RockStation

A posztumusz Lemmy őrület nem áll meg

Lemmium, mint kémiai elem?

2016. január 06. - theshattered

motorhead-lemmy-killmister.jpg

Szerencsétlen öreget nem hagyják békében nyugodni, az elmúlt két hét zenei hírforrásai szinte csak az ő nevével voltak tele. Azt persze tudtuk, hogy a távozásával vége lesz egy korszaknak, illetve természetesen a Motörheadnek is, továbbá sejthető volt, hogy a zenészkollégák is megemlékeznek róla. De azon azért mi is meglepődtünk, hogy a temetését élőben fogják közvetíteni... Reméljük kikel a koporsóból a vén bibircsókos, aztán kioszt egy-két taslit az illetékesnek. De addig is utazzunk tovább a hype vonaton, mely egyenesen a kémia vizeire kalandoz el minket...

A tudomány területein kicsit jártasabb olvasóink biztos hallottak róla, hogy tavaly év végén (egész pontosan december 30-án) négy új szupernehéz (vagy transzurán) elemmel (a 113-as, 115-ös, 117-es és 118-as) bővítették a periódusos táblát, melynek köszönhetően a hetedik sor szépen be is telt a kémiatanárok, a diákok és a könyvnyomdászok nagy örömére.

Persze, ha már adott a négy új elem, azokat szokás el is nevezni. Természetesen az Internet ilyenkor mindig mindenkinek segít, így fel is merült néhány érdekes ötlet. A felajánlott nevek között hirtelen elő is került a Kilminstrium, mintegy emléket állítván a minket nemrégiben itt hagyott nagyöreg tiszteletére. Egy másik olvasó rávágta, hogy akkor miért ne lehetne inkább Lemmium?

yeahscience.gif

Sajnos el kell szomorítani mindenkit, aki reménykedett abban, hogy Lemmiumból készült ajándékot vesz a kedvesének, ugyanis egyrészt ezek az elemek csak mesterséges körülmények között, akkor is csak a másodperc tört részéig léteznek, másrészt sajnos az azokat felfedező tudósok nevezik el őket. A névadás pedig csak egy mitológiai személyről (Lemmy alsó hangon is az), tárgyról, egy ásványról, egy helyről, országról, tárgyról, vagy tudósról lehet elnevezni. Hogy kikről, vagy mikről fogja az örökkévalóság felismerni ezeket az elemeket? Pár hónapon belül kiderül.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr448245782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum