RockStation

A drog az rossz, értem? – 10 dal a drogról

2015. március 21. - sebiszabi

south-park-s02e04c01-drugs-are-bad-16x9.jpg
A rock és a mértéktelenség együtt jár. Az egyik elképzelhetetlen a másik nélkül. Vegyük például Lemmyt. Pár évvel ezelőttig naponta cigizett, vedelte a viszkit és kavart sztriptíz-táncos csajokkal, a színpadon mégis gyilkos formában játszott. A dokik azóta jelezték neki, hogy vissza kell vennie a tempóból, de hát Lemmy esetében az olyan, mintha az oroszlánt próbálnának vegan étrendre áttéríteni: nem egyik napról a másikra fog végbemenni a dolog... Mindez nem azt jelenti, hogy a pia és a drogok mellett foglalnánk állást, az azonban biztos, hogy rock idoljaink jó néhány PISZOK JÓ nótát írtak és vettek fel ezek hatása alatt. Ezeket a függőségről szóló himnuszokat nem méregtartalmuk, hanem súlyosságuk alapján rangsoroltuk. Csak szabadidős felhasználásra ajánlott! Íme a drogokról szóló dalok 10-es listája:

 

10. Megadeth - Use the Man

Téma: heroin
Szövegi csúcspont: “Just one shot to say goodbye / One last taste to mourn and cry...” Ha én volnék Dave Mustaine és ha tudnám, hogy egész hátralévő életemben a régi bandámról szóló kérdéseket kell megválaszolnom (vagy hogy megírom a Risk albumot), megvagdosnám magamat valami éles tárggyal. Na meg mindenki mást is.

9. Black Label Society - Stoned and Drunk

Téma: tabletták és alkohol
Szövegi csúcspont: “Hide my fears and kill my doubts, whatever’s in my way...” Jeffrey Phillip Wielandt annak idején úgy nézett ki, mint egy 18 éves kiscsaj. Ma meg úgy, mint aki éppen egy 18 éves kiscsajt készül felszedni.

8. Rush - A Passage to Bangkok

Téma: marihuána
Szövegi csúcspont: “Sweet Jamaican pipe dreams, Golden Acapulco nights...”
Hát persze, hogy ezek az eszement kanadaiak is kivették a részüket a szmókolásból. Hogyan írhattak volna másképp olyan dalt, amely kitölti a lemez egyik teljes oldalát? Ja, és hogy Roll the Bones? Kockák is, ugyebár...

7. Guns N' Roses - Mr. Brownstone

Téma: heroin
Szövegi csúcspont: “I used to do a little but a little wouldn’t do so the little got more and more...”
Ha az Államokban a Dancing With the Stars táncműsor helyét egy Dancing With Mr. Brownstone című valóságshow venné át, annak tartalma alighanem így festene: tizenkét szétcsúszott celeb versenyezne azon, melyikük élne túl egy teljes hónapon át tartó hernyós tivornyát.

6. Motörhead - Dead Men Tell No Tales

Téma: heroin
Szövegi csúcspont: “But if you’re doing smack, you won’t be coming back...”
Lemmy elmondta már, hogy a drogok közül egyedül a herointól látott másokat meghalni, és ezért soha nem is próbálta ki. Tegyük azonban hozzá, Lemmy vérében talán nem is hatna.

5. Aerosmith - Combination

Téma: heroin és kokain
Szövegi csúcspont: “You can’t part the three of us once we got a hold...”
Steven Tyler és Joe Perry avagy a Toxikus Ikrek csak egy részét képezik az egyik legnagyobb amerikai rock bandának, de az ő drogos szétesésük padlóra küldte az Aerosmitht is. Manapság egyes zenekarok attól zuhannak meg, ha nem kapnak glutén-mentes süteményt...

4. Ministry - Just One Fix

Téma: heroin
Szövegi csúcspont: “Life keeps slipping away / Fighting in a war with damnation...”
Al bácsi kalandjainak a szerrel se szeri, se száma. Egyszerre lebilincselő és sokkoló önéletrajzában felidézi, hogyan dugta Courtney Love-ot, miután rávette, hogy borotválkozzon meg alul és lenyúlta tőle a heroint. Plusz pont a Dark Side of the Spoon lemezcímért!

3. Metallica - Master of Puppets

Téma: kokain
Szövegi csúcspont: “Pain monopoly, ritual misery, chop your breakfast on a mirror...”
Jó kis hagyományos zenei utazás, amelynek során az ember úgy érzi magát, mint aki minden létező fehér csíkot felszippantott az autósztrádán.

2. Black Sabbath - Snowblind

Téma: kokain
Szövegi csúcspont: “Crystal world with winter flowers turn my days to frozen hours...”
Saját bevallása szerint Ozzy úgy szívott élete során, mint egy nagyipari porszívó. Ki írhatna hát hitelesebben a kokainról, mint... Geezer Butler? (Ugye senki nem gondolta, hogy Ozzy írta a szövegeket?)

1. Alice in Chains - a teljes Dirt album

Téma: heroin
Szövegi csúcspont: “Nothing better than a dealer who’s high. Be high, convince them to buy...”
Még ha esetleg nem is mindegyik dal szól a hernyóról, de azért a Junkhead, a Sickman vagy a God Smack mégiscsak az évtized sikerlemezeinek legnyomasztóbbikává tette az albumot anno. Nyugodj békében, Layne!

(via Loudwire)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr297287647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krferi 2015.03.22. 14:03:53

A Master Of Puppets egyáltalán nem droghimnusz, hanem annak a totális ellentéte.

pokesz70 2015.03.22. 16:26:56

@vadibandi: az egyik legjobb (Johnny Cash feldolgozása talán még hátborzongatóbb)

pokesz70 2015.03.22. 16:28:38

Én azokat szeretem, amelyek kétértelműek, pl. Rolling Stones: Brown Sugar, U2: With or Without You

bluesjam 2015.03.22. 17:34:09

@pokesz70: Így Igaz!!!............

mcs77 2015.03.22. 17:47:35

10 Rock Dal a Drogról pontosabb cím lenne ;) Azért van néhány klasszikus funk és reggae, no meg ott van a Velvet Undeground, Nick Cave, sokan mások. Ja, és "Because I Got High" szintén klasszikus (Afroman-től).

haggyadaszt 2015.03.22. 17:59:04

The Horrorist - One Night in NYC

caratyuska 2015.03.22. 19:38:25

Eric Clapton: Cocaine

safranek 2015.03.22. 20:12:29

Jefferson Airplaine : White Rabbit
Funkadelic : Maggot Brain
Beatles : Lucy In The Sky
Velvet Under Ground : Heroine

safranek 2015.03.22. 20:15:39

Steppenwolf : Pusher
Jimmi Hendrix : Purple Haze
Bob Dylan : Tamburine Man

GERI87 2015.03.22. 21:08:09

"Pár évvel ezelőttig naponta cigizett, vedelte a viszkit és kavart sztriptíz-táncos csajokkal, a színpadon mégis gyilkos formában játszott."

Lehet kiszínezték kicsit a dolgokat:)
Nem tudom, kételkedem kissé....ha csak a hazai átlagjózsik példáját nézzük a rendszeres dohányzás és az "alap" magyar alkoholizmus (napi sör, bor, pálinka, fröccs) eléggé leszedálja az embert 50 éves korára, de már 40 évesen is úgy néznek ki egyesek mint amit megrágtak és kiköptek..szóval mint egy rakás szar.
Ehhez képest a rocksztárok elég jó formában vannak (már aki nem halt meg) de az általuk bemondott 'mennyiségek és minőségek' alapján minimum tolókocsiba kéne vegetálniuk kifolyó nyállal....
Na most vagy valaki nem mond igazat, vagy a jólét ennyit számít:)

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2015.03.23. 16:16:12

@safranek: Így, pont ezek, meg talán a Mr Tambourine Man. Persze a posztíró direkt nagyon eredeti akart lenni és nem sorolni "közhelyeket" :)
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum