RockStation

"Nem számít, hogy egy zenekarról, vagy egy személyről van szó, a közösségi oldalakon úgyis lesznek olyanok, akik pöcs módjára viselkednek"

Interjú Johan Heggel, az Amon Amarth énekesével

2016. január 26. - theshattered

amonamarth-pressphoto_credit-by-ester-segarra_2.jpgNagy volt a csend mostanában a Amon Amarth körül. A jobban értesültek már biztos tudják, hogy egy új lemez miatt voltak olyan hallgatagok a svéd srácok. A Jomsviking címen, március végén megjelenő új anyag kapcsán sikerült egy pár szót váltani Johan Heggel, a vikingmetalosok morcos külsejű, de annál szerethetőbb dalos pacsirtájával. Az új korong mellett szóba került a doboscsere és a mostanában kijött brutálisan jópofa promó videó is, a Keyboard Warrior.

Mostanában egy csomó dolog történt a zenekar háza táján. Elsőször is, ami talán a legfontosabb is, egy új lemez van a láthatáron. Mikor kezdődött a dalírási folyamat?
Johan: Ez egy nagyon bonyolult kérdés. (nevet) Bonyolultabb, mint gondolnád! A zene és a szövegek megírása olyan 8-9 hónappal ezelőtt kezdődött el. Talán 9. Nem! Legyen 10. Az szép kerek szám! (nevet) De a történet mögötti koncepciót, a szövegek alapját már olyan másfél éve elkezdtem körvonalazni.

Ezek szerint egy koncept albummal lesz dolgunk. Mi lesz a sztori nagyvonalakban?
Johan: Egy fiatal férfiról fog szólni, aki egy gyilkosság miatt kénytelen elhagyni az országát. Csatlakozik egy csapat zsoldos vikinghez, a Jomsvikingekhez, akikkel aztán egy csomó kalandon megy keresztül. Végül egyszer csak jön a lehetőség, hogy visszatérjen a szülőföldjére és bosszút álljon azokon az embereken, akik őt elítélték...

Mit jelent az albumcím? (Jomsviking)
Johan: A Jomsvikingek alapjában szökevény vikingek, egy valódi zsoldos csapat voltak. Megvan a saját sagájuk az északi történelemben, de nem a Viking Sagan belül. Szóval ezt a könyvet, a Jomsviking Sagat, használtuk fel a sztori alapjához.

Jomsviking mintha egy kicsit változatosabb, dallamosabb anyag lenne, mint az elődjei. Jól látom?
Johan: Igen! Ennek az egyik oka az volt, hogy a Jomsvikinghez a zenét úgy írtuk meg, mintha egy filmzenét írnánk. Úgy igazítottuk hozzá a zenét sztorihoz, hogy kövesse az abban lévő érzelmeket. Ezért lett sokkal dallamosabb és változatosabb . Ezek a dallamok egyébként eddig is megvoltak már a régebbi lemezeken is, de most sokkal több hely jutott nekik.

Az A Dream That Cannot Be True-ban egy vendégénekes is van. Ki ő és hogyan passzol bele a történetbe?
Johan: Ő Doro Pesch. Úgy terveztük, hogy fontos része legyen a történetmesélés folyamán. Az ő szerepe akkor jön elő, amikor a főszereplő hazatér a szülőföldjére és találkozik a régi szerelmével. De a lány már továbblépett és nem akar a főhőstől semmit. A dal egyébként olyan, mintha egy párbeszéd lenne, de a valóságban nem beszélnek egymással, teljesen más szinten zajlik az egész. A főszereplőnek mindenféle tényleges eredmény nélkül kell távoznia és ennek nincs jó hatása rá.
Amikor megírtuk a dalt, úgy gondoltuk, hogy egy olyan erős női énekes kell, akinek jó metalos hangja van. És mivel a történetben a szereplő nő egy nagyon független, erős ember, ezért egy igazán karakteres, egyedi hangot kerestünk hozzá. Amikor felmerült ez az egész, mindannyian, egyhangúan Doro Pesch-re gondoltunk.

Egy új dobos is van a fedélzeten.
Johan: Tudod, igazából csak a dalírási és lemezfelvételi időszakra tudtunk eddig megfelelő embert találni. Ő Tobias Gustafsson, aki jelenleg a Cut Up-ban dobol, régebben pedig a Vomitory-ban játszott. Egy régi jó barátunk, tudtuk, hogy jó dobos és tudtuk, hogy jól fog teljesíteni mind a kreatív, mind a felvételi időszakban. De a turnékra még mindig gőzerővel keressük az ideális embert.

Hosszú idő után megváltatok a Metal Blade-től és átigazoltatok a Sonyhoz. Miért váltottatok?
Johan: Az az igazság, hogy mi még mindig a Metal Blade-nél vagyunk, de Európában a Sony-val közösen fogják a lemezt kiadni. Szerintünk ez egy jó lépés volt, több lehetőségünk lesz reklámozni a zenénket, terjeszkedni kicsit. Nagyon várjuk a megjelenést, mert a Sony iszonyat jó munkát végzett, örülünk, hogy ezekkel a srácokkal dolgozhatunk együtt.

Készítettetek egy jópofa promó videót Keyboard Warrior néven. Kinek az ötlete volt?
Johan: (nevet) Már nem tudom, ki találta ki, de akkor jött elő az ötlet, amikor arról beszélgettünk, hogy milyen újfajta módszerrel lehetne reklámozni az első kislemezt, meg hogy ezáltal hogyan tudnánk az új lemezről is egy-két infót elhinteni. Aztán valaki  feldobta ezt az ötletet, elküldték nekünk a forgatókönyvet és egyszerűen beleszerettünk, nagyon vicces volt.

Mi a véleményed az igazi billentyűharcosokról?
Johan: Hát, nem igazán gondolok róluk semmit, nem pazarlom rájuk az időmet. (nevet) Tudod, ez egy olyan dolog, amivel együtt kell élnünk az információs korszakban. Nem számít, hogy egy zenekarról, vagy egy személyről van szó, a közösségi oldalakon úgyis lesznek olyanok, akik pöcs módjára viselkednek. Nem kell mindent szeretned, de attól még civilizált hangnemben is lehet mondani a véleményedet. Nem kell fasznak lenni.

Nyáron újra ellátogattok hozzánk, méghozzá a Rockmaratonra. Van valami üzeneted magyar rajongóknak?
Johan: Ó, igen, természetesen! Remélem, hogy minél hamarabb visszatérünk hozzátok és már játszhatunk az új anyagról nektek. Csekkoljátok, mert nagyon király lemez lett! És természetesen, mint mindig: "Egészségedre!" (nevet)

Köszönöm a lehetőséget Johan!
Johan: Én köszönöm!

Amon Amarth Official
Amon Amarth Facebook

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr708312110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum