RockStation

Rock minden mennyiségben - Itt van mind a 18 AC/DC-dal, melynek címében szerepel a rock szó

2014. október 19. - magnetic star

ACDC2014.jpg

Szokták mondani, hogy az AC/DC-nek csupán négy szövegtémája van: dugás, rock, pokol és golyók. Habár a legtöbb nótájuk ilyen vagy olyan módon valóban a szex témáját járja körül, jó néhány olyan daluk is van, amely a rock n’ roll muzsikáról, illetve a rockolásról szól. A csavar az egészben az, hogy maga a “rock n’roll” kifejezés is a nemi aktusnak egy eufemisztikus megfelelője, szóval ezek szerint mégiscsak a dugás körül forog minden. Na persze a pokol és a golyók mellett. A lényeg azonban nem ez. Lehet, hogy nem az AC/DC minden idők legnagyobb rock bandája, de minden bizonnyal a legtökösebb, ráadásul ők énekelnek a legtöbbet a rock n’rollról. Szinte minden lemezükön. A „rock” szó egyenesen három albumuk címében szerepel, ideértve a novemberben megjelenő új lemezt, a Rock Or Bust-ot is, amelyen további három nóta szól a rock(olás)ról. Eljött hát az idő, hogy rangsoroljuk azokat az AC/DC számokat, amelyek címében ott a „rock” szó – a legtökösebbektől a „nem annyira tökös, mint az előzőek, de azért bármi máshoz képest elég tökös” jellegűekig. Itt van mind a tizennyolc. Hadd szóljon!.. (via VH1)

18. “Can’t Stop Rock ‘n’ Roll” (Stiff Upper Lip, 2000)

Ez a létező legnagyobb igazság, egyszersmind a zenekarra is érvényes, hiszen az eredeti énekes, Bon Scott halála után is továbbléptek és pályájuk csúcslemezével rukkoltak ki.

17. “Rock ‘N Roll Dream” (Black Ice, 2008)

Az AC/DC-nek, minden tökössége ellenére, az olyan lassabb, hangulatos számai is ott vannak a legjobbak között, mint ez a nóta a 2008-as albumukról.

16. “R.I.P. (Rock In Peace)” (Dirty Deeds Done Dirt Cheap, 1976)

Az Egyesült Államokban ritkaságnak számít, mivel 1981-ben lemaradt a Dirty Deeds album ottani újrakiadásáról. A banda szülőhazájában, Ausztráliában viszont az eredeti megjelenés évében, 1976-ban már sikerszám volt.

15. “Rocking All The Way” (Black Ice, 2008)

A nóta az utolsó olyan lemezen hallható, amelyen az alapító ritmusgitáros és dalszerző Malcolm Young játszott. Idén sajnálatos módon távozott a zenekarból állandó egészségi problémái miatt.

14. “Whiskey On The Rocks” (Ballbreaker, 1995)

Jó, ez a dal nem a rock n’rollról vagy a rockolásról szól, hanem arról, hogy jeget teszel a viszkidbe, de azért nagyot üt.

13. “She Likes Rock ‘N Roll” (Black Ice, 2008)

És tényleg, ki nem?

12. “That’s the Way I Wanna Rock ‘n’ Roll” (Blow Up Your Video, 1988)

Ha az AC/DC így szereti nyomni a rock n’rollt, akkor mondani sem kell, hogy a sokmillió AC/DC rajongó is.

11. “Rock Your Heart Out” (The Razor’s Edge, 1990)

Ennek a lemeznek a megjelenésekor a Rolling Stone magazin azt írta: „Az AC/DC futja be úgy a leghosszabb pályát, hogy minden új ötlet nélkül hoz ki új lemezt.” No, de ha egy ötlet ennyire jó, akkor minek bármi újat kitalálni?!

10. “There’s Gonna Be Some Rockin’” (Dirty Deeds Done Dirt Cheap, 1976)

Ez a dal – még az azóta elhunyt kiválóság, Bon Scott énekével – tökéletesen példázza, mennyire fel tud dobni bármilyen füstös pince-bulit egy jóféle AC/DC téma.

9. “Rocker” (TNT, 1975)

Ez a nóta eredetileg csak a TNT album ausztrál kiadásán látott napvilágot, de aztán 1981-ben felkerült a Dirty Deeds egyesült államokbeli újrakiadására is. Az 1970-es években gyakran volt a bulik záró száma.

8. “Rock ‘n’ Roll Singer” (High Voltage, 1976)

Bon Scott, aki a banda első hat lemezén énekelt, 1980-ban meghalt, de emléke mindörökre a zenekarral maradt. A hangzatos Back In Black cím és a borító a tragikusan elhunyt énekesnek állít emléket.

7. “Rock N’ Roll Train” (Black Ice, 2008)

Ez a dal azt mutatta, hogy a csapat közel egy évtized kihagyás után sem veszített a lendületéből, amikor 2008-ban visszatért a Black Ice-szal.

6. “Hard As A Rock” (Ballbreaker, 1995)

A banda egyik legnagyobb 1990-es évekbeli sikerszáma, amelynek producere Rick Rubin – csúcs-producer és bevallottan AC/DC rajongó – volt és amely a 2012-es Csatahajó filmben is szerepelt.

5. “Let There Be Rock” (Let There Be Rock, 1977)

A csapat egyik leginkább egyértelmű tiszteletadása a rock n’roll történelme előtt, és egyben annak az AC/DC: Let There Be Rock koncertfilmnek a címe is, amely egy 1979. évi franciaországi (Párizs, Pavillon de Paris) fellépést örökít meg.

4. “Rock and Roll Ain’t Noise Pollution” (Back In Black, 1980)

A mérföldkőnek számító 1980-as album záró nótájában a banda nyíltan kiáll a hangos, arcba mászó rock n’roll minden rajongója, vagyis minden AC/DC rajongó mellett.

3. “Rock ‘n’ Roll Damnation” (Powerage, 1978)

Ez a dögös nóta a rajongói „keménymag” nagy kedvence és az első kislemez a Powerage LP-ről, amely állítólag Keith Richards kedvenc AC/DC albuma.

2. “It’s a Long Way to the Top (If You Wanna Rock ‘n’ Roll)” (High Voltage, 1976)

Itt kezdődött minden. A banda ezzel a klasszikus nótával történelmet kezd írni és világuralmat tervez, Bon Scott énekes skótduda-szólót is játszik benne. Scott a koncerteken is évekig előadta a szólót, míg néhány rajongó – sajnálatos módon, bár stílszerűen – tönkrevágta a skótdudát egy különösen durva buli során.

1. “For Those About To Rock (We Salute You)” (For Those About To Rock We Salute You, 1981)

Talán a legnagyobb himnusz, illetve tiszteletadás a rock n’roll muzsika és rajongói előtt. Az AC/DC koncertek elmaradhatatlan része és élőben valódi ágyútűz is hallható benne. Tekerd fel a hangerőt és ordítsd: FIRE!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr206801309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum