RockStation

Alternatív énekek és Slash nagy bejelentése: VOLT Fesztivál, Sopron, 2015. július 01., 1. nap

2015. július 02. - BETH

67.jpg

”Menjetek tovább és vinni fog az út” – mondta két kedves fiatal hölgy, akik megpróbáltak útbaigazítani minket a VOLT fesztivál első napján itt, Sopronban. Mi kellően Coelho közeli állapotban voltunk ahhoz, hogy egyetértsünk ezzel, de közben a GPS elszállt, szóval az út nem igazán vitt minket sehová sem. Mire megérkeztünk, parkolót alig, viszont mindenre elszánt és többségében szemtelenül fiatal fesztiválozókat már annál inkább találtunk.

A VOLT szervezői úgy reklámozták a fesztivált, mint az ország legeklektikusabb nyári zenei rendezvényét, és ebben igazat adhatunk nekik. Változatos korosztály, férfiak és nők vegyesen, a ruhákat tekintve az érinthetetlenül trenditől a klasszikus lecsúszott fesztivál szettig minden volt és ez kellően ”megnyugtató” miliőt teremtett a már programtáblában is összeegyeztethetetlennek tűnő együtteseknek.

Az első banda, amelyről feldolgozható benyomásokat szereztünk, a Kiscsillag volt. Bár a mai kortárs nagyon trendi újságírásban tapadó – nincsenek nagy megfejtések és nem tudom miért szeretik jellegű – szlogenek kiábrándítók, de egyszerűen a Lovasi András jelenségnél kénytelen vagyok alkalmazni ezeket. Sokan voltak rájuk kíváncsiak, de a kicsivel arrább parádézó Paddy And The Rats koncerten kétszer jobb hangulat uralkodott. Talán az emberek többségét így a nyár közepén - és máskor is - jobban leköti az ír zene, mint a veled ülök egy kád vérben kezdetű, milliószor ellőtt alternatív siratóének? Mindenesetre a Paddy and the Rats színpada előtt jobban szétcsapták magukat az emberek.

09.jpg

Hogy a földi dolgokról is beszéljünk, megemlítenénk, hogy a fesztiválon felbukkant a Festipay elnevezésű fizetési rendszer is. Ezzel szépen felpakolod a készpénzt a helyszínen kiváltott kártyádra és aztán mehetsz  is italozni és/vagy táplálkozni. Elsőre körülményes ugyan - és legkésőbb július ötödikén, délig le kell vásárolni az addig esetleg kihasználatlan összeget – de aztán gusztustalanul egyszerűen, csörgő apró és összegyűrt papírpénz maradványok nélkül szórhatod el a pénzedet.  

23.jpg

”Itt vannak a kibaszott férgek” – üvöltötte fél nyolc magasságában Lukács Laci, majd a Tankcsapda el kezdte a megszokott, profin összerakott műsorát. A divatossá vált ’ciki a Tankcsapda’ szólamok helyett azt kell mondjam, totálisan szerették őket, és legalább három korosztály táncolta és énekelte végig a számaikat. Addig pedig, amíg ezt váltják ki az emberekből az ország egyik legnagyobb fesztiválján, nem sok értelme lenne elkezdeni a szokásos negatív megállapítások leírását (mondjuk ezen a ponton erősen jogossá vált az a gondolat, miszerint több fiatal bandát kellene beengedni az ilyen húzónevekkel operáló fesztiválokra). Viszont a hangosítással voltak gondok, ez még nem működött a Tankcsapda koncertjén úgy, mint például a fő műsorszám Slash fellépésén.

38.jpg

Nem elhanyagolható technikai információ az sem, hogy a Telekom Nagyszínpad és az OTP Junior színpada egymással szemben van, ezért itt tegnap is egymást váltották a bandák. Tehát, miután a Tankcsapda elköszönt olyan kilenc óra magasságában, velük szemben felbukkant a Quimby. Eleinte elég viccesnek tűnt, hogy majd Slash előtt Kiss Tibiék fognak bemelegíteni, de a színpad előtti tér megtelt, és az évek óta fiatalodó közönség átlag életkora az idén már körülbelül húszra csökkent. Ez nem különösebben zavarta a zenekart, akik rájuk jellemző lendülettel oldották meg a show-t, és - a szerda estére hirdetett ’nagy név ’ tiszteletére a Nightraint is feldolgozták. Addigra azonban a publikum élelmesebb része átsurrant a Nagyszínpadhoz és a jobbak két, két és fél órát is álltak egymáshoz tapadva, miközben a következő ikon produkciójára vártak.

52.jpg

Slash hithű rock istenségként meg is jelent, oldalán Myles Kennedyvel és a The Conspiratorssal. A banda totálisan bebizonyította, hogy egy magyar zenei fesztiválon is csakis a legjobbat tudják produkálni, ezért nem csak jó iparosként tolták végig a közel egy óra húsz perces műsort, hanem kellemesen fel is tüzelték a közönséget. Nagyon, de nagyon sokan voltak, igazi izzadságszagú tömegnyomor volt, őrült pubertás korúakkal, akik így visszatekintve egyáltalán nem kapták túl. Tényleg vérprofi és hibátlan show bontakozott ki a nagyszínpadon. Tízből tizenkettőt érdemel Slash és Myles Kennedy, a basszusgitáros Todd Kerns pedig már 2013-ban is óriási meglepetést okozott az énekhangjával és ez tegnap este sem volt másként. Ha pedig éjfél utánra nem váltak volna még eggyé az erővel a rajongók, Slash bejelentette: novemberben újra Magyarországra jön. Úgy tűnik, valaki mégiscsak értékeli a kelet-európai megőrülést.

83.jpg

És mi várható a mai napon? A fesztivál ”legrockosabb” napját hirdették meg a szervezők– a brosúrák szerint. Shell Beach, Ignite, Parkway Drive, Rise Against – csakhogy a fő attrakciókat említsük. Már az első napon egyértelművé vált ugyan, hogy az idei VOLT programjai inkább színesek, mint erősek, mi még maradunk és továbbra is szállítjuk nektek a helyszíni, életszagú beszámolókat.

#staytuned

45.jpg

FOTÓK: RÉTI ZSOLT. TOVÁBBI KÉPEK ITT, ITT és ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr497590108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum