RockStation

Év végi nemzetközi folk metal őrület: Eluveitie, Arkona, Skálmöld, Niburta, Kylfingar koncert a Club202-ben

2014. december 01. - rockstation

Eluveitie.jpg

A folk metal színtér idei legjelentősebb hazai eseményére december 10-én kerül sor a Club 202-ben. Az este folyamán a szcéna két élvonalbeli zenekara, a kelta-folk metalt játszó, svájci Eluveitie, és Oroszország vezető metalcsapata, az Arkona mellett, az egyre népszerűbb viking metalos  izlandi Skálmöld, valamint két hazai folk metal reménység, a Niburta és a Kylfingar lép színpadra.

Új szintre emelte a kelta folk metalt a 2002-ben alakult zürichi Eluveitie zenekar. A nyolc tagú csapat szinte minden folkos dallamot élőben szólaltat meg a koncerteken, ahol különleges hangszerek sokasága bukkan fel, ám a központi szerep mégis skót dudáé, mely szinte egyenrangú a produkcióban a hagyományos, elektronikus hangszerekkel. A skót duda mellett azonban többek között felbukkan harmonika, mandolin, hegedű is az Eluveitie unikális muzsikájában, furulyát és csellót pedig egy új tag, a rendkívül csinos, Nicole Ansperger szólaltatja meg. Az akusztikus hangszerek remekül egészítik ki a metalos elemeket, az extrém férfi, illetve a tiszta női vokálokat.

A Chrigel Glanzmann énekes-gitáros vezérelte helvét brigád első lemeze 2006-ban jelent meg Spirit címmel, és ezzel a koronggal, valamint az egy évvel később kiadott Slania című albummal azonnal bekerültek a legnépszerűbb folk metal bandák közé.

A következő sorlemezekkel megszilárdították az addig elért pozíciójukat, ám a 2012-es Helvetios lemezzel még feljebb jutottak a ranglétrán, köszönhetően olyan szerzeményeknek, mint a címadó tétel, vagy az énekesnő Anna Murphy érzéki dalolásával operáló A Rose For Epona.

Az Európa turné és a budapesti koncert gerincét várhatóan az augusztusban kiadott friss album az Origins dalai adják majd. A korong szerzeményei a kelta mitológia történeteit eleveníti meg, Chrigel szerint igen mélyreható módon. A szövegek egyben spirituális témákat is rejtenek, és ezeket a keltákkal, a gallokkal foglalkozó tudósokkal, egyetemi oktatókkal egyeztette a frontember. A Call of the Mountains című szerzemény érdekessége, hogy a dalt Anna az angol mellett Svájc minden hivatalos nyelvén (német, olasz, francia, rétoromán) felénekelte.

Az Eluveitie két különleges vendéggel érkezik, mind az Arkona, mind a Skálmöld ismert már hazánkban, hiszen több alkalommal játszottak a magyar közönségnek. Az Arkona Ororszország legsikeresebb metalbandája. Az epikus-harcias pogány folk metalt játszó zenekar lelke, a apró termetű, ám kimeríthetetlen energiákkal rendelkező énekesnő Masha „Scream” Arhipova. A 2002-ban alakul moszkvai banda epikus dalaiban az orosz népzene sajátos, egyben varázslatos melódiáit elegyíti a kemény metaldallamokkal, melyet Masha karakteres hangja koronáz meg.

Az Arkona a 2007-s Ot Serdca K Nebu című albumával vált világszerte ismert csapattá, köszönhetően annak, hogy ez az anyag már komoly nemzetközi terjesztést kapott. A Pokrovi Nebenogo Startsa klipje:

Ettől az esztendőtől kezdve az oroszok felléptek szinte minden kontinensen, az egyik legaktívabban turnézó folk metal csapattá váltak. Eközben az újabb lemezek készítésére is maradt energiájuk, melyeken kiváló dalok, a folk metal gyöngyszemek sorakoznak. A zenekar aktuális lemeze az eddigi legepikusabb szerzeményeiket tartalmazó Yav áprilisban került a boltokba.

Izland fagyos tájairól, a vikingek zord, küzdelmekkel teli életéről, csatáiról, hitvilágáról mesél változatos, sok témaváltással teli dalaiban a Skálmöld. A reykjaviki viking metal fogat 2010-ben adta ki debütáló lemezét, Baldur címmel, melyet a Börn Loka követett 2012-ben. Utóbbi már egy kialakult, érett, egyedi jegyeket is felvonultató anyag volt, mellyel megkerülhetetlen tényezővé váltak a viking-folk metal világában, és Európa színpadait is meghódították viking himnuszaikkal. A Gleipnír című szerzemény klipje:

Az anyanyelvén daloló zenekar harmadik korongja november 14-n jelenik meg Með Vaettum címmel. További érdekesség, hogy a hattagú bandában öten is énekelnek. A lemezelőzetes dal itt érhető el: https://soundcloud.com/napalmrecords/lkalmold-a-hausti

A magyar folk metal szcénát két zenekar képviseli. A színtéren belül is különleges muzsikát, saját bevallása szerint balkáni folkmetalcore-t játszó Niburta neve már nemzetközileg is jól cseng, köszönhetően kiváló debütáló albumuknak, a 2012-ben megjelent Scream From the East című anyagnak.

Az Ensiferum által tökélyre fejlesztett harci-folk metal vonal  hazai helytartója, a jászsági Kylfingar (ejtsd: „külfingár), akik idén nyáron adták ki bemutatkozó anyagukat, Halhatatlanok címmel. Az elsősorban a viking történelemről, mitológiáról szóló szövegeket író banda kiváló lemeze a Hammerworld mellékleteként rengeteg magyar rockrajongóhoz jutott el, ennek köszönhetően a Kylfingar ma már egy széles rajongótáborral rendelkező csapat.

TOVÁBBI INFÓK ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr96947349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum