RockStation

Magyar vagyok, de Seattle-ben élek

Interjú Szakácsi Greggel, a Sledgeback zenekar frontemberével

2016. február 11. - csigaur

sledgeback.jpg

Szerintem nem sok mindenkinek kell bemutatni Szakácsi Greget, hiszen aki kicsit is jártas a magyar punk-rock világában, akkor már tuti találkozott vele. Greg a C.A.F.B. egykori tagja, most jelenleg a Sledgeback zenekar frontembere. Február 17-én jelenik meg a legújabb lemeze az amerikai bandájával, ami végre Magyarországon is terjesztésre kerül a Grundrecords jóvoltából. 

Yo, Greg! Köszi, hogy fogadod felettébb unalmas kérdéseimet! :) Mi jóval tengeted éppen a szabad óráid, miben zavartalak meg?

Most, hogy kész lett a ’36206” című Sledgeback anyag, be kell fejeznünk még további 2 dalt egy holland kiadónak is. 2 extra számunk rajta lesz egy split bakelit albumon, amely a tavasz folyamán jön ki majd. Ezen kívül mivel megállás nélkül dolgozunk új dalokon így most is a stúdió környékén tevékenykedem. Van pár koncert itt Seattle-ben most hétvégén aztán gyakorlok a tavaszi budapesti C.A.F.B. bulira is.

Interjúnk apropója a közelgő, új Sledgeback anyag (is), a „36206”. Hogyan zajlott a munkamenet? Volt esetleg valami változás a dalírásban és a stúdiózásban az előző album(okhoz) képest?

A felvételek megközelítőleg ugyanúgy zajlottak, mint mindig. Viszont a dalok megírása másként zajlott. Ez alatt több dolog is foglaltatik. A magyar nyelvű számok nagy része eredetileg egy C.A.F.B. lemez részét képezték volna, úgyhogy nagy részük már régen megíródott. Mivel a C.A.F.B. akkori tagjaival akadályokba ütközött egy közös anyag kiadása, így azt gondoltuk egy új Sledgeback albumon megjelenhetnének. Az angol nyelvű dalok pedig folyamatosan íródtak 2015-ben aztán lassan felvételre került úgy 12 nóta. Ebből válogattuk ki azokat, amelyek a 36206 angol részét alkotják. Szerettem volna. ha megtartjuk a Sledgeback hangulatát , egy jó adag klasszikus C.A.F.B. bevonattal, ami azt hiszem sikerült. Fontos volt számomra,hogy a 90-es évek C.A.F.B. hangzása üssön vissza a magyar számok hangzásában. Szövegileg pedig szerettem volna, ha aktuális lenne a dolog mindenki számára, mind a magyar úgy az angol dalokban is.

12741928_10153990233188278_8742499310165064033_n.jpg

Próbáltam rákeresni a 36206-ra, hogy vajon mit is jelenthet, de nem jártam sok sikerrel…. Nos, ha megosztanád velünk, azt megköszönném, hogy mire utal a lemez címe.

Ez két szám kombinációja. A 36 az Magyarország nemzetközi hívószáma, a 206 pedig Seattle városhívó kódja. Mivel magyar vagyok, de Seattle-ben élek a két szám tükrözte legjobban a lemez gondolatait és világát. Ebben úgy érzem, benne van egész életem dalok formájában, és a számok mindkét otthonomat is magukban foglalják. Mivel a lemez kétnyelvű így sem magyar, sem angol cím nem lett lett volna előnyös az én meglátásom szerint. Így lett 36206.

Különlegesség még, hogy ezen az albumon már magyar nyelvű dalok is lesznek. Itthon tuti, hogy sikeresek lesznek ezek a szerzemények, de a kinti közönség szerinted, hogyan fogja fogadni? Az Ignite esetében tudjuk, hogy egyes helyeken kifejezetten szeretik, ha például Zoli a saját anyanyelvén ad elő pár dalt.

Nagyon sokan kérdeztek az elmúlt évek folyamán itt Amerikában, hogy lesznek e dalok, amelyeket anyanyelvemen éneklek majd. Úgyhogy érdeklődés volt már. A másik pedig, hogy a CAFB miatt már hallottak lemezeken magyarul és sok embernek tetszett. Én azt gondolom mostanra jutottunk el arra a pontra a Sledgeback együttessel, hogy ezt úgymond megtehessük. A dalok közt sok magyar utalású szerzemény volt már az elmúlt lemezeken is, de magyar nyelvű eddig nem. Én biztos vagyok benne, hogy akik szeretnek, bennünket szeretni fogják a magyar dalainkat is.

Olvastam valahol, hogy próbálsz majd a Sledgebackkel is eljutni Magyarországra, ez már körvonalazódik, vagy még nagyon korai erről beszélni?

Mindenképpen szeretnénk eljutni Magyarországra egy európai turné keretében. Azt, hogy ez mikor esedékes még nem tudom, de a terve és az elképzelés már megvan. Az új magyar és a későbbi holland bakelit után talán több információm lesz ezzel kapcsolatban.

Már csak azért is kérdezem, mert nemsokára ismét találkozhatunk veled, hiszen lesz egy Retro Punk Buli, ahol a CAFB is játszik, veled az élen….

-Igen március 18-án, a Dürerben lesz egy retro C.A.F.B. koncert a Picsa és a Prosectura társaságaban, ahol csak a 90-es évek dalaiból játszunk majd. Ráadásul az úgymond sikeres felállással. Urbán Laca dob, Süti basszus és jómagam gitár/ ének. Az anno billentyűn elhangzó részeket pedig Mogyi játssza majd gitáron, mint kísérőzenész.

Hogy érezted magad a tavalyi budakalászi koncert után? Milyen érzésekkel hagytad el a színpadot, hiszen jó pár éve nem láthatott a hazai közönség.

-Nagyon jó buli volt. Jó volt újra együtt a srácokkal játszani a régi műsort. Érdekes volt látni régi arcokat, akik ma már apa vagy anyaként gyerekeikkel jöttek a koncertre. Nagyon jó hangulatú buli volt. Ebből indult ki az ötlet az idei március 18-i Dürer kertes bulira is.

sledgeback1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr918383088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum