RockStation

Hát mégis lesz Against Me! koncert Budapesten!

2014. december 12. - rockstation

againstme01_ryanrussell.jpg

Az egyik leghitelesebb és leginkább koncepciózus, anarchista punkrock-zenekar, az Against Me! 2014 elején jelentette meg legújabb albumát, a sokatmondó című Transgender Dysphoria Bluest (Nemváltó nyugtalanság blues). Az együttes Tom Gabelből Laura Jane Grace-szé váló transznemű énekes-frontemberének vívódását megörökítő lemez az Against Me! máig legsikeresebbje, aminek európai turnéján az A38 Hajón is fellép a zenekar.

Thomas Gabel 1997-ben hozta létre az Against Me!-t - akkor még szólóprodukcióként, alkalmi zenésztársakkal kiegészülve. A zenekar totál lo-fi, akusztikusgitáros, ám mégis rohadt dühös folk-punk-rockja hamar kultikussá vált - amiben óriási szerepe volt Gabel elkötelezett, őszinte anarchopunk attitűdjének. A sokáig foglalt házban lakó, különböző szervezeteknek önkénteskedő Gabel és zenésztársai aztán egy jól eltalát lemezcímmel (Az Against Me! újra feltalálja Axl Rose-t) és persze a maguk egyszerűségében zseniális számokkal underground punkrock sztárrá vált. Gabelt az anarchizmus sem gátolta abban, hogy 2005-ben le ne szerződjön egy mainstream kiadóhoz - a Warner alá tartozó Sire Recordshoz -, és az idő őt igazolta.

Az Against Me! első nagykiadós lemeze, a New Wave elképesztő siker lett, jóval túlmutatva a műfaj és a szubkultúra keretein. A Spin magazin az év lemezének választotta, mainstream slágerlistás lett, és a világ felfigyelt az Againt Me!-re, és még valamire, amiről egyáltalán nem a punkrock ugrik be.

Tom Gabel ugyanis gyerekkora óta súlyos identitásválságban volt. Bár egy aránylag férfias műfajban nyomult, kétszer is megházasodott, gyermeke is született, egész életében komolyan foglalkoztatta a nemváltás gondolata. A hullámokban rátörő késztetés érdekes módon második feleségének terhessége alatt csúcsosodott ki, és Gabel úgy döntött, hogy műtétnek veti alá magát, és Laura Jane Grace néven kezd női életet. Már 2009-ben elkezdett dolgozni egy konceptlemezen, a Transgender Dysphoria Blueson, és 2012-ben, évtizedes titkolózás és belső tusakodás után végre bejelentette a nemváltoztatást.

A konceptalbum tervéből új Against Me!-lemez lett, és a megváltozott felállású együttes - az új tagok: az (International Noise Conspiracy) és a Refused egykori basszusgitárosa, Inge Johansson. Az Offspring, a Danko Jones és a Social Distortion egykori dobosa, Atom Willard - ennek eredetileg decemberre tervezett bemutató turnéján érkezik Budapestre.

A 2014. december 13.-i időpontot váratlan és group-szintű betegeskedés miatt lemondani voltak kénytelenek, de 2015 áprilisában mindenki megkapja az arcba a tökös-bögyös modern rockot az A38 Hajón!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr156976721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum