RockStation

„A jó zenét ma is ugyanúgy fedezik fel és népszerűsítik az emberek”

Interjú Mike DiSalvo-val, az Elder énekes-gitárosával

2015. november 25. - magnetic star

elder_3.jpg

Az USA Massachusetts államából származó, pszichedelikus / stoner / doom műfajban erős Elder még júliusban adott nálunk egy szenzációs koncertet. Az egyetlen ok, amiért csak most, ennyi idő elteltével térünk vissza rájuk, pusztán az, hogy a trió sűrű koncert-menetrendje miatt a „főnök”, Mike DiSalvo, csak most tudott válaszolni a részére pesti buli után elküldött kérdéseinkre. No, de jobb későn, mint soha… (Fotó: JJ Koczan)

Először is hadd gratuláljak a budapesti bulitokhoz! Ez volt az első fellépésetek nálunk? Bizonyára éppúgy élveztétek, mint én (mi).
Nick: Köszönjük! A budapesti buli hatalmas élményt adott, mivel első alkalommal jártunk nálatok, és nagyszerű fogadtatásban volt részünk. Reméljük, az első adandó alkalommal vissza tudunk térni hozzátok!

Hányszor turnéztatok eddig Európában? Két éve Hollandiában, a Roadburn fesztiválon játszottatok.
Nick: Eddig három európai turnénk volt, na meg egy egyszeri fesztivál-fellépésünk a Freak Valley-n. Első alkalommal a dán Pet the Preacherrel túráztunk odaát, másodszorra pedig honfitársainkkal, a Hullal.

Milyen előzmények után álltatok össze a legutóbbi európai turnéra a Mos Generatorral? Régóta ismeritek őket?
Nick: Tonyval (Tony Reed énekes-gitáros – a szerk.) a Freak Valley fesztiválon ismerkedtem meg. Az egymás zenei dolgai iránti kölcsönös tisztelet és rajongás vezetett idáig, hogy együttműködésről kezdtünk beszélgetni. A Lore albumunk megjelenése után lehetőségünk nyílt vendégzenekart magunkkal vinni az amerikai turnénkra, és vagy tíz bulit nyomtunk velük. Jól éreztük magunkat együtt és folytatni akartuk a közös turnézást, úgyhogy Európába is velük lendültünk át.

Az Elder 2006 óta létezik. Te az Abaroth nevű black metal bandában játszottál, a Tornak pedig ma is tagja vagy. Mi a helyzet a többiekkel? Van, vagy volt más zenekaruk?
Nick: Matt a Kindban (itt Darryl Sheparddal és Craig Riggsszel játszik) és a Keefshovelben dobol. Jacknek nincs más zenei elfoglaltsága. Jómagam jelenleg egy Gold & Silver nevű csapatban is dobolok.

Milyen a Massachusetts állambeli zenei színtér? Létezik közösség az ottani underground zenekarok és zenészek között?
Nick: Boston és Nyugat-Massachusetts között északabbra igen erős színtér alakult ki mind az underground mozgalmat, mind a „felszín fölötti” csapatokat tekintve. Rengeteg jó, súlyos hangzású zenekar nyomul a városok méretéhez képest. Az indie színtér is számtalan bandát hoz felszínre, amelyek jelenleg izgalomban tartják a világot (még ha engem nem is).

Legutóbbi albumotok, a Lore, az idei év elején jelent meg. Meglátásod szerint manapság egy underground zenekar számára mi a lemezei promotálásának és terjesztésének a legjobb útja-módja? A ti esetetekben mi a megfejtés? (Amellett, hogy a turnékon áruljátok az albumaitokat.)
Nick: Minden zenekar helyzete egyedi. Nem tudatosan törekszünk „underground” zenekarnak megmaradni, hanem abban hiszünk szilárdan, hogy független tulajdonban lévő kiadókkal kell együttműködnünk, és hogy a magunk módján felvehetjük a küzdelmet a „zeneiparral”. Meggyőződésem, hogy a jó zenét ma is ugyanúgy fedezik fel és népszerűsítik az emberek, mint a 70-es években, azaz szájhagyomány (illetve ma fájlcsere) útján. Ha az adott zenét valóban érdemes meghallgatni, akkor az utat is fog találni az emberekhez. Az Internet jelentősen megkönnyíti a kisebb bandáknak, hogy hírt adjanak magukról és egy kis felhajtást csapjanak maguknak. Mindkét kiadónk egyaránt terjeszti a zenét digitálisan és a világ független lemezboltjaiban, fizikai formában is. Még ha nem is kaphatók a lemezeink mindenütt, minden boltban, azért a világhálón könnyű minket megtalálni.

elder.jpg

Hogyan írjátok a számaitokat? Van fő dalszerzőtök, vagy mindenki bedobhatja a saját ötleteit? Sok jammeléssel telnek a próbáitok?
Nick: Én vagyok a zenekar fő dalszerzője, általában egyedül írom a számokat. Persze mindenki hozhatja a saját ötleteit, de a legtöbbször úgy zajlik a folyamat, hogy megírok egy teljes dalt, leviszem a próbára és betanítom a többieknek. Utána ők foglalkoznak vele és alakítgatják. A próbákon nem jammelünk sokat. Mivel most több órányira lakunk egymástól, a próbáink hatékony munkával telnek. A koncerteket leszámítva voltaképp nem is szoktunk jammelni.

Közel áll hozzád a mitológia és a fantasy műfaj? Sok dalotok szövege ilyen ihletésű.
Nick: Valamennyire leköt a mitológia, a múltban még jobban érdekelt... Manapság az önvizsgálat foglalkoztat igazán, na meg az ember és a természet kapcsolata. Az eddigi három albumon sok dal szövege szól a spiritualitásról a szó tág értelmében, a halálról és létről való elmélkedésről, vagy az emberiség által végzett természetrombolásról. Ily módon a fantasy nem játszik már olyan jelentős szerepet az életemben.

Mi a koncertjeiteken alkalmazott háttérvetítés mögötti koncepció? Magát az ötletet is nagyszerűnek tartom. Különleges hangulatot teremt és a zenekar pszichedelikus oldalát domborítja ki.
Nick: Köszönöm! Előszeretettel alkalmazunk vizuális elemeket a bulikon, mert olyan hangulat megteremtésében segít, amelyet pusztán a zenével nehéz kelteni. Azon kívül van úgy, hogy az éjszaka végén az ember örül, ha valamilyen látványt kap, ha teljesen be van állva és egyébként a parkolóban lézengene egy cigivel. Szerintem a zenénk hatására az emberek szeme előtt képek jelenhetnek meg, bár a koncerteken ezt nehezebb elérni, mint lemezen. Szóval a látvány is hozzásegít.

Mik a terveitek az év végére, illetve 2016-ra?
Nick: Már gőzerővel dolgozunk az új anyagunkon és reményeink szerint a nyárra ismét stúdióba vonulunk. Közben visszatérünk majd Európába a Desertfestre és egy sor további bulira. Minden mást az idő fog eldönteni.

https://www.facebook.com/elderofficial
http://beholdtheelder.bandcamp.com/

ENGLISH VERSION 

 „Good music will be discovered and spread by the same methods today” – interview with Mike DiSalvo (guitars, vocals) of Elder

elder_4.jpg(Fotó: JJ Koczan)

First of all, let me congratulate you on the Budapest show. Was it your very first concert in Budapest, Hungary? I believe you enjoyed it at least as much as I (we) did.
Nick: Thank you. Our show in Budapest was hugely enjoyable as our first time I the country and we had a great reception. Hoping to come back as soon as possible!

How many European tours have you had so far? You played at the Roadburn Festival in the Netherlands two years ago.
Nick: So far we've done 3 tours in Europe as well as a one-off show at the Freak Valley festival. Our first one with Denmark's Pet the Preacher and our second with our countrymen Hull.

How did you get together with Mos Generator for this European tour? Do you know them for a long time?
Nick: I met Tony at the Freak Valley festival a few years back and mutual respect and enjoyment for one another's projects led us to talk about collaboration. We had the opportunity to bring along a support act for a U.S. tour after Lore's release and played 10 shows or so with them. It was a great time and we wanted to keep the tour alive with them, so we shot for Europe together.

Elder's been around since 2006. You used to play in a black metal band named Abaroth and still do Tor. What about the other guys? Do or did they play in other bands?
Nick: Matt plays drums in Kind (with Darryl Shepard and Craig Riggs) and Keefshovel. Jack doesn't have any other musical endeavors. I currently play drums in another group called Gold & Silver.

What is the music scene like in the state of Massachusetts? Is there a community of underground bands and musicians there?
Nick: Between Boston and western Massachusetts there is quite a good scene up north, both underground and above ground. Lots of cool heavy bands considering the size of the cities. The Indie scene is also producing lots of bands that the world finds interesting at the moment (even if I don't).

Your latest full length album, Lore came out early this year. What do you think the best way is for an underground band to promote and distribute its releases nowadays? How does that work in your case (besides selling them on tour)?
Nick: Every band's situation is unique. We are not consciously striving to remain an "underground" band, but we believe firmly in working with independently owned labels and fighting the record "industry" in our own way. I believe that good music will be discovered and spread by the same methods today as in the 70s, primarily word of mouth (and file sharing). If music is truly worth listening to, it will find its way to people's ears. The Internet makes it quite easy for smaller bands to make their presence known with a little bit of PR as well. Both of our labels distribute digitally as well as physically to independent record shops all over the world, and though our music isn't available at every store everywhere it's still easy to find it on the Internet.

elder_2.jpg

How do you write your songs? Is there one main songwriter in the band or everybody is free to bring their ideas? Do you jam a lot together at your rehearsals?
Nick: I am the band's primary songwriter and generally work alone when composing songs. Everyone is of course free to contribute their ideas but usually what happens is that I will write a song completely and then bring it to practice and teach it to the guys, at which point everyone jams on it and edits it. We don't jam much at our rehearsals; since we live hours away from one another at the moment, practice is about work and efficiency and we have never really profited from jamming except live.

Are you all into mythology and fantasy? That's what many of your lyrics are inspired by.
Nick: I'm somewhat interested in mythology and was more so in the past... These days what really drives my interest is introspection and connections between man and the natural world. Many lyrics on the past 3 albums are about spirituality in a broad sense, as well as contemplations on death and existence and mankind's destruction of nature. So fantasy isn't really a big part of that for me anymore.

What is the concept behind the projection you use during your live shows? I think it's a brilliant idea. It definitely creates a special atmosphere and shows the psychedelic side of the band.
Nick: Thanks! We like to add a visual element to the show because it helps create an atmosphere that's difficult to construct with music alone. Also at the end of the night sometimes it's nice to have something to look at if you're stoned out of your mind and would otherwise be in the parking lot with a cigarette. I think our music is meant to conjure up images in people's mind, live it's harder to do that than on record. So this aids that as well.

What are your plans for the rest of the year and for 2016?
Nick: We're actively working on new material and hoping to be in the studio again by the summer. In the meantime we'll be back in Europe for the Desertfests and a string of other dates. Past that, only time will tell!

https://www.facebook.com/elderofficial
http://beholdtheelder.bandcamp.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr938106318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum