RockStation

Hacktivist (UK), Orient Fall (HU) @ A38, 2016. március 09.

Tudatos energiabomba

2016. március 11. - theshattered

66580.jpgKét, az első lemezét bemutató prog(os)metal zenekar lépett a hajó színpadára szerda este. Az Orient Fall a számos helyen, így nálunk is nagy sikert arató Fractals című albumát, a Hacktivist pedig a régóta várt első nagylemezt, az Outside the Box-ot mutatta be hét közepén - nem is akárhogy! Természetesen felmerülhet a kérdés a bandákat nem ismerőkben: "Nem volt bátor húzás két elsőlemezes zenekarral a Hajóra koncertet szervezni?" A válasz egyértelműen nem - mindkét banda már évek óta pörög és láthatóan egyre nagyobb tömegeket mozgatnak meg. Szó szerint.

Nem kis várakozással néztem elébe az estének, főleg az Orient Fall fellépése érdekelt, hiszen a Hacktivist-hez már volt szerencsém tavaly az Enter Shikari előtt. A debüt nagylemez, a Fractals itt volt kapható először fizikai formában is, melyre egyértelműen érdemes lecsapni mindenkinek. Az egyedileg számozott, dobozos formátum hihetetlenül igényes, ráadásul a kialakításhoz viszonyítva igencsak baráti áron kínálják a budapesti srácok.

66556.jpgVisszatérve a bulira. Kíváncsi voltam, hogy milyen formában, összetételben adagolják majd nekünk a dalokat a srácok, hiszen az előzetes menetrend alapján is sejthető volt, hogy körülbelül háromnegyed órát kell kitöltenie majd az Orient Fall-nak. Ezt meg is tették becsülettel, a Le grande armee-val nyitó koncerten szinte minden dalát megidézték a Fractalsnak, a régiek közül pedig egy szem árvaként a Ravenholm képviselte magát. A lemezen szereplő vendégzenészek közül Csongor Bálint csak virtuálisan tudott jelen lenni (samplerről bejátszva), viszont az Orion Dawn-os Kovács Gábor személyesen is tiszteletét tette a Silhouettes-ben.

Az egyedüli, de annál fontosabb negatív eleme a koncertnek (minden bizonnyal nem csak én látom így) a hangzás volt. Az Orient Fall végig teljesen kásásan szólt, az apróbb finomságokat nem mindig lehetett kihallani. A samplerek sajnos nagyon halkak voltak, emellé még recsegtek is, de szerencsére az intenzitásból ez nem sokat vett el. A srácokon nem múlt a dolog és a közönség is vette a lapot - jól bemelegítették az összegyűlt nagyérdeműt.

66558.jpg

Aztán gyors átszerelés következett és színpadra lépett az immár főzenekari titulusban tetszelgő Hacktivist. A tavalyi show sem volt semmi Barba Negrában, de ez a klubkoncertes miliő nekik sokkal jobban áll. A közönség közelsége és az interakció láthatóan nagyon fontos számukra is - és ezt nem egyszer prezentálták is. A nagylemez megjelenésével szerencsére valamennyire tágult a rendelkezésre álló dalok száma, négy olyan szerzemény is helyet kapott a setlistben, ami ezen a turnén debütált a nagyközönség előtt. Valószínűleg hosszú idő után először fordult elő a srácokkal, hogy ki tudtak hagyni dalt az össztermésből.

66588.jpgA nyitányt nem aprózták el a britek, rögtön a lemez kezdő párosával, az Our Time / Hate duóval kezdték el felszántani a hajót. Hihetetlen energiák szabadultak fel Timfy-ék koncertje közben, emellett a hangzásra sem lehetett semmi panasz. Kristálytisztán, de kellően hangosan szólt minden, a jó kétharmad hajónyi tömeg meg egyenesen - nem túlzás - a srácok tenyeréből evett. Olyan szintű erő szabadult fel minden egyes dal alatt, hogy a közönség konkrétan végigtombolta az egyébként körülbelül szűk egy órás koncertet. A hivatalosan az új, Outside the box című albumon lévő dalok közül kilenc is elhangzott, a többit a korábban megjelent EP-jükről csipegették be a listára, mindezt a már-már kihagyhatatlan Niggas in Paris feldolgozásukkal bolondítva. Utóbbit a nagy sikerre - és a visszatapsra - való tekintettel meg is ismételték a buli legvégén.

66590.jpgHibátlan koncert volt, érződik a folyamatos turnézás a Hacktivist-es srácokon. Nagyon komoly, nagyon profi hang és látványvilággal álltak most is elő. Külön kiemelendő, hogy a koncert után mindkét zenekar tagjai a merchpultnál zenészsimogatót tartottak, árusítottak. Hacktivist-éknek is mindenkihez volt egy-két szavuk, bőszen osztogatták a pacsikat is a - szerencsére - tavaly óta olcsóbbá és komolyabbá tett kínálat mellett. Így kell ezt csinálni! Az biztos, hogy legközelebb is, ha erre járnak, lesz igény a zenéjükre.

Ha esetleg az Orient Fall-t el szeretnétek csípni, bőven van rá lehetőség, a tavasz folyamán ugyanis lemezbemutató turnéra indulnak az Orion Dawn társaságában. Érdemes megnézni őket!

Fotók: A38, további képek ITT

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr858463138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum