RockStation

Pálinka: Protest The Hero, Monuments @ Budapest Park, 2014.07.01.

2014. július 07. - ZándokiA

 0protestthehero2014_49.jpg

Július 1-jén a Budapest Parkot a progresszív metál és a djent rajongói töltötték meg, a hazánkat már negyedszerre meglátogató Protest The Hero mellett a Monuments-et csíphette el a magyar közönség. A kanadai (jelenleg) kvartett utoljára január 26-án járt nálunk, amikor is a Dürer kertet vették be és egy teltházas buli lett belőle, (bár az eseményen fellépő zenekarok mind húzónevek voltak). Aki ott volt, hozzám hasonlóan biztosan nagyon megörült az újabb hazai koncertnek, és a zenészek profizmusában, illetve a hangulatban sem kételkedhet, a Park remek hangosítása pedig csak fokozza az élmény teljességét.

Ugyan azt mondtam, hogy a közönség megtöltötte a parkot, azért a múltkori teltházat közel sem érte el. Ami az első meglepetés volt, hogy nem a nagyszínpadon zajlott a koncert, hanem egy általam eddig sosem látott kis színpadon, családiasabb hangulatban. A brit Monuments kis késéssel kezdte meg műsorát, addigra a nézőtér is úgy-ahogy feltöltődött. Kicsit aggódtam, hogy esetleg itt nem lesz olyan jó a hang, mint a nagyszínpadon, de egyből az első dalnál megszűnt ez a félelmem, mert remekül szóltak. Az igazat megvallva egyáltalán nem hallgattam korábban a djent kvintett anyagait, nem fogott meg igazán, nem találtam túl érdekesnek, gondoltam majd a koncert előtt bepótolom, de csak halogattam, úgyhogy csak a főbb tételeket pörgettem le párszor.

monuments.jpg

Abszolút pozitív csalódást okoztak, energikusan játszottak, az énekes teljesen közvetlen volt, és nagyon jól hozta mind a scream, mind a tiszta témákat, raszta emberünk nagyon ügyesen bánt a basszusgitárjával, bár egy kicsit talán sok volt hangerőben. De teljes mértékben profi volt, amit csináltak és gépiesen pontos, néha a közönséget is sikeresen bevonták egy leguggolás vagy csettintés erejéig a hangulat érdekében. De az a véleményem továbbra is megmaradt, hogy a dalaik, olyanok, mintha már hallottuk volna mindegyiket, és meglehetősen hasonlóak, így a set vége fele már csak azon gondolkoztam, honnan ismerős nagyon a dobos, aki különös jókedvvel püfölte hangszerét (végül rájöttem, a The Algorithm-ben is ő a ritmusfelelős).

protest.jpg

Majd következett a várva várt Protest The Hero. Viszonylag pontosan kezdték műsorukat a legutóbbi Volition lemezük első track-jével a Clarity-vel. Érdekes módon a remek hangzás vesztett a minőségéből, és januárban ugyanez történt a dürer kertben is, a Tesseract elég jól szólt, de a kanadaiak nem annyira. Ami kifejezetten zavart, az a dobnak az arányai, a pergőből szinte semmit nem lehetett hallani, amíg a lábdob üvöltött. Ennek következtében néhány gyorsabb rész káosz volt kifele.

A kezdésnél még kicsit állt a hangulat, de egy-két szám után el kezdett megmozdulni a Park közönsége. Viszont a zenészek sem tűntek igazán energikusnak, aztán Rody Walker elárulta, hogy elég másnaposak, úgyhogy a közönség el is kezdte skandálni (mint legutóbb), hogy pálinka, de Rody-nak csak az volt rá a reakciója, hogy „Fuck that stuff!” rody.jpgÚgyhogy elmaradt a sok sztorizás is, sokkal gyorsabban ment le a set, de amúgy sem volt túl hosszú. A zenei teljesítményre szokás szerint most sem panaszkodhatok. A Protest The Hero szinte hangról hangra visszaadja, amit a lemezen hallhatunk, (ami egyre ritkább). Pedig, aki hallotta már a zenéjüket tudja, milyen sebesség, váltások és eszméletlen tekerés folyik a gitárokon. Ha valamit mégsem lehet kihallani, az vagy a hangosítás hibája, vagy csak rossz helyen áll a hallgató.

A setlist, ahogy mondtam, nagyon hasonlított a januárira, minden lemezről pár számot kiválasztottak, amik szinte a legismertebbek, így az is ismerhette őket többé-kevésbé, akit inkább a Monuments érdekelt. Rody nem vonta be különösen a közönséget, voltak páran akik elkezdték két szám között ordították, hogy circle pit, amire a válasz az volt, hogy ha circle pitet akartok, csináljatok circle pitet. Igazából teljesen igaza van, mert minden daluk megvan kb. 200 bpm sebességű. Sajnos a ráadás elmaradt, a Sequoia Throne-t nem is hallhattuk. Így az élmény kicsit hiányos maradt, senki nem értette miért nem jön vissza ez a jófejségéről híres csapat. Emiatt küldtek utólag egy teljesen korrekt üzenetet a Phoenix Music Hungary-nek, amit mi a koncert facebook eseményében olvashattunk. Hatalmas köszönet nekik és a Parknak a szervezésért!

FOTÓK: RÉTI ZSOLT. TOVÁBBI KÉPEK ITT és ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr306481893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum