RockStation

MOSHING ON ORFŰ, 2015. - na még 5 (+1!) tökös érv Orfű mellett!

2015. június 08. - Nemesúr

fishing-on-orfu-cover_eff_1.jpg

Tavaly a nagy kérdésünk az volt, vajon érdemes-e a Fishing On Orfű az idehaza oly irigyen és csak mármeghívóvaa' osztott "Rockfesztivál" titulusra... S miután ezt gyönyörűen bizonyította, s már teljes mellszélességgel ajánlhatjuk az év talán legjobb vidéki fesztiválját a tavaly történtek után, rámutatunk Nektek, hogy mi a ménkű keresnivalója lehet egy (black)szabbatistának, egy djentlemennek vagy egy kopaszkutyának a déli erdőkben?

A 2015-ös Fishing On Orfű sorsfordító lesz, saját történelmében biztosan. A minap már elkezdtük sorolni, mi miért toljuk ki a betkót - de az igazán súlyos érvek csak most jönnek!

foo_hendz_eff.jpg

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
6. BAZINAGY FELLÉPŐK... IGEN, AZOK IS.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Muszáj is, illik is a rockerileg minősíthető nagyobb fellépőkről szólni.
De szívesen, ha azok ilyenek:

ANNA & THE BARBIES
Alap, 1. fejezet. Mindenki megtalálja bennük azt, amit szeretni akar. Mindenki mást meg szúrjon meg Anna nyakörve. Meglátjuk, idén fél méteres tüskékkel, gallérral, űrruhával, vagy mi mással örvendezteti meg a nagyérdeműt, és a fiúk képét is figyelni fogom, szokják-e már az arcfestéket, szóval csak vidáman! Másképp rajtuk amúgy se nagyon lehet.
Mikor/hol?3. nap (szombat), 18:00, Boldogság Te Kurva Nagyszínpad

KOZMOSZ
A "Nagy Reménység" nevű paci túloldalára lendülve csap oda a mi generációnk punkzenekara. Soha sehol másutt nem énekelném szívesen, hogy ez Volt Már, se azt, hogy Schmitt Pál, kivéve velük. Extra: a Nyugalom, A Helyzet Változatlant, első nagylemezüket is itt tárják először úgy nagytotálba potenciálisan ezrek elé!
Mikor/hol?1. nap (csütörtök), 17:00, PTE Nagyszínpad

ALVIN ÉS A MÓKUSOK
Már nem kell nagy megfejtéseket várnunk, de pár jól megszövegezett meglepi sorra azért számíthatunk a pannon vidék legagresszívabb rágcsálóitól. Ugyanitt: lehetőség tömegesen kurvaéletezni, mert sírva vigad a magyar, ugye.
Mikor/hol? - 2. nap (péntek), 22:20, Vans Színpad

IVAN & THE PARAZOL
Kivasalom a dandy ingecskémet, lenyalom a lakkcipőmet, és megsodrom a fecskét. Tessék parancsolni, ez is rock'n'roll. Most pedig kiderül, hogy a Mode Bizarreból kifelé tartva, mennyire megyünk el modern pop irányba a reszelős brites rockolás felől...
Mikor/hol?3. nap (szombat), 19:00, PTE Nagyszínpad

MIDDLEMIST RED
Deezer-világgyőztesek a legfrissebb hangzással, MTV Nagyszínpadosok, meg ami kell. Mindezt 20 körül. A MMR körüli buzz nem véletlen, nem csinált hype. Valahol a ringató, telt, lassúdad pszichedelikus rockopuszok közt ugyanis átsejlik valami nagyobb, kimért erő is. Rockerileg, popperileg, egyaránt élvezendő.
Mikor/hol?3. nap (szombat), 21:10, Vans Színpad 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
7. A PMFC SZÍNPAD... ROCKERILEG, ÚGY, AHOGY VAN.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Elérkeztünk az ajánló rockerileg legfontosabb részéhez. A színpadhoz, aminek felhozatala egyes egymagában szerénytelen véleményem szerint veri az összes hazai rockfesztiválét. Az első nap alternatív rock, második nap mindenféle poprock és egy kis metál, harmadik nap pedig (dobpergés) SZÍNTISZTA HAZAI HC VAKULÁSIG! Nem tudok mindent linkelni, egyszerűen annyi a jó. Szemezgessetek, mert lesz pl.:

NÉHAI BÁRÁNY
A tavalyi év legnagyobb meglepetése számomra (igen, épp FOO-n), az idei év legnagyobb meglepetése az ország számára az index dalversenyén az Egypercessel elért győzelmük után. Alter, stoner, space- és garázsrock keveréke, imááádnivaló tagokkal, énekes-effektes-dobossal, élőben egész Kyuss-szerű basszussal, és talán még hoznak bárányt is.
Mikor/hol?1. nap (csütörtök, péntekre virradóra), 00:30, PMFC színpad

KÉPZELT VÁROS
Mondjad, mit akar a magyar nemzet? - Magyar, nemzeti post-rockot!
Tessék.
Mikor/hol?1. nap (csütörtök), 22:50, PMFC színpad

GRAND MEXICAN WARLOCK
A tagsága felétől megváló, életük legdühösebb és legenergikusabb albumának megírására készülő nehéz-pszichedelikus barbárok utolsó fesztiválfellépésüket nyomják, mielőtt huzamosabb, alkotói visszavonulásba fognak. Eddigi albumaikkal már sokat bizonyítottak, és Undos sejtésem szerint undorítóan odateszi, emlékezetes lesz. Végre egy koncert, amire a Syriusért és Deep Purpleért repeső bácsikádat is beállíthatod, és amin beáll(íthatod).
Mikor/hol?2. nap (péntek), 21:30, PMFC színpad

UZIPOV
Hazánk kibaszott csúnya és kibaszott primkó zajszerészei, akik amúgy sem szakadnak ki eleget vidékre, viszont amit nyomnak, az kibassza a fogad, mint egy bazaltkocka. Minden koncerten izzadás, csöcsök és homipóló. No meg nem tud bárki Kispál és a Borzot, Soerii és Pooleket meg Ganxsta Zoleet így elharapóztatni, e! Teljes aligvárás.
Mikor/hol?2. nap (péntek), 22:50, PMFC színpad

BLIND MYSELF
Alap, 2. fejezet. Egyszerűen ennyi.
Mikor/hol?2. nap (péntek, szombatra virradóra), 00:30, PMFC színpad

APEY & THE PEA
Hangsúly, Fonogram, és közönségdíj. Világszínvonalú sludge bélmagasságból.
Az esetleg a fű alól feltörő kénfüstért felelősséget senki nem vállal.
Mikor/hol?2. nap (péntek, szombatra virradóra), 01:30, PMFC színpad

BLACK HOURGLASS
Költői, depresszív, felkavaró post-HC, szigorúan mélyunderground jelleggel. Alig másfél éve műfajformáló lemezt adtak ki a pécsi srácok, akik egyébként se szakadnak meg a hazai bulikkal, ezért mindenkinek erősen ajánlott, aki a Daitrot, Pianos Became The Teeth-et, vagy épp valami nagyon intenzívet és nehezet akar! Rekedt madárcsicsergéseink szerint pedig: ízelítőt egy készülő új hanganyagból...
Mikor/hol? - 3. nap (szombat), 19:00, PMFC színpad

STUBBORN
A legszívfájósabb fiúk, akik valszeg Hellen élnek. (És Hell nem egy vidéki kisváros, you know that Hell is just a place on Earth.) Közönségbe rohangászás, velőtrázó röfögtetés, a dark- és a party-HC legjobb ötvözete, koncertenként lestrapált kulcscsontok és mikik - egy újabb magyar csúcsprodukció, egyben esti torna. E cikk írója mindezt első kézből állíthatja.
Mikor/hol? - 3. nap (szombat), 17:00, PMFC színpad

PETØFI
A banda, ami először mer itthon olyan, itt még újszerű elemekhez nyúlni a hardcoreban, mint a spoken word vagy az asszimetrikus számépítés... és teszi oda őket egy forradalmi hévhez. Helybenfutásra, Nemzeti elé vonulásra ideális, aktuális.
Mikor/hol? - 3. nap (szombat), 18:00, PMFC színpad

HANOI
Ez csak simán jó. De tényleg. Aki a HC-t szereti, az a Hanoit szereti.
Old school, new school, meh, it's all cool.
Mikor/hol? - 3. nap (szombat, vasárnapra virradóra), 00:30, PMFC színpad

TÉVESZME
Alap, 3. fejezet. Vj dalok. Vj anyag. Vjra élőben. Fél év koplaltatása vtán új téveszméket akarvnk! Bónusz: tavaly Márk futott fel Kozmoszékhoz, aztán ezt Zsombi viszonozta is. Idén ugyanezt várjuk ám!
Mikor/hol? - 3. nap (szombat), 21:30, PMFC színpad

SOUTHERN ORACLE
Mozsárló-daráló deathcore cuftig, a hazai és nemzetközi szakma elismerésével, újra színpadon. Aki még egyszer lebölcsészbuzialteroshippipuhányköcsögözi a fishinget, annak személyesen lépek a fejére a pitben. :) 
Mikor/hol? - 3. nap (szombat), 20:15, PMFC színpad

S O N Y A
Nőies, de a legkevésbé sem csajos noise/postrock. dUNA és Shell Beach tagokkal. Az ország egyik (ha nem A) legügyesebb gitáros lánykájával, tündérszerű hanggal, 2 dobossal. Álomszerű zárás, amire úgyis tök ki leszünk már merülve. Aki nem hiszi, járjon utánam.
Mikor/hol? - 3. nap (szombat, vasárnap virradóra), 01:30, PMFC színpad

Ilyen műsorrend után nem csodálkoznánk a pécsi focicsapat enyhe névváltásán, ilyesformán.pmfc_alt_log.jpg 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
8. EXECUTIVE PRODUCER: A PTE!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Az egyetemnek végre eszébe jutott, hogy jó neki is, ha belefolyik a buliba, ahol a tanulói kb. harmada fogja veretni. Ennek örömére delegálja - amcsi college-mintára - a művkaros Brass Bandet, akitől vonulós zenekaros feldolgozásokra számíthatunk fúvósokkal és random sátrak közt járkálva (és nagyon ajánlom, hogy Diot is fújjanak,!), a PTE pom-pom csapatát (végre senki se kérheti számon a miniszoknya-fétisünket), valamint egészségügyi szűrést, tanulói tanácsadást (gondolom, gyakornoki progik meg a szokásos, bár nem okvetlen "a drog az rossz" showk a terítéken) és persze egy kis önreklámot mellékelnek hozzá.pte_all.png

No meg, ha már egészségügy, diákok, nyár... kedves PTE, ha jó pontokat akarsz tőlünk, számítunk bölcs útmutatásodra. És  ugye világos, hogy ingyen kotonra is. Arra főleg.

pte_koton_png.png

 A marketingbomba, illusztrációként. Én szóltam.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
9. SZIPI-SZUPI SZÍNPADOK!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mindjárt 3 extra színpaddal tesz rá jól a FOO a fílingre! A kihátrált főszponzor nevének helyét - netes szavazás alapján - a Boldogság, Te Kurva felirat veszi át a Nagyszínpadon. (A kép azért csak illusztráció, annyi felirattal, amennyi fel kellett, hogy férjen.) Mekkora mámor lesz lelkifurka nélkül menni Kurvázni, és ezt jó hangosan a világ tudtára adni! Szerintem ez eléggé rokk, amúgy. Alig várom a spiccesen elkapott beszélgetéseket is. "Jössz Lovasira? Már vele 'Kurvázunk."

foo2014-nagyszinpad_png_eff.jpg

Továbbá, terveznek a fiúk egy Víziszínpadot... Az impromptu, reggel bazseváló stégkoncertek helyére továbbra is tekintettel lesznek persze. Ha tényleg felütnek egy plánkot a tó közepén, amit körbe lehet... öhm... úszni? kapaszkodni? és még a generátor se üvölti túl a másnapos Papp Szabit, akkor már húzok is az Ikeába venni egy vízálló hűtőládát meg egy gumidelfint, mert ez piszokjól hangzik. Főleg napi 2x.

foo_karva_eff.jpg

A legizgibb mégis a Nagyszoba ígérete: egy félig-meddig nyitott és berendezett kis tér, ahol mindenki mindenen és mindenkivel... zenélhet. Ahogy azt a Kispál a pécsi Nappaliban, egy kávézó picike emelvényén, harmoniummal, kiabálással és szovjet orgonával kiválóan szemléltette is a FOO sajtótájékoztatóján. Az alapkoncepció szerint szokatlan hangszereken és NEM-hangszereken zsinnyegtetnének a hazai sztárok, és bár videót nem találtam felvezetőről, TE IS betársulhatsz (!!!) - sőt, még tán kamerázzák is! Én egy akusztikus Budapest, 7 Fok, Esőre beneveznék a Tóth Gergővel, sörösüvegen, cipőfűzőn és ukulelén, főleg, mert egyiken se tudok játszani. Funfunfun!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
10. AZ EGYSZERI ÉS MEGISMÉTELHETETLEN
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Az idei Fishingen 3 olyan showt is kapunk, amit másutt nem.
És amit valszeg többet, így, szintén nem, a büdös életbe.

KISPÁL ÉS A BORZ REVIVAL, 2. FEJEZET
Folytatódik az eccerélünk Bandibáék háza táján. Most a 2. felállást és korszakot idéző szupershowval készülnek az öregfiúk. Kinek? Mindenkinek, aki nemfiatal, aki defiatal, és aki szerint a Kiscsillag szar (én nem ítélkezek). Azért egy Best Of a Sika, kasza, léc, Ül, Bálnák, ki a partra és Holdfényexpressz ívéből még úgy is vonzó, ha falra hánynád a jégert még egy kis modoroskodástól. Nekem erről a korszakról mindig a 90's évek gyermeteg, derűs rockja jut eszembe, főleg a Blind Melon, és ez már önmagában megér egy elöl tapsolást!
Mikor/hol?0. nap (szerda), 22:00, Boldogság Te Kurva Nagyszínpad
(még mindig imádom leírni)

AMORF ÖRDÖGÖK
Az egyetlen fesztiválfellépés a kb. csak eddig újra aktív bandától, a már klasszikusnak tekinthető Cellux Szimfónia lemez 10. évfordulóján, amiből nem csak Péterfy Bori Love Bandje és az Erik Sumo formációk nőttek ki, hanem rettenetes mennyiségű perverz dalszöveg, színpadcirkuszi hagyomány és showelem, és az alapvetés, miszerint a rock és a nóta, az alter és a triphop, a debil és a briliáns, a vulgáris és a lírai megférnek egymással. Igazi zenei csemege, bármilyen műfajra is pattansz be.
Mikor/hol?2. nap (péntek), 22:50, PTE Nagyszínpad

FEKETE VÁROS
A FOO házi projektje, az igazi unicum: édeskés, keserű, sötét, mégis megpörget. Kálócz Tamás FOO-ötletgazda és főszervező hosszú évek óta épülő zenei (rém)álma, Lovasi Andrással, IHM Palikával, az Óriás, Foo Lighters és Quimby ritmuspultja mögül ismerős Nagy Dáviddal, valamint billentyűs fronton néha a 30Y-os Sárközy Zolival, Papával és a Supernemes Kubányi Bálinttal kiépítve. Igazi supergroup, aminek egyetlen célja volt egy kiba' jó, aktuális és valóban "más" lemezt összehegeszteni. Szerintünk sikerült. A Fekete Város grungeos, sztárvendégekkel tökig tömött, tényleg frappáns magyar szövegekkel operáló, zaklatott modern rockját perpill úgy fest, egyes egyedül a Fishingezők élvezhetik élőben. Tekintve az impozáns fellépői listát, lenyűgöző album-artot és Tomi punk múltját (ld. Tegnap), ez, kérem tisztelettel, kurvajó lesz. Nálam abszolút besuvasztható egy Shapat Terror meg egy Apey közé is pölö... Várod már, na? Gyerünk csak. Kattints, és lepődj NAGYON meg.
Mikor/hol?1. nap (péntek), 20:45, PTE Nagyszínpad  

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
+1. LÁV, SZÁNSÁJN, EVRIVÁN IZ F*****G VIT EVRIVÁN.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Az egykor szépreményű, mára már (szipp) defunkt pécsi The Talking Horse soraival lehetne a legjobban kifejezni azt az állapotot, amire este fél11-re a legtöbbször elér az ember, ha jól csinálja. Mert újra és újra el kell mondani: a FOO egy hippis fesztivál, egy szeretetünnep, ahol éles szubkulturális elkülönülés nélkül, minimális úttörős tábor-romantikával, nemre és korra való tekintettel SE, mindenki mindenkivel, szeretk mulat.

foo_hippikerulet_eff.jpg

Hiszem és tapasztaltam, hogy a FOO képes a zenei, emberi és világlátásodat is tágítani - szoros programrendjével, marhára sokszínű felhozatalával, a gyerekprogramoktól fogva a színházon, költészeten, borozáson át egészen a fekvehányós moshpitig MINDEN kihozható belőle. Az emberek itt tényleg feloldódnak, olyan arcok keverednek szóba és koncertárokba, akik még a buszon se állnának egymás mellé, és végre beszélni kezdenek... Vagy danolni, ha már minden  szakajtó éjjel a koncertek után ÉLŐ CIGÁNYZENEKARRAL folyik a nótakaraoke. Sosem éreztem magamban nagyobb indíttatást, hogy bevágjam a teljes Kiskút kerekeskutat, meg pár ízes lopári káromkodást. Mert ki tudja, ki tudja... foo_zsu_szemek_wow_smaller.png

Olyan az egész, mint egy szivárványszínű legós láda. A "sok kis alteros picsa" előítéletét kukázhatod, mert van sok, és kis, és alteros is, de nincs annyi "picsa". A sok "buzi bölcsész"-szel világi jókat tudsz ökörködni, ismerős akelás lumpenek itt is akadnak, a kedvenc bandáid tagjait személyesen húzhatod ki a túrabusz alól, és cigiért tradelhetsz sört, mert éjfél körül akin már nincs valaki, annak valaki élete árán is nikotin kell (személyes trükkjeimet pedig csak ritkán osztom meg, szóval tessék megbecsülni!). Ha valami mégis kiesne, remélhetőleg a tavaly indult, minden évben csak a FOO alatt "megjelenő" Orfűi Másnap majd segít emlékezni: a made in Pécs magazin helyi különkiadása, amit a hajnali órákban, minden nap, helyben csapnak össze a seggrészeg firkász kollégák a fesztiváli népnek, és úgy is néz ki, ahogy, és basszameg, ilyet én is akarok.

orfui_masnap_headline.jpg

Tessék felfogni, bevésni: a FOO egy rockfesztivál, ami sokkal több is ennél. Alterfesztivál, bölcsészfesztivál, ifjúsági fesztivál, nyári fesztivál. De szívbaj és túlzás nélkül mondhatom, hogy mindezekkel egyetemben: ROCKFESZTIVÁL.

Rockstatiönileg, rockerileg, előzetes élmények, műsorok és ígéretek alapján egyaránt:
maximálisan ajánljuk.

~

Na. Most már indíts tényleg.

~

 cikk+firkák by Nemesúr(/Nemes Márk),
a fotókat Sir Tony tavalyi képeiből és a
 FOO felületeiről szedtük össze.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr767524556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum