RockStation

Hőség, ska, ragga, punk: Anti-Flag (US), Skindred (UK), Less Than Jake (US), Chunk! No, Captain Chunk! (FR) @ Budapest Park, 2015.07.19.

2015. július 23. - theshattered

0antiflag2015_01.jpg

Szerencsére még ebben a gatyarohasztó melegben is van igény a jó zenére. Na, persze, ha ilyen a felhozatal, a tarajos népségnek akár orkán is lehetett volna, valószínűleg akkor is ellátogatott volna a Parkba. És bizony nem bánhatta meg, aki ott volt. Aki meg nem… az már más tészta.

Aki jobban bírta a meleget, már rögtön az elején, a modernebb, elektronikus, punkos irányzatot (és elég furcsa nevet) választott Chunk! No, Captain Chunk! zenéjét hallgathatta. Mivel én egy majdnem a koncert végére jutottam be, sokat nem láttam belőlük, de azért akadtak érdeklődők az egyébként elég jóságos dalcsokrukra. Először jöttek el hozzánk, láthatóan jól érezték magukat. Ment a pacsi ezerrel, a közönség pedig vevő volt rájuk. Amikor végeztek, nem egy ember meg is ostromolta a merchpultjukat, ez pedig jelent valamit.

A következő zenekar a szintén eddig „Magyarország szűz” Less Than Jake volt. Itt előjött a nyárias hangulat, hiszen aki a ska-s punkjukhoz ez az időjárás passzol igazán. Látszott rajtuk a több mint két évtizedes színpadi tapasztalat. Az egyébként is vidám, fúvósokkal kísért zenéjük alatt, közben végig ment a kontakt a közönséggel, mindig találtak valakit, akivel lehet szórakozni, vagy lehet szívatni. Több kellék is előkerült, hol egy óriási „gyerek” lövöldözött vízi pisztollyal a színpadról, hol WC papír ágyúkkal lövöldöztek két oldalról a roadok. Nagyon jó buli volt, de a nekik szánt egy óra vége felé már kicsit lankadt a figyelmem. Ha egy-két számmal kevesebbet tolnak, hibátlan lett volna. Ennek ellenére, aki erre nem indult be, az nem is erre a rendezvényre való volt. Remélem, elnéznek valamikor még felénk.

0skindred2015_14.jpg

Itt akár választóvonalat is lehetne húzni az este négy fellépője között, hiszen az ezután következő két zenekar nem hogy nem először jártak nálunk, hanem egyenesen szinte hazajárnak hozzánk. A ragga/metal/dub Skindredet már ezer éve meg akartam nézni, így számomra a legjobban várt koncert volt az este folyamán. Benjiék nagyon energikusan tolták a dalaikat, a hangzás a gitár relatív halkságát leszámítva rendben volt. A fények, ahogy egy ilyen kaliberű zenekarnál illik, a zenéhez lettek igazítva, sokat dobtak az egészen. Tetszett, ahogy itt is folyamatosan bevonták a közönséget a dolgokba, az egyetlen negatívum, hogy egy idő után a dalok három-négyszeri megszakítása a lelkesítés miatt kezdett unalmassá válni. Egyébként a setlist hibátlan volt, a bő egy órát rendesen kihasználták, igaz, a sok – egyébként jópofa – intermezzo a saját dalok rovására ment. Mellesleg volt többek között Kill the Power, Ninja, Nobody, Rat Race, Warning és Trouble is. Vártam a Set it Off-ot, mivel annak idején azzal ismertem meg őket, de hogy őszinte legyek, anélkül is nagyon király volt a buli.

0antiflag2015_39.jpg

A végére persze még ott volt a következő nagy durranás, az Anti-Flag. A Skindred elektronikával gazdagított zenéje után furcsán puritánnak hatott Justin Sane-ék punkoskodása, sokáig kellett szokni ezt a nyersebb vonalú lázadást. A hangzás egyébként majdnem jó volt, sajnos az eddigiek alatt a keverőig telt nézőtér egyre szellősebb lett, a koncert felére már szinte a 10. sorig be letetett volna menni kényelmesen. Ha nem előrébb. Na, de ha egyszer lövik a pizsit ugye… Mert a koncerttel szintén nem volt baj, talán a kontakt volt kevesebb, mint az eddigi három zenekar alatt, de talán ez a zene a mondanivaló miatt nem is az a koncert, amikor jópofizni kell. Persze voltak megmozdulások, amikkel gerjesztették a közönséget. Az egyik gitár itt is aránytalanul halk volt sajnos, de ez Justin kézsérülése miatt lehetett. A zenekari hangulatot tükrözi, hogy még két dal között a kézsérülésen viccelődtek is. Egyébként jó érzékkel válogattak a régebbi és újabb dalok között, persze egyértelműen az új lemez promotálása volt a cél ezen a koncerten. A teljesség igénye nélkül elhangzott a frissek közül a Fabled World, a Brandenburg Gate, a All the Poison, All the Pain, a veteránabbnak számítóak közül pedig a nyitó Turncoat, Fuck Police Brutality, Die For Your Government, illetve a zárásként, amikor Pat és Chris #2 lecuccolt a közönségbe a Drink Drank Punk.

Szóval milyen is volt az este? Aki kedvelője a stílusnak, foghatja az arcát, hogy miért nem ment el, de aki nem igazán csipázza ezeket a zenéket, az sem járhatott rosszul, mert a négy zenekar közül biztos legalább egy bejött volna neki. A koncert után az Anti-Flages Pat Thetic-kel sikerült egy interjút is készíteni, mit ITT olvashattok.

FOTÓK: RÉTI ZSOLT. TOVÁBBI KÉPEK ITT és ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr767642614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum