RockStation

Perre megy a Rammstein a német állammal

2016. április 08. - theshattered

rammstein_2012.jpgA Deutsche Welle szerint pert indított a Rammstein a német állam ellen, mert elmondásuk szerint a 2009-es lemezük, a Liebe Ist Für Alle Da átmeneti betiltása masszív anyagi kárt okozott a zenekarnak.

A német kormány Fiatalokra Veszélyes Médiumokat Ellenőrző Szövetségi Osztályának (Bundesprüfstelle Für Jugendgefährdende Medien, mostantól csak BPjM) az a feladata, hogy ellenőrizzen minden médiatípust, kezdve a szépirodalomtól, a filmeken és videojátékokon át egészen a weblapokig, amelyeket fiatalokra veszélyesnek találnak. Ha úgy találják, hogy valóban nem biztonságos ilyen szempontból, egy "index" nevű listára kerülnek a bűnös médiumok. Ennek következtében az azokat terjesztőknek nincs felhatalmazásuk azokat eladni, bérbe adni, nyilvánosan bemutatni, de nem szabad adásba kerülniük sem a BPjM utasítása szerint, de a reklámozásukat is tiltják a német törvények.

A Liebe Ist Für Alle Da hét éve, azaz a megjelenés évében került rá a listára, elsősorban az Ich Tu Dir Weh című dal és az egyik, a bookletben is megtalálható kép miatt, melyen egy ülő férfi éppen egy meztelen nőt akar megütni. A vád szerint ez a nem biztonságos szexet élteti, valamit a szexualitást, és az erőszakot szado- és mazochista szerepbe helyezi. A Szövetségi Osztály a dal szövegének részleteire is kitér, melyeket szintén sértőnek és veszélyesnek találtak.

A szabályzat miatt a 2009-es lemezt nem lehetett Németországban sem reklámozni, sem a boltok polcaira kihelyezni, mert így a fiatalok és 18 éven aluli gyermekek könnyen hozzájuthattak volna.

A BPjM listáján egyébként leginkább olyan albumok vannak, melyeknek "szövegei rasszista gyűlöletkeltést, vagy a nemzeti szocializmust éltetik" mondta a szervezet vezetője, Petra Meier annak idején, de az indexelt lemezek nagy része a "brutális erőszakot, a pornográf szövegeket, vagy ezeknek a keverékét" is tartalmazhatja.

A tiltólistára történő helyezéskor a Rammstein billentyűse, Christian "Flake" Lorenz a következőt nyilatkozta a Bild Am Sonntagnak: "Semmi olyan nincs ezen a lemezen, ami jobban félreérthető lenne, mint bármelyik másik korábbi lemezünk anyaga. Miért most és miért ezt tiltják be? Biztosan az egyik vizsgálónak a lánya túl hangosan hallgatta otthon a lemezeinket és ez nagyon zavarta őt."

A Liebe Ist Für Alle Da csak fél évig volt tiltólistán, ezután a kölni Legfelsőbb Bíróság eltörölte a határozatot a művészi szabadság korlátozására hivatkozva. Ennek ellenére a Rammstein elmondása szerint körülbelül 85000 darab albumot kellett visszahívni, vagy megsemmisíteni a döntés miatt, mely megközelítőleg 66000 Eurós anyagi kárt jelentett a zenekarnak. Ezt próbálja majd a nyáron kezdődő perben visszanyerni a zenekar a német államtól.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr238579348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Naki vagyok kerdojel 2016.04.08. 21:36:15

Hajrá, nekik szurkolok. Nyilván nagyon kell már a pénz és ezért az apróért is lehajolnak.
Amúgy szerintem jobban tennék (tették volna), ha ehelyett pl. készítenek még egy lemezt és nem várnak vele 8 évet...
Írom mindezt úgy, hogy (majdnem) minden percét imádom a Rammstein zenéjének.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum