RockStation

Február 4-én Budapesten játszik az Earth

2015. január 28. - sunthatneversets

earth01.jpg

A seattle-i drone metal legfontosabb, műfajalapító együttese, az Earth huszonötéves pályafutása során először lép fel Magyarországon. Belassult, súlyos, torzított gitárok, szubbasszusok és monumentális kompozíciók - a zenekar legfrissebb, Primitive and Deadly című lemezét mutatja be az A38 Hajón. Előzenekarként pedig a noise-duó Black Spirituals és az egykori Earth-tag, Don McGreevy lép fel, ez utóbbi a neves avantgárd dobos, Rogier Smal társaságában.

Az amerikai iparváros, Seattle a kilencvenes évek elején nem csupán a mindent elsöprő grunge-hullámot adta a világnak, hanem egy jóval kompromisszummentesebb műfajt is: a drone metalt. Ennek a belassult, súlyos gitárokkal, szubbasszusokkal és noise-hoz közelítő torzításokkal brutális hatást gyakorló irányzatnak máig az egyik legnevesebb, műfajteremtő zenekara az Earth, ami negyedszázados pályafutása során először lép fel Magyarországon.

Az Earth előzenekara egy kompromisszumokat valóban kevéssé ismerő duó, a Black Spirituals lesz, ami nevével ellentétben korántsem áhítatos gospelek előadásával foglalkozik. Sokkal inkább jóféle noise-zal döngöli földbe hallgatóságát. Szinte száz százalékig improvizatív produkció ez, ami egyfajta merzbow-i fehér zajból, megkínzott gitárhangokból, és Trammer elegáns, szvinges dobolásából emel nagyszabású hang-építményeket, a kontakthibát művészi kifejezőeszközként kezelve. "A zenénk egy érző gépezet" - mondja a kortárs komolyzenével foglalkozó Zachary James Watkins, és ennél pontosabban nem lehet leírni a Black Spirituals produkcióját. További infók ITT.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr677116749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum