RockStation

Shreds Not Dead: Heavy/speed metal est a műfaj külföldi új hullámával: Skull Fist, Evil Invaders, Stress koncert a Dürer Kertben

2015. május 07. - rockstation

skull_fist_2015.jpg

A klasszikus heavy metal újra a reneszánszát éli, világszerte fiatal zenekarok sokasága ápolja és egyben ad új lendületet a műfajnak, nem feledve a klasszikus bandák hagyatékát. Május 31-én a Dürer Kertben két ilyen kiváló, új hullámos csapat repíti vissza a magyar közönséget a heavy metal hőskorába.

A négytagú kanadai Skull Fist 2006-ban alakult Torontóban, ám 2011-ben a debütáló lemezük (Head öf The Pack) megjelenésekor már csak az énekes-gitáros Zach Slaughter maradt hírmondónak az eredeti felállásból. A ’80-as évek hangzásvilágát és hangulatát idéző, speed metalos begyorsulásokat is felvonultató albumot egyöntetű elismeréssel fogadta a szaksajtó illetve a hagyományos heavy metalért rajongó, a zenekar tradicionális megjelenését követő, felvarrós, farmerdzsekis közönség.

A Skull Fist második korongja 2014 januárjában jelent meg, és a Chasing The Dream című albumon egy még érettebb banda arca rajzolódik ki. A kezdeti lendület megmaradt, de a hangszeres játék kifinomultabb, és dalszerzés területén is tetten érhető az előrelépés. 

A belga Evil Invaders szintén a ’80-as éveket idézi muzsikájával, csak egy fokkal agresszívabb megközelítéssel, hiszen zenéjükben a heavy metal mellett domináns a thrash és a speed metal. Saját bevallásuk szerint olyan csapatok inspirálták őket, mint – többek között -  az Iron Maiden, a korai Metallica, a Kreator, a Motörhead, a Judas Priest, vagy a Helloween. A banda 2007-ben állt össze, debütáló lemezük napjaink egyik legjelentősebb európai metalkiadójának, az osztrák Napalm Recordsnak a gondozásában látott napvilágot.

A két, fiatal korosztályt képviselő külföldi banda előtt a magyar heavy metal egyik legelső zenekara, a máig aktív legendás Stress lép színpadra. A Lőrincz Tibor énekes vezette brigád 1977-ben alakult, így szinte biztosan az egyik legősibb hazai heavy metal fogat. Hosszú történetük ellenére eddig mindössze két albuma jelent meg a zenekarnak. A klasszikus dalok sokaságát felvonultató Kísértetkastély 1991-ben került kiadásra, a Tűz még ég címet viselő második korong pedig 2005-ben készült el.

A Hammer Concerts és a fellépő bandák lehetőséget biztosítottak egy fiatal magyar csapatnak is a bemutatkozásra. Az esemény Facebook oldalán meghirdetett szavazáson a budapesti heavy metalos Flood In The Desert kapta a legtöbb voksot, így ők játszanak majd nyitóbandaként, sőt hozzájuk a Maradandó Károsodás és a Fanatic Attacis csatlakozik ezen az estén.

Fontos információ a belépő vásárlással kapcsoltban, hogy január 25-én megrendezésre került Sabaton koncert belépőjegyével a helyszínen kedvezményes jegyet lehet váltani 2000 forintért! További infók ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr727436382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum