RockStation

A Sex Pistols eladja magát, de legalább jók a hitelopciók. - Debütál az Anarchy in the UK bankkártya...

2015. június 10. - Nemesúr

fashion-jeans-punk-skull-studs-favim_com-252679.pngMár előrendelhetőek a Virgin megaválalat pénzügyi alágazatánál, a Virgin Moneynál a Sex Pistols egyetlen albumának képével és a szétgyűrt, tépett, meggyalázott, ikonikus angol zászlajával díszített bankkártyák.

Ez csakis két dolgot fog eredményezni: egyrészt Rottent ezután nem csak egy bizonyos vajreklám miatt fogjuk cikizni, másrészt eme hír megosztásával kiválóan kiszűrhetőek baráti körünkből azok a formák, akik képesek magukat is átbaszni az Örök Punkság Mítoszával! Win-win... ugye?

branson_messiah_eff.jpgAzért pár fontos háttérinfó, hogy miért itt és miért így. A Virgin Richard Branson világhírű vállalkozó, befektető, iparmágnás és motivációs író konglomerátuma, már több, mint 400 kisebb cég anyavállalata... Logójuk számos kultikus punk és rocklemezről lehet ismerős a 70's, 80's és 90's évekből, hiszen Virgin Recordsként kezdődött a sztorijuk. Biztos nem a jobb kamatmutatókért bemutatott szűzáldozatok után. (A hivatalos verzió szerint "a lelkes amatörizmus szellemét" kívánták megragadni, "szűzen" betörve a piacra.) A Sex Pistols egyetlen EP-jére ráült saját kiadójuk, az EMI, azért szerződésszegésért szerződésszegéssel (és a lenti dallal) megfizetve, 1977-ben átálltak az akkor még feltörekvőben levő Virginhez, aki kihozta a punk audiobibliájának számító Never Mind The Bollocksot vinylen.

Hogy ez mennyire merész lépés volt gazdaságilag, arról ékesen mesél az, hogy Lydont és kedves kis sleppjét a nyílt utcán kergették, késelték és lincselték végig fennállásuk alatt, felváltva a teddyboyok, modok, királypárti hagyományőrzők és rendőrök, valamint hogy annak idején egy EMI lemezgyári munkás azt találta mondani, inkább belelövetné a banda tagjait egy nagy, nagy gödörbe, mint se hagyná ezt a mocskot megjelenni - mert a megénekelt gyűlölet és pusztítás mindennek az antitézise, ami emberi! Hibátlan érvelés, nemde?

anarchy_in_the_uk_quote.png

Szóval, Branson és kollégái úgy döntöttek, a forradalom élére állnak. És ez bejött nekik. A 80's években létrehozták a Virgin Atlanticet, ahol odamondós trasht és káromkodós hard rockot éppúgy kitoltak, mint nihilista poszt-punkot és ős-grungeot - minden körülmények között a legfrissebb és legsarkosabb előadókra vadásztak. Persze, szűziességüket hamar elvették a 90's évek lemezbotrányai (mikor kiderült, mennyi is marad egy-egy kiadó zsebében egy lemez vagy egy koncert után). Azóta a Virgin szépen meghúzta magát a nagyok árnyékában, és ahelyett, hogy a médiaversenyben próbálná lenyomni az Applet vagy a Spotifyt, inkább kiterjed: ma 40 területen aktív Angliában, Dél-Afrikában és Ausztráliában, a turizmustól a minijátékok gyártásán át a (tá-dáá!) helyi, kis előadók terjesztéséig.

records_exhibition_release_punks_in_bristol_1980.jpg

Sic transit gloria. Undi.

De mielőtt megdicsérnénk őcápaságukat, azért vessünk egy pillantást az ajánlószövegre... "Tegyen egy csipet lázadást a tárcájába exkluzív Sex Pistols hitelkártyáinkkal!" Tökéletes kiegészítője lesz ez minden hóvégi rockernek, akik alig várják, hogy a kricsmibe felvegyék a munkásruhára (vagy a pubba az ingre) a kopott, tinikori 'Sploited meg a bershkás ACDC pólójukat, és sörben fetrengve, hangosan orbán orbákolva éljék ki lázadó hajlamaik hajritkult maradékát. Nehogy kedvük szegje, hogy ilyen punk ikonokat épp bankkártyára nyomni kb. olyasmi, mint hétágú gyertyatartón sütni a turult, vagy vörös csillaggal árulni a világ egyik legelitistább, szappanos ízű sörét (na várjunk csak...). Mi jó szórakozást kívánunk nekik...

sex_pistols_new_names.png

És persze a Sex Pistols ezalatt diszkréten viháncol a pénzhalmán, mi? Nem? Hát, nem. 2008-as, egyébként akkor a Szigetet is érintő emlékturnéjuk óta a mai napig rajongók ezrei könyörögnek nekik naphosszat egy reunionért, de az amúgy nem túl nagy lábon élő Johnny Rotten folyton leinti őket a búsba. Mindezt így indokolja egy tavaly év végi interjúban:

"Nem. Ennek vége. Mármint, láttatok minket mostanában? Mind elhíztunk, de baszki, Steve uraság felkapott vagy két mázsát magára! Én meg megcsináltam azt a vajas reklámot!" ... Szóval...

sex-pistols-np07.jpg(Nagy)aputestek.

"NEM. Hacsak nem vagy Mick Jagger. Látta valaki a tavalyi Glastonburyt? Úgy értem, jaj, ne már, Mick... nem a korunkról van szó, hanem a kamushowról... Úgy vártam, hogy a Stones ránk locsolja a dzsúzt, hogy beterítsen a cuccal, ami első sorban oda, a színpadra tette őket annak idején... De neeeeem. Mit látok? Micket női nadrágban, összenyomorított golyókkal, és csak rohangászik, mint egy speedes, amíg a banda csak ég, mint a rongy, és mindezt teszik azokban az ocsmány, úgy mondanám, Tommy Hilfigeres színekbe bújva, mintha egyre csak Cliff Richardot látnánk nyaralóruciban...

És ha ezzé leszek, hát majd akkor mondhatom, hogy tessék, szívesen."

sexpistolsjohhnyrotten2008aw090611.jpgNever mind the buttocks, heeeeeeere's Johnny!

Szeretem a kurvákat, akik nem akarnak királykisasszonyt játszani. Rotten ilyen. Az én szememben ezzel fikarcnyit sem kopott a renoméja. Még valami bizarr, perverz humort is felfedezni vélek ebben, elvégre, egy zenekar, ami hírhedten nem fürdött hetekig és egymás pisájának szagában, egy szobába zsúfolva turnéztak, ritkán kaszál 40 évvel később a saját, friss, citrusos kölnijével...

sex_pistols_fragrance.jpg

És ha mégis van megváltó kvalitása, legalábbis a vén Johnnak, az a Public Image Limited. Befutásuk és feloszlásuk után már nyugodtan foglalkozhatott szövegében és zenéjében is formabontó, igazán "saját" zenekarával, amit(, hótmindegy, hogy amit ott művel, mennyire jön be az eddigiekhez képest,) sokan a világ első post-rock (és egyik legmeghatározóbb alternatív rock) bandájának tartanak. És lám, csak' felkészülget egy hatalmas angol, majd európai turnéra, meg új lemezre az öreg, már kint vannak a turnédátumok is... És az, hogy még ma is próbál újat mondani, és újszerűen zenélni, több, mint becsülendő. Addig meg miért is ne fejné meg a régi jó brand tőgyét. Nem punk, aki nem tud röhögni saját gyarlóságán. Vagy csak túl angol a humora.

Akinek pedig nem jönne be az efféle művészibb jólmegmondás, annak még mindig jut egy plasztikdarabkányi emlék lázadókorából. Hé, az éves kamathozam 18,9%! Az egyáltalán nem rossz...

~

cikk/firkák by Nemesúr(/Nemes Márk)

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr57529328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum