RockStation

Arch Enemy: új lemezzel és tagsággal érkezik a dallomos metal banda

2015. május 13. - rockstation

archenemy02.jpg

Egy elsöprő orgánumú új énekesnővel, és a Nevermore-ból is ismert Jeff Loomis-szal megerősödve tér vissza Budapestre az Arch Enemy. A svéd dallamos death metal zenekar War Eternal című lemezét mutatja be június 1-jén a Barba Negra Trackben, ahol a német Drone és a hazai Agregator is játszik az este folyamán.

Lassan igazi all-star zenekarrá válik az Arch Enemy: Michael Amott alapító gitáros a Carcass-ban töltött évek után hozta létre 1995-ben a svéd zenekart, melyhez az Agonistból átigazolt kanadai énekesnő, Alissa White-Gluz után most a Nevermore egykori gitárosa, Jeff Loomis csatlakozott.

A korábbi énekesnő, Angela Gossow 2014-es távozása, Alissa érkezése és a vele kiadott első közös album, a War Eternal a zenekar újjászületését hozta. „A felállás változását szinte sosem nézik jó szemmel a rajongók, amit meg is tudok érteni. - mondta el nemrég az alapító, Michael Amott. - Mindazonáltal ezeket nem lehet elkerülni, és a nemrég lezajlott változások szükségesek is voltak, annak érdekében, hogy az Arch Enemy fennmaradjon és tovább fejlődhessen. Szerintem fontosak azok az energiák, amelyeket egy új tag hozhat a zenekarba, és Alissa kétségtelenül rengeteg energiával és tehetséggel gazdagított minket!”

Michael saját bevallása szerint a legnagyobb kihívás számára az, hogy folyamatosan fejlessze a dalszerzés és a hangszerelés minden aspektusát. „A cél az, hogy megírjuk a tökéletes Arch Enemy dalt, a kezdetek óta. Már 1995-ben, a megalakulás idején is az lebegett a szemem előtt, hogy létrehozzuk minden idők legütősebb dallomos metal bandáját.”

archenemy04.jpg
Eddig megfeleltek az elvárásoknak: az elmúlt két évtizedben az Arch Enemy összesen 10 stúdióalbumot hozott létre Amott vezetésével, melyek komoly kereskedelmi sikereket értek el, és a világ számtalan pontjára juttatták el a turnézó zenekart. Amikor a Wages Of Sin album készítése idején Amott Angela Gossow felvétele mellett döntött, véglegesen megváltoztatta az extrém metal világát, hiszen korábban nem volt széles körben bevett szokás női vokalistát állítani egy ilyen banda élére. White-Gluz csatlakozásával most egy újabb lökést kap ez az irány, hiszen a 29 éves kanadai énekesnő hangja és megjelenése tökéletesen illik az Arch Enemyhez. Alissa nyilatkozataiban világossá tette, hogy szeretne új, a korábbinál erőteljesebb és változatosabb fejezetet nyitni az Arch Enemy életében, de emellett igyekszik tiszteletben tartani a korábbi albumok rajongóinak igényeit is.

A War Eternal című új kiadvány is afféle kapocsként működik a múlt és a jövő között. Hangmérnökként Jens Bogren (Opeth, Paradise Lost) dolgozott a zenekarral, amely ezúttal külső producer bevonása nélkül vezényelte le a lemez felvételét.

A megjelenés után a banda a Wacken és a Sweden Rock fesztiválokon lépett először a közönség elé, majd egy világ körüli turné következett a Kreatorral. Eközben a néhány éve csatlakozott gitárost, Nick Cordle-t Michael Amott testvére, Chris váltotta, később pedig egy igazi nagyágyú, a Nevermore-ból ismert Jeff Loomis csatlakozását jelentették be. Jeff és Michael nem csak zenészként tisztelik egymást, de régi ismerősnek és jó barátnak is számítanak, így a 2015-ös turné koncertjeire kilátogatók jó hangulatú, és első osztályú minőségben előadott nótákra számíthatnak.

A turnén egy német thrash metal zenekar, a Drone is részt vesz, mely 2004 óta működik. A négytagú brigád negyedik, cím nélküli lemezét tavaly adta ki. A hazai színteret az Agregator képviseli az estén: a Tatabányáról indult dallamos metal zenekar idén fontos mérföldkőhöz ért, hiszen éppen 15 éve jelent meg Puszta Lét című első kiadványuk, melyet ebből az alkalomból újrakevert, remasterelt változatban is elérhetővé tesznek, többek között bakelit/vynil változatban is. Ezzel párhuzamosan folyik az új lemez dalainak írása, egyelőre az őszi megjelenés van tervben. TOVÁBBI INFÓK ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr747455416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum