite color and we always had dogwoods in the backyard. It's really personal.

What was the stupidest thing you've ever done as a teenager?
Laura: There were many stupid things. Probably riding on the hood of a car, going really fast. That was probably the stupidest thing I've ever done.

And what's the stupidest thing you've ever done drunk?
Laura: Well, I probably don't remember. I've done some pretty crazy things under the influence of alcohol that I will probably not share with you.

If you could go back in time and meet your teenager self right now, what advice would you give her?
Laura: Oh wow! I'd probably say... Man, that's hard. I'd probably say “Don't spend so much time on school. Play guitar and spend more time on art and not so much about your grades and algebra class 'cause that hasn't served me.”

Do you live permanently in Savannah? Is it your real hometown? Is that a nice, touristic city? What are the things you would recommend anyone to see there?
Laura: Yeah, pretty much. I'm not from there but I've lived there since the late 90s. I've lived there off and on for a long time. I lived in North Carolina for a while and now I'm back to Savannah. And I spent some time in Oslo 'cause that's where my fiance lives. So we're back and forth. The historic district is beautiful, I think that's what attracts most of the tourists. I think the city is very beautiful. It's a small town and it's on the coast so the beach is near by. For the United States, it's an older city.  The weather is awesome, I love the weather. It's very slow and pretty chill. And there's some cool people there, I've got some good friends there. But it's pretty boring, there's not a lot to do.

Do you prefer CD or vinyl?
Laura: Vinyl.

SAM_4140.JPGWhich record did you buy first and which one did you get the last time?
Laura: I got my mom's record collection out of the attic when I was at eighth grade and then my grandmother got me a record player. But I think the first record I've purchased might have been a Misfits record, probably “Die, Die My Darling”. The last record I've bought was a compilation from Soul Jazz Records, the “Studio One Recordings”.

And what was the last show you've seen from the audience?
Laura: Not many bands and shows come to Savannah unfortunately. Probably some local band. Sorry, I can't remember.

Which five albums mean the most to you? Which ones would you take with you to a deserted island?
Laura: Black Sabbath - “Black Sabbath”, Pink Floyd - “Meddle”, The Cure - “Mixed Up”, a Motown record of some sort, maybe The Temptations, and Judas Priest - “Sad Wings Of Destiny”.

Do you watch TV at home when the band takes a break from recording and touring for a while? Any favorite movies or TV series?
Laura: Yeah, I've been watching the Boardwalk Empire series, then Game Of Thrones... And now I'm caught upon Breaking Bad.

You've probably heard that Boardwalk Empire has been renewed for a final season.
Laura: So this is it. Yeah, I was thinking 'cause they can only go so far with that. But it's been a good series. I liked Owen because he looked totally hot but they killed him off. And yeah, Nucky is great, he's my favorite. I like Steve Buscemi, he's a great actor.

If you would like to surprise your fiance with a nice dinner, what would you make for him?
Laura: Probably a bacon cheeseburger. I would try to feed him more healthy than that but I think he would love it. And in Norway, they eat a lot of fish and that's really good.

If you really get to like a guy, what do you check on him first?
Laura: I don't know, it just has to click. I think looks are not that important in the grand scheme of things.

Do you have any ideal music for the more intimate moments?
Laura: Ha ha! Yeah, I guess. But its not like I light the candles and put on some sexy record and get to it. But there are definitely records that are good for that, while you got to turn others off 'cause they aren't working. I think if my iPhone was on a shuffle or something and a Kylesa song came on, we would have to turn it off 'cause this is too weird.

SAM_4150.JPG

Otherwise, do you sometimes listen to your own records?
Laura: If anything for reference or seeing how the material holds up, seeing if I still like it, seeing if I've changed my opinion about it. That's all the same. More just like if you're looking at old pieces of work. It's good to reference older material every once in a while to keep yourself in check, especially when your band is as long as we've been and have so many records. Every once in a while I listen to older material to see how far we've come and where we're going. It's a good reference point.

Do you have some copies of your records at home and a special place where you store them?
Laura: Actually, I don't have anything framed. I did have the cover art for “Time Will Fuse Its Worth” framed and I gave it to my brother but I don't have anything on the walls. I have some nice posters on the walls but I do have the vinyl on the shelf with the other records. And then I have all my other copies in the closet. They're represented on the vinyl shelf.

What do you think your biggest virtue and vice is?
Laura: Maybe that I'm committed and the vice being that I have a hard time focusing. I lose my focus easily.

What's your favorite cuss word?
Laura: I think “fuck” is the best one. My favorite cuss word? “Fuck”, definitely. “Shitdamnfuck”, all into one word.

What does happiness mean to you?
Laura: Someone asked me that before and that's a hard one to answer. I don't know. It's such a subjective word. “Happiness is a warm gun”. Just being content with my personal relationships and having good personal relationships makes me happy, whether it's with friends, family or my fiance. Personal relationships mean the most to me, I think.

Are you a believer?
Laura: No, I'm not religious.

Do you have any idea what will happen to us after we die?
Laura: Sure. I mean, I have some abstract ideas of what may and may not happen but I don't know. I don't think there is a heaven and I don't think I'm going to go there. And I don't think there is a hell. But I'm not a strong atheist either so I'm not really sure.

PHOTO: DR. NARCISSE

http://www.kylesa.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr275821377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum