RockStation

Semmit nem szabad vér komolyan venni - Interjú Jamie May-jel a Black Tusk dobosával

2014. július 03. - KoaX

0blacktusk2014_03.jpg

Vannak gyönyörű részei ennek a szakmának. Mikor interjút akarsz készíteni egy zenekarral, aztán még nem tudod, hogy kinek lesz éppen kedve veled beszélgetni. Te meg fent toporogsz az izgalomtól, hogy na vajon melyik arc jön majd fel? Aztán persze megnyugszol mikor a régi kedvenced jó kedvűen leül melléd, és elkezd mesélni a turnéról. Nem lekoptatós válaszokat kapsz, hanem rendes értelmes, kerek mondatokat. A végén boldogan konstatálod, hogy ez is megvan, jöhet a közös kép, később pedig a színpad előtt zúzol majd a zenéjükre. Ő is örül, hogy kíváncsiak rá Te is örülsz, kerek a világ! Hajtás után elolvashatjátok, hogy a Black Tusk-os Jamie May, hogyan is látja a turnét, és az életet!

Nem először jártok Budapesten, milyen emlékeitek vannak az itteni bulikról?

Jamie: Persze! Mikor utoljára itt voltunk akkor is hatalmasat buliztunk. Szeretünk hozzátok jönni, mert itt mindig megőrülnek az emberek a koncertek alatt.

Megszoktátok kóstolni az adott helyszín jellegzetes ételeit?

Jamie: Ritkán, általában azt kajáljuk, amit a catheringtől kapunk. Ha ebben van helyi kaja is azt szívesen megkóstolom. Kíváncsi vagyok, hogy mik a tradicionális ételek.

Érdekes számomra, hogy Savannah-ból mennyi hasonló stílusú zenekar jön, mint Ti. Mit gondolsz mitől lehet ez, mi az amitől ennyire önti magából a jobbnál jobb bandákat?

Jamie: Úgy gondolom, hogy rengeteg banda jön egy adott helyről, közösségből, akikre hasonló zenék, hasonló körülmények vannak hatással. Tudod, ilyen a város rész ahol élsz, az időjárás. Olyan ez, mint a Keleti vagy Nyugati pankrock. Ez lehet szerintem az oka annak, hogy Savannahból ennyi stoner-doom-sludge-hardcore pank banda jön.

Éppen a rengeteg zenekar miatt, mit gondolsz, hogy lehet ki tűnni a tömegből? Milyen plusz kell hozzá?

Jamie: El kell menni turnézni! Ez kegyetlen fontos. Manapság tényleg bárki tud bandát csinálni akár a neten is. Ebben nincs semmi extra, de manapság turnéra kell menni, hogy meg is tud magad mutatni rendesen.

A turnés listátokon/naplótokon nem szerepel Magyarország, hogy jött még is, hogy felléptek itt is?

Jamie: Sokadszorra jövünk hozzátok, azt hiszem negyedszerre. Jött egy ilyen lehetőség véletlenül aztán .... Szeretünk itt játszani, ennyi.

Milyennek voltak az eddigi bulik? Volt valami probléma?

Jamie: Nagyon jól ment eddig minden, marha jó bulik voltak. Játszottunk a Toxic Holocaust-tal, azok is jó bulik voltak. Fesztiválokon is ott voltunk most, jól megy minden (A koncerten a második számnál Andrew-nak az erősítővel akadt problémája, később pedig a Jamie lábgépe adta be az unalmast - a szerk.)

0blacktusk2014_05.jpgJövőre tíz éves lesz a zenekar, készültök valami extrával a rajongóknak? Új album, vagy valami hasonló?

Jamie: Mi ezt egy hatalmas tíz éves jubileumi turnéval szeretnénk igazából megünnepelni, de szerintem akkora már kifog jönni az új albumunk is. Nevezhetjük ezt ilyen kettő az egyben ünneplésnek.

Ritka dolog, hogy egy zenekar a tíz év alatt nem élt át tagcserét, mi a titkotok?

Jamie: Semmit nem szabad vér komolyan venni. Persze vannak dolgok amikért harcolni kell, de igazából itt az a fontos, hogy jól érezzük magunkat. Nem szarakodni kell és gyűlölködni. Az semmire se jó, ha csak vérből fel pattansz és becsapod az ajtód magad mögött. Mi csak szeretünk együtt játszani, szórakozni. Ez fontos nekem, hogy ez szórakozás maradjon.

Vulture's eye és a Screaming Inside Myself című dal alapján nagyon várom az új anyagot, mit lehet róla tudni? Ha jól tudom ez most nem Relapse gondozásában fog megjelenni.

Jamie: Jól tudod, az új anyagunk most a Hyperrealis-nél fog kijönni, amit New Yorkban vettünk fel a Converse Rubber Tracks stúdióban. Ez egy 7 inches bakeliten fog kijönni. Olyan hangulatom volt ezeknél a daloknál, amikor felvettük őket, mint régen. Az az igazi pank hangulata volt az egésznek, amit nagyon élveztem.

Soha nem éreztétek azt, hogy fel kéne adni, és polgári melót kéne vállalnotok?

Jamie: Hehehe, sokszor éreztem már hasonlót. Ez az amit valóban szeretünk csinálni. Olyan ez, mint egy igaz szerelem. Nem lehet haladni vele szenvedély nélkül. Mi nem vagyunk azok az igazi rock sztárok, mi nem vagyunk gazdagok, nem adjuk el magunkat, nem csinálunk más zenét csak, hogy millióink legyenek. Ez a különbség köztünk és sok banda között. Szeretem ezt csinálni, elégedett vagyok az életemmel.

Melyik volt a zenekar történetében az eddigi legmélyebb és legmagasabb pont?

Jamie: Rengeteg mélypontunk volt, mindig történik az emberrel valami szar a turnén. Szarul vagy, rosszul aludtál, elfogy éppen a pénzed, elkapsz valami rohadt vírust, aztán szenvedsz tőle. Ez mind mélypont tud lenni, de például ezen a turnén meg tele vagyunk magas pontokkal. Alapból a turnézások szerintem a csúcspontok egy zenekar életében. Az idei Hellfesten is játszottunk, ami valami hatalmas élmény volt. Rengeteg kemény - mély pont van az életünkben, de az ilyen bulik kisegítenek a gödörből, ezek azok, amik miatt tényleg csináljuk ezt az egészet!

Milyen zenéket szoktatok hallgatni?

Jamie: Amikor otthon vagyok akkor semmi metált nem hallgatok. A turnékon annyi zenekart látok, hallok, hogy kicsit kell a nyugi. Ilyenkor főleg country-t és gangster rapet hallgatok.

Melyik a kedvenc gangster rap bandád?

Jamie: Na, erre nem tudok válaszolni. Van két ilyen kis hordozható CD tartom, ami tele van ilyen CD-kkel aztán, amihez éppen kedvem van, azt tolom be. Vágod, vannak ezek a Cadilac ugráltatós rapek is, azokat is imádom!

Mi az a három dolog, ami feltétlenül kell ahhoz, hogy sikeres legyél az életben?

Jamie: Haver, ha nekem annyi pénzem lenne.... Az a baj, hogy az ilyenekhez csóró vagyok. Ha van egy kis plusz pénzem azt is egyből a zenekar fejlesztésébe akarom rakni. De én így boldog vagyok. Az a baj, hogy a sok pénztől, meg úgy általában a pénztől az emberek meghülyülnek. Gyűlölködni kezdnek, drogoznak elkezdenek egyre többet inni. Jó, nem azt mondom, én is megiszom a magamét, de jó nekem így.

0blacktusk2014_20.jpgMelyik a kedvenc Black Tusk dalod, és miért éppen az?

Jamie: Húú, gondolkodnom kell! Meg izzasztasz a kérdéseiddel, de ez jó! Minden albumon van egy amit nagyon-nagyon szeretek játszani, most nagyon csípem az egyik új dalunkat a Vulture's Eye-t.

Minden lemez borítótokon - posztereteken - pólótokon különleges grafikát helyeztek el. Honnan jönnek ezeknek a mintáknak az ötletei? Ki csinálja őket?

Jamie: Sokat én találok ki, én valósítok meg. Tudod mikor elkezdtük az egész bandát, akkor oda voltunk a régi thrash metal album borítókért, meg a turné plakátokért. Megadeth plakátok, meg a Mötley Crüe, Anthrax. Imádom őket, és marha jól néznek ki még ma is. Azt akartuk, hogy a Black Tusk cuccok is egyediek legyenek, ne valami gagyi, sablonos cucc.

Gondolkodtok még CD-ben vagy inkább már Ti is inkább a bakelitre helyezitek a hangsúlyt?

Jamie: Egyértelműen a bakelitre! Ez egy sokkal királyabb dolog, mint egy kis műanyag darabka. Megtudod fogni, van súlya, hatalmas az egész! Van egy olyan hangulata, ami megfoghatatlan igazából. Én is gyűjtöm őket, egyszerűen imádom őket! Sokkal személyesebb egy bakelit. A kedvencem a King Diamond No Presents for Christmas kislemeze. Annyira jól néz ki, most úgy érzem magam, mint egy kis gyerek, aki az új transformerséről mesél az oviban hahahha.

Mi az a három dolog amit feltétlenül magaddal viszel egy turnéra?

Jamie: Hálózsák, soha nem tudhatod, hogy hol kell aludnod! Sokszor jó döntés volt, hogy volt nálam egy. Aztán fogkefe, egyszerűen hihetetlen, hogy mennyire életet tud menteni egy átbulizott éjszaka után. Végül pedig a telefonom, e nélkül már azért nehéz meglenni a mai világban. Ezzel, - hogy bármikor tudsz, bárhol netezni - nagyon megkönnyítik az otthoniakkal a kapcsolattartást.

FOTÓK: RÉTI ZSOLT

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr336466327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum