RockStation

"Ez a nehezebb út, de legalább bele tudunk nézni a tükörbe"

Interjú az Angertea zenekarral

2016. március 22. - RaczUr

at.jpg

Az Angertea nemrég jelentkezett új albummal, a Snakes in Blossom-mal, ennek apropóján kérdeztük a zenekar énekes-gitárosát, Mihály Gergőt, és a basszusgitáros Peralta Miguelt.

Rock Station: Snakes In Blossom címmel most jelent meg a legújabb, ötödik nagylemezetek. Zeneileg volt valami új hatás az Angertea-re?
Gergő: Érdekes módon rám mostanában főleg a hazai pályatársak hatnak. Rengeteg magyar zenét hallgatok, olyan underground bandákat, akikkel gyakran koncertezünk, akik hozzánk hasonló cipőben járnak. Szóval rám valamilyen szinten, ez lehet hozzáállás, zenészség, színpadi akció, ők hatnak rám. Például a Room Of The Mad Robots egy zseniális csapat. Vagy szintén ezt mondanám a következőkről: Real Lies (RIP), Hot Beaver, Dereng, Omega Diatribe, Billog, Nova Prospect, Bekes Projekt,  AEbsence, Wackor, Baby Bone… Rengeteg tehetséges magyar banda van, simán oda lehet tenni a lemezeiket a külföldi nagyok mellé, sőt, sokszor sokkal jobbak is.
Miguel: Semmilyen új hatás nem ért, nem igazán fedeztem fel új zenekarokat a dalírási periódusban. Miután kész lett az új album, akkor ismertem meg a francia Klone zenekart, ami a mai napig nagyon tetszik.

RS: Volt valami újdonság a dalírás meg a felvétel metódusában?
M: Részemről enyhén szólva sem voltak ideálisak a dalírási körülmények. Egyre többet melóztam a saját büfémben és este hazaérve már hulla fáradt voltam ahhoz, hogy gitárt ragadjak. Úgyhogy vittem magammal a hangszert dolgozni és hol a hideg raktárban, hol a meleg és párás konyhában gyakoroltam. Ez egy merőben új szituáció volt.
G: Igen, pont emiatt most én lettem a fő dalszerző. Így hozta ki a helyzet… Eddig nagyjából egységesen, fele-fele arányban írtunk dalokat Migivel, most ez eltolódott az irányomba. Persze a végén mindenki beleteszi az ötleteit, szóval a végeredményen szerintem ez nem hallatszik annyira.

angertea_snakes.jpg

RS: Eddig milyenek a visszajelzések az albumról?
M: Szerencsére eddig pozitívak. Nagyon sok hallgatás kell a zenénkhez, oda kell rá figyelni, mert nem adja könnyen magát. Vannak a zenekart kedvelők közül jópáran, akik egy kis időt kértek, mielőtt nyilatkoznának. Teljesen érthető.
G: A jelenlegi kiadónk nagyon durván promózza a lemezt külföldre, a világ minden tájáról kapunk lemezkritikákat, interjúfelkéréseket. Eddig tényleg nagyon jók a visszajelzések. Különlegesnek találják sokan a zenénket.

RS: A 2011-es Distrust EP óta vendégzenészek is megfordulnak a lemezeiteken. Velük hogy kerültök kapcsolatba, illetve a Snakes in Blossom esetében, hogy jött létre ez a felhozatal (Sarusi Kis Flóra, Csontos Péter, Dióssy Ákos, Jaksa Róbert és Franz Stahl szerepelnek egy-egy számban)?
M: Úgy szokott történni, hogy átbeszéljük, hogy milyen izgalmas lenne felkérni bizonyos zenészeket, sorra vesszük az ötleteket, átgondoljuk, hogy a jelöltjeink milyen munkássággal bírnak és mennyire passzolhat az ő személyisége, zenéje a mi arculatunkhoz. Tehet-e hozzá plusz dolgokat a dalainkhoz és képvisel-e értéket ez a fúzió. Ezt követően Gergő felveszi velük a kapcsolatot. Elküld egy dalrészletet vagy leír egy koncepciót és viszonyításképpen csatol egy teljes albumot, hogy értse milyen utat járunk. Itt jegyezném meg és hangsúlyoznám, hogy a közhiedelemmel ellentétben mindezt az együttműködést az összes eddigi vendégzenészünk ingyen és bérmentve vállalta, csupán szimpátiából.

RS: A Snakes in Blossom a finn Inverse Records gondozásában jelent meg. Róluk mit kell tudni? Az ő munkájuk segíti, hogy külföldre is eljussatok, koncertezzetek?
G: Egy nagyon hatékony kiadó, aki a promóciós munkálatokban erős világszerte. Rengeteg helyre eljuttatják a lemezt, és a már említett lemezkritikákon, interjúkon kívül sok rádióban rotációban tolják a dalainkat, Ausztráliától Ohio államig… Azt tudni kell, hogy csakis a netes platformokon adták ki a lemezt. Cd-ket mi gyártottunk limitált digipack formátumban, és azt csakis tőlünk kaphatja meg, aki igényt tart rá.

ang.jpg

RS: Az Angertea elmúlt húsz évében, hogy érzed mi változott körülöttetek, vagy épp ti milyen irányban változtatok?
M: Rengeteg divathullám, tiszavirág életű zenei irányzat haladt el mellettünk az évek során.
Az ezekhez tartozó „zenei hősöket”, toronymagasan felívelő és hirtelen alábukó rövidke pályafutásukat csak csendesen, elhatárolódva szemléltük. Néha persze nagyokat röhögtünk a kitalált zenekari mozgásokon, a majomkodó öltözékeken, azon a kínlódáson, amit egyesek képesek voltak bevállalni röpke, gyorsan múló sikerekért. Egyszerre felugrás, gitár körberöptetés majd terpeszben tökalá szorítás, napszemcsi háború, igénytelen kamionos sapkák, buzoid övek, bárócsatos cipők, időhurokból előkerült kitűzők, kacsa-és ecset frizurák, nemi identitászavarral küszködő véglények, műfeloszló zenekarok, sorolhatnám.
Mi meg közben tettük a magunk kis dolgait, minden lépcsőfokot alaposan, becsülettel megmászva. Ez a nehezebb út, de legalább bele tudunk nézni a tükörbe és próbáról-próbára, koncertről-koncertre, albumról-albumra bele tudunk nézni egymás szemébe is.

ang2.jpg

RS: A zenekar összetétele nem változott a kezdetek óta. Ez minek tudható be?
M: A magja ennek a történetnek a barátság. Az emberi oldal a legfontosabb. Az ember zenél. Esetünkben három gyerekkori barát öröm zenél, kikapcsol arra az egy órára és elfelejti a sok rosszat, ami körülöttük tombol. A másik nagyon fontos mozgatórugó az egészséges szintű megfelelés. De nem a környezetünknek. Önmagunknak és egymásnak.
G: Nagyon fontos a tolerancia a másikkal szemben. Mi is összeveszünk, főleg Migi és én elég heves vérmérsékletűek tudunk lenni, előfordul, hogy egymásnak ugrunk, de mindketten rendelkezünk kellő önkritikával, és öniróniával, szóval mindig reálisan látjuk a végén, hogy mi is volt a helyzet, és be tudjuk látni, ha túlreagálás történt. Általában ez van amúgy… Pluszban van bennünk egyfajta bajtársiasság érzés. Sokszor olyan ez, mintha az egész világ ellenünk lenne, és mi hárman, egymással karöltve vennénk fel a harcot ellene. A zenénk erejével. Ez lehet, hogy hülyén hangzik, de tényleg vannak ilyen érzések is az egészben, hogy azért is megmutatjuk...

angertea_2016_2.jpg

RS: Erre az évre mik a tervek a zenekarral?
M: Gondolom rommá turnézzuk magunkat és a külföldi vonalat erősítjük.
G: A tavaszi turnénk elindult, nyáron fesztiválok, meg pár nagyobb szabású koncert is lesz. Ősszel Románia, Szerbia, meg pár hozzánk közeli ország. Meg folyamatosan klipeket fogunk készíteni az új lemezhez. 3-4 van tervben, és kb. fél éves eltéréssel fogjuk őket leforgatni. Fontos számunkra a vizualitás is, és olyan emberre akadtunk nemrégiben, aki valóra tudja váltani az elképzeléseinket.

Az Angertea facebook oldala

A teljes Snakes in Blossom album:

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr198510386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum