RockStation

Ilyen lesz a jubileumi Brutal Assault - Beharangozó A-tól Z-ig, 2. rész

2015. június 29. - Frogfoot

brutal_assault_2015.jpg

Augusztus 5 és 8. között immáron 20. alkalommal rendezik meg a csehországi Jaromer, Zosefov erődjében a Brutal Assault Festivalt, ahol minden igaz, hithű metálos talál magának hallgatni és néznivalót. Három részes sorozatunkban most a fellépőket mutatjuk ne A-tól Z-ig a teljesség igénye nélkül. A 2. rész következik, az elsőt ITT találjátok.

Enslaved
A norvég zenekart 1991-ben alapította az akkor 13 illetve 17 éves Ivar Bjørnson és Grutle Kjellson. A csapat ugyan visszautasítja a black metal címkét és inkább extrém metalként határozzák meg magukat, de talán a progresszív black metal elég jó meghatározása a zenéjüknek. A zenekar kitartóan és tudatosan építette a karrierjét, aminek eredménye 13 nagylemez és az, hogy egyike az extrém metal élő klasszikusainak. ITT írtunk a 2015-ös lemezükről.

Godflesh
Egy valódi úttörő csapat akik nagy hatással voltak olyan zenekarokra mint a Fear Factory, Ministry, Danzig, KoRn, Faith No More, Nine Inch Nails és a rajongóik között tudhatják Kirk Hammettet is. A birminghami industrial metal csapat gyökerei egészen a '80-as évek közepéig nyúlnak vissza, amikor Justin Broadrick játszotta fel a Napalm Death első lemezének gitártémáit és miután otthagyta őket 1988-ban alapította meg a zenekart állandó társával G.C. Green basszusgitárossal. Miután az underground körökben komoly sikereket értek el 1989-ben jelent meg a Streetcleaner, amit a kritikák "kreatív mestermű"-ként fogadtak. GC Green 2001-ben elhagyta a zenekart és a következő évben fel is oszlottak, mert Broadrick szerint Green nélkül nem Godflesh a Godflesh. A Godflesh hivatalosan 2010-ben alakult újjá tizenkét év után először új felvétellel jelentkeztek, majd 2014 elején jelent meg visszatérő lemezük. A visszatérő lemezről ITT írtunk.

Ill Nino
Miközben a 1998 és 2003 között mindent uraló nu metal színtér sokadvonalbeli zenekarai nyomtalanul tűntek el, a New Jersey-i Ill Nino a mai napig itt van. A tipikus groove-os riffelést latinos ritmusokkal feldobó csapat "latin metal" zenéje gyorsan népszerű lett ami köszönhető a debütáló lemez megjelenését követő 19 (!) hónapos turnénak és annak,hogy élőben különösen erősek, amit várhatóan a BA '15 fesztiválon is bizonyítani fognak. Az utóbbi lemezeiken az Ill Nino már kezd elszakadni a nu metaltól de ugyanúgy fogós, groove-orientált zene.

Kataklysm
A több mint 20 éve működő zenekar a kompromisszumok nélküli death metal élvonalbeli képviselője és hazánkban is jól ismert. A kanadai Kataklysmnek július 31-én jelenik meg  Of Ghosts And Gods címmel új albuma amelyről már minden bizonnyal a BA '15 fesztiválon is bemutatnak death metal himnuszokat  a "northern hyperblast" mesterei. Mindent az új Kataklysm albumról:

Killing Joke
A fesztivál szervezői minden évben meghívnak egy-egy "kakukktojás" zenekart amely látványosan kilóg a BA extrém metal arculatából. Idén ez a zenekar minden bizonnyal az 1978-ban alakult brit Killing Joke a nyolcvanas évek és a Thatcher-korszakának szülötte, és furcsa keverékét játssza a punknak, ipari zenéknek és a gothnak. Az énekes Jaz Coleman és Paul Raven több ipari elemet emeltek be zenéjükbe, és komoly látványvilággal támogatták meg koncertjeiket, ami hamar hírnevet hozott a zenekarnak. De a legnagyobb hatást az az új, korábban sosem hallott letaglózó zene gyakorolta: kevés zenekar volt nagyobb hatással a kilencvenes évek irányzataira. Igaz az idők során a Killing Joke sokat finomodott de szinte nincs olyan metal vagy rockzenekar, amelyik ne lopott volna tőlük. Kapcsolódásuk a metalhoz többek közt az, hogy a Prong fő hatását jelentik, de sokat köszönhet nekik a Ministry, a Nine Inch Nails, a Godflesh és a Soundgarden is.

Kreator
Akiket igazából nem is kell bemutatni, a germán thrash metal legnépszerűbb zenekara, az esseni Kreator. Koncerteken jó érzékkel vegyítik a programban a régebbi és az újabb dalokat, így a BA-on is garantált a hibátlan zenei teljesítmény és a remek buli. ITT írtunk az utolsó lemezükről.

M.O.D. --> helyett Pro-Pain
A bejelentett fellépések ellenére minden különösebb magyarázat nélkül törölték a koncerteket, Billy Milano pedig szélnek eresztette zenésztársait, így a BA közönsége sem élvezheti a Milano Mosh-t. Remélhetőleg Billy döntése nem végleges és jövőben visszatér a színpadra az M.O.D. élén. Azért nem maradunk HC nélkül, a szervezők máris leigazolták a Pro-Paint. Első lemezük, a Foul Taste Of Freedom 1992-ben  a korszak egyik legmeghatározóbb hardcore/metal lemeze, élőben pedig mindig megbízhatóan brutális a zenekar amiről már a BA közönsége is megbizonyosodhatott. Június 23-án, Voice Of Rebellion címmel került a boltokba a Pro-Pain új stúdiólemeze.

Mayhem
A norvég black metal mozgalom egyik legfontosabb zenekara, ugyanakkor igazi botrányzenekar amely történetét öngyilkosság, gyilkosság, a norvég black metal mozgalomban történt templomgyújtogatások és más erőszakos cselekmények színesítik. A Mayhem első felállása kezdetben Venom, Motörhead, és Black Sabbath feldolgozásokat játszott, majd 1986-ban vette fel az első demóját. A zenekar története annyira szerteágazó és szövevényes, hogy képtelenség néhány sorban összefoglalni. A zenekar albumai underground stílusa ellenére gyakran érnek el helyezést az eladási listákon.

Napalm Death
A grindcore stílus egyik megalapítója, és egyben legnépszerűbb képviselője 1981-ben Birminghamben alakult. A hardcore punk és a death metal ötvözetével alkották meg sajátos zenei világukat. A 1987-ben megjelent Scum óta a lehető legagresszívabb zenét játssza, amely az évek során finoman ugyan, de változott: a grindcore mellett egyéb hatások is teret nyertek a Napalm Death zenei világában. A mai zenekarok között messze nem a Napalm Death a leggyorsabb vagy a legextrémebb, de  fontosnak tartják a komoly témák boncolgatását, a zenekar ragaszkodik a keményen politikus, társadalomkritikus mondanivalójához. A 2015-ös lemezről ITT írtunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr27580170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum