RockStation

"...ez az Autopsy, nem valami divatos deathcore zenekar": Autopsy - Tourniquets, Hacksaws & Graves (2014)

2014. április 28. - martongulyas

autopsy-album.jpg

Az 1987-ben alapított kaliforniai death metal zenekar 2009-es újjáalakulása óta egyáltalán nem ül a babérjain, hiszen a tavalyi The Headless Ritual után április 21-én meg is jelentették új nagylemezüket a Tourniquets, Hacksaws & Graves-t. A zenekar, mely a régi vágású death metal zászlóvivője köztudottan nem veti meg sem a thrash sem a doom elemeit, így mikor kézhez vettem a lemezt pontosan tudtam, hogy mire számítsak. Azt kell mondanom, most sem okozott csalódást az Autopsy.

A 12 számot magába foglaló album egyből egy olyan két és fél perces dallal kezd (Savagery), ami elég magabiztosan tájékoztatja a hallgatót, itt nem kell számítani semmi újra, ez az Autopsy,nem valami divatos deathcore zenekar. Nincsenek divatelemek, csak gyors tempók, kegyetlen énekek és idegbeteg szólók. Egy albumnak pontosan így kell nyitnia.

A doom-os elemek nagyon kihallhatóak, talán legjobban a lemez címadó nótájának, a Tourniquets, Hacksaws & Graves-nek, intrója közben érezhetjük mindezt. Ez a letargikus hangulat egyébként az egész korongra jellemző, de nem is várhatjuk azt el egy death metal lemeztől, hogy hallgatásának következményeként tömegesen induljanak el a fanok virágot szedni.

autopsyband2014.jpg

Habár a lemez tele van húzós nótával sajnos itt is van egy két ’oké’ nóta, ami persze nem azt jelenti, hogy rosszak (sőt jó néhány zenekar megirigyelhetné), szimplán csak annyit jeleznek, ez a zenekar sem kimeríthetetlen forrásból szedi az ötleteket. Tudom, hogy kell minimális változatosság is, de számomra a Deep Crimson Dreaming (és azt ezt felvezető instrumentális All Shall Bleed lassúsága abszolút kakukktojás. Én személy szerint semmilyen űrt nem éreztem volna, ha mind a 12 tétel aprítás, de természetesen ez nem von le semmit a lemez értékéből.

Nehéz kiemelni csak dalokat az albumról, egyszerűen le kell ülni, berakni a lejátszóba és végig hallgatni, garantáltan nem okoz csalódást a műfaj kedvelőinek.

Két dolgot még muszáj megjegyeznem, először a mesteri borítót (habár kegyetlen, mint minden Autopsy booklet), amely Wes Benscoter (Kreator, Slayer) keze munkáját dicséri, másodszor pedig a remek hangzást, ami sokszor probléma a jó death zenekaroknál (erre tökéletes példa a Nile, akik rendszeresen a kásás hangzás miatt voltak élvezhetetlenek). Ez egyébként Adam Munoz producerrel készült el, akivel olyan nevek dolgoztak, mint a Rancid, Kirk Hammet, Roger Waters vagy a U2.

Összességében azt kell mondanom, hogy ez egy igazi, hamisítatlan Autopsy lemez, és habár kezd újra divatba jönni minden, ami old school (elég csak a thrash-re gondolni), a zenekar nem ennek a visszatérő divathullámnak köszönheti töretlen sikerét. Valamit nagyon jól csinálnak az biztos!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr166086764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum