RockStation

Bécsi búcsú az Óévtől, avagy „UUUGGGHHH!”: At The Gates, Triptykon, Morbus Chron @ Bécs, Arena nagyterem, 2014.12.14.

2014. december 26. - magnetic star

at_the_gates_live.jpg

Afféle underground/extrém metal évzáró ünnepség volt számomra ez a koncert, legalábbis nemzetközi viszonylatban. És hát annak is meg kell adni a módját ugyebár: adott egy „ifjú” – ha nem is abszolút pályakezdő, de még csak második albumánál tartó – titán, egy stílusteremtő egyéniség mai társaival, valamint egy, az ő munkásságát is nyilván alapul vevő, szintén meghatározó jelentőségű formáció. (Fotó: G. Chris, I Captured Moments)

Előbbi alatt a svéd Morbus Chron értendő, akiknek kétségtelenül a kisujjukban van a 80-as évek klasszikus heavy metalja (különös tekintettel a Mercyful Fate, illetve King Diamond dolgaira), valamint a death metal hőskora. Ezek keresztezéséből igyekeznek ugyanis a stockholmiak valami dohos hangzású, kriptaszagú atmoszférával áthatott borulatot létrehozni, amely egyszerre retro és a komplex zenék híveit is képes megfogni. Az életlen megszólalás sajnos sokat visszavett a mutatvány élvezeti értékéből, vagyis egyelőre lemezen hallgatva jobban meggyőzött a próbálkozás.

triptykon_live.jpg(Fotó: Kapor)

Mondanom sem kell, a Celtic Frost romjain létrejött Triptykonnak mintegy háromnegyed órában is sikerült megteremtenie eme túlvilági hangulatot, holott ez a műsoridő egy Thomas Gabriel Fischer alias Tom G Warrior kaliberű arcnak szinte megalázóan kevés. A négyes viszont nem zavartatta magát: minden különösebb felhajtás nélkül kivonultak a pódiumra és szinte végig egy helyben maradva, szenvtelen arccal, mániákus fejrázás kíséretében – lásd elsősorban V. Santura gitáros és Vanja Šlajh bőgős színpadi munkáját –, rideg színű fények között elzúzták, ami csak belefért a szűkre szabott keretek közé. Ez, írd és mondd, öt tételt takart; két debütalbumos szám (Goetia és The Prolonging) adta a keretet, ebbe ágyazták be az idei Altar Of Deceitet, valamint a Frost-féle Circle Of The Tyrants és The Usurper nótákat. Voltaképp Celtic Frostként is megállná a helyét, amit Warrioréktól hallhatunk, a lényeg azonban az, hogy most a bécsi közönség is újból megtapasztalhatta, miért tartja számon meghatározó hatásaként a Frostot az extrém metal mozgalom színe-java mindmáig. Ha más nem is, ennyi mindenkinek le kellett, hogy essen! És ahogy a kötött sapkás, kifestett arcú öreg harcos a mikrofonba dörgi, hogy „Uuuggghhh!”, az pláne K-U-L-T!..

at_the_gates_live_2.jpg(Fotó: At The Gates Facebook)

Az At The Gates a maga szintén meglehetősen statikus előadását ugyanígy a hatásos fényekkel és a gyilkos hangzással ellensúlyozta. Tompa képviselte a dinamizmust, bár ő is inkább rutinosan irányította a show-t, nem cikázott fel-alá a deszkákon. (A konferálást ugyancsak közvetlenebbre vette, még ha nem is beszélt túlságosan sokat.) Egyéb tekintetben meg pontosan azt nyújtották a göteborgi mesterek, amit várni lehetett tőlük: a 90-es évekbeli munkásságuk legjava, plusz némi szemezgetés az At War With Reality anyagából. Utóbbival nem is bántak szűkmarkúan, egyenesen hat friss szerzeményt dobtak be, méghozzá olyan arányosan elosztva, hogy a szettet a klipes Death And The Labyrinth-tel nyitották és a The Book Of Sand (The Abomination)-nel zárták, utolsó ráadásként pedig a The Night Eternal hangzott el. Azt persze ők is nagyon jól tudták, mi kell a népnek, így még mindig a régi dolgok maradtak túlnyomó többségben, élen a Slaughter Of The Soul hét számával. A múlt és az örökség tehát éppúgy kötelezi Tompáékat, mint Fischer urat, ám a megújulásra, előrelépésre való igényt és törekvést én a Triptykonnál vélem felfedezni. Nem degradálni akarom ezzel az At The Gatest, félreértés ne essék! Egyszerűen arról van szó, hogy mások a célok és más a motiváció a két banda esetében.

De ha pusztán a zenei oldalról nézem az egészet, egy co-headliner turné lett volna igazán fair. Így „csupán” egy rangos esemény alkalmával láthattam-hallhattam együtt kettőjüket.

Köszönet a Skalar Entertainmentnek a lehetőségért.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr587011651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum