RockStation

"Ha szétnézel a világban, láthatod, hogy mennyi szörnyű szarság megy" - Interjú Pat Thetic-kel, az Anti-Flag dobosával

2015. július 21. - theshattered

0antiflag2015_27.jpg

A vasárnapi Budapest Parkos punk-metal őrület után volt szerencsém leülni és váltani egy pár szót az Anti-Flag dobosával, Pat Thetic-kel, akiben egy nagyon földhözragadt, szimpatikus embert ismertem meg.

Üdvözöllek titeket újra Magyarországon. Szinte mintha már hazajönnétek. Volt időtök szétnézni Budapesten?
Ma nem, de volt rá lehetőségünk az elmúlt 20 évben és imádtuk! Felmentünk a hegytetőre a szoborhoz, sétáltunk a város utcáin, körbe a Sziget fesztiválon és voltunk azon a parkos szigeten, szóval jól érezzük magunkat Budapesten.

Említettétek koncert közben a Szigetet. Melyik volt a kedvenc magyar bulitok? Mert ezek szerint ténylegesen vannak emlékeitek.
Igen. A ma este jobb volt, mint a két Sziget fesztivál. A második Sziget fesztiválunk volt a jobb a kettő közül, mert a harmadikon túl hamar kellett színpadra lépnünk. A másikon később léptünk fel. Felcserélhették volna az időket. Ha választani kell, a másodikat mondanám, de a mai volt mindközül a legjobb.

Volt rá lehetőséged, hogy megkóstold a magyar kajákat?
Nos, én vegán vagyok, de az aranyos cateringes lány csinált nekünk ma egy vegán gulyást. Az nagyon finom volt, olyan volt, mint amilyennek a magyar gulyást gondoltam. Van más étel is, amit ki kellene próbálnunk? (Itt meséltem neki egy kicsit a lecsóról – ha már húst nem esznek. Tetszett neki az ötlet.)

Ti egy politikailag aktív zenekar vagytok. Az új albumotok címének (American Spring) van bármi köze az arab tavaszhoz?
Igen, egész pontosan erre próbáltunk utalni. Amikor beszéltünk arról, hogy milyen legyen a következő album, beszéltünk az arab tavaszról, hogy miért ezek a jó elvek, mint a szabadság, az igazságosság, illetve az egyenlőség, miért fordultak át polgárháborúba, erőszakba, halálba. Beszéltünk róla, hogy hogyan működik a forradalom, hogy az erőszakos, emiatt nem jó senkinek. És hogy az igazságosság hogyan lett elsöpörve és lett agresszív az egész megmozdulás. Szóval hogy a forradalom ezeknek a nagyszerű eszméknek az árnyoldala lett. Ezeknek a jó elveknek kellene továbbélnie, nem polgárháborúnak lenni meg a lefejezéseknek, az emberek börtönökben való megkínzásának. És ez az, amit egyikünk sem akar.
Az album azért lett elnevezve American Springnek, mert ráuntunk arra, ahogy a forradalom hogyan megváltozott, ahogy erőszakos lett és hogy jött vele együtt ez a sok iszonyatos szarság.

0antiflag2015_09.jpg
Mit gondolsz, egy belső forradalom, vagy háború megváltoztatná az USA világpolitikáját?
Én úgy gondolom, hogy a forradalom mindennapos az Egyesült Államokban. Az emberek kimennek az utcára, harcolnak a rendőri elnyomás ellen, illetve az ellen a rendőri elv ellen, miszerint azt csinálhatnak, amit csak akarnak. Főleg az afrikai-amerikai lakosság teszi ezt. Szóval az emberek kimennek az utcára és változtatnak a dolgokon, amiken Martin Luther King óta dolgozunk. Amikor kitör egy lázadás, az üzenet kárbavész. Ha békés úton csinálod, az üzenet erős marad és megváltoztathatja a dolgokat.

Csak nekem tűnik úgy, vagy az American Spring dallamosabb lett, mint az elődei?
Igen, egy kicsit dallamosabb lett és egy kicsit lassabb is. Amúgy azért, mert már nem tudok olyan gyorsan dobolni (nevet). De ez nem igaz! Igen, máshogy álltunk hozzá ezen az albumon a dolgokhoz. Jobban odafigyeltünk a dalírásra ellentétben az előző két lemezzel, ahol inkább a harag kifejezésére fókuszáltunk. És igen, a lemez dallamosabb lett, mert megpróbáltunk jó dalokat írni és nem csak a dühre koncentrálni.

Hogyan tudjátok még mindig tartani ezt a haragot ennyi év után?
Nos, ha szétnézel a világban, láthatod, hogy mennyi szörnyű szarság megy. Mi hihetetlenül szerencsések vagyunk, hogy körbeutazhatjuk a világot és csodálatos embereket ismerhetünk meg, akik nagyon jó munkát végeznek. De vannak ezek a baszottul gonosz emberek. Azok hogyan csinálhatnak ennyi szar dolgot és hogyan nyomják el ezeket a nagyszerű embereket? És látjuk ezeket az embereket, ahogy teszik a dolgukat és rájövünk, hogy sokkal több ember van, aki a jót akarja, mint azokból a szarháziakból, akik nem. És ez tesz minket dühössé. Miért nem győz a jó? Én hiszek abban, hogyha pár jóakaratú embert összerakunk, akkor bármi megváltozhat. Ide tartozik a melegházasság is. Mert a melegházasság is a jó emberek jó munkájának köszönhetően megváltoztathatja az emberek véleményét. Mindenkinek azt kellene csinálnia és szeretnie, amit, vagy akit akar, de úgy, hogy ne bántsa a másikat. Ez a szabadság.

Van bármi szokásod a bemelegítésnél, esetleg a buli után?
Bemelegítésnél csak a gyakorlópadomat használom, hogy ellazítsam a karjaimat. Néha megiszok egy kólát, vagy egy diétás kólát, de nem szénsavasan, azt kiengedem belőle, szénsavmentesen iszom meg. De csak azért, mert néha kell nekem a cukor meg a koffein a vérembe, hogy elég gyorsan tudjak játszani. A bulik után néha szeretek leülni magamban és végiggondolni, hogy mi történt.

És akkor jövök én és zavarlak meg.
Nem, nem már végeztem ezzel (nevet). Egy rock koncerten játszani, amit csinálunk, az az, hogy megpróbálunk átadni energiát, vagy valami mást az embereknek. Itt van a sok szarság, amitől mi és a közönség is meg akarunk szabadulni, kiadod, ami az elmúlt napban a fejedben ragadt. Hagyod kimenni és élvezed a pillanatot.

Már csak néhány kérdés van, nem akarom rabolni az idődet. Szereted a mai előzenekaraitok (Chunk! No, Captain Chunk!, Less Than Jake, Skindred) zenéjét? A Skindred zenéje eléggé eltér a tiétektől.
A Skindred egy fantasztikus zenekar. Már sokszor játszottunk velük fesztiválokon az évek alatt. Nagyszerű zenekar, de a Less Than Jake is. Nagyon jó volt ma a felhozatal. A Captain Chunk srácok is nagyszerű srácok, szeretem a zenéjüket.

3 album, ami megváltoztatta az életedet?
A Pink Floydtól a Wall-t mondanám, a London Callingot és a Strike Anywhere első albumát.

0antiflag2015_18.jpg
Melyik albumot várod a legjobban idén?
A Fuse új albumát mondanám, az mindegyikünket érdekelt. De nagyon nem foglalkozok a zenei részével. Mégis tetszett a hozzáállás, az ötletek, illetve azok kifejezése. A Pink Floyd új albuma érdekelt, mert hangok voltak rajta, csodálatos lett. A zene az okés, de a hang, amit megtaláltak, az csodálatos.

És az utolsó kérdés: üzensz bármit a magyar rajongóknak?
Igen! Jópárszor voltunk már itt, de most beszélgettem egy sráccal kint a színpad előtt, aki azt mondta nekem, hogy le akarja fordítani az Anti-Flag dalszövegeket magyarra. Én ezt egy nagyon jó ötletnek tartom, mert sok magyar kölyök van, akinek nem jön át a mondanivaló, mert nem érti a szövegeket. De amit ő nem értett meg az az, hogy nagyon jó dolog amerikai zenét lefordítani magyarra, de mégjobb, ha a magyar zenekarok csinálják meg a saját zenéjüket olyan mondanivalóval, ami fontos a magyaroknak. Kellenek az olyan punk zenekarok, akik számukra fontos témákról énekelnek. Tetszik, hogy érdekli a magyarokat, hogy miről szólnak a szövegeink, de szeretnénk, ha a magyar srácok is megcsinálnák a saját zenekaraikat és azokat fordítják le angolra, így mi is megérthetjük, hogy mi fontos nekik.

Köszönöm a lehetőséget és remélem, hogy jól fogjátok érezni magatokat Budapesten.
Jól fogjuk! Budapest egy csodálatos város, imádjuk!

FOTÓK: RÉTI ZSOLT

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr927640662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum